Review – Rosaliac AR Intense van La Roche-Posay

Inmiddels heb ik behoorlijk wat kennis vergaard en geschreven over rosacea. Maar enkele maanden geleden had ik mij nog niet zo goed verdiept in het onderwerp. En vanwege mijn zwangerschap kon de dokter mij niets voorschrijven dat hierbij zou kunnen helpen.

Hoewel ik helemaal geen fan ben van de meeste cosmeticaproducten die apothekers in hun assortiment hebben, ben ik in een opwelling toch onze buurtapotheek ingelopen en heb ik gevraagd wat volgens hun het beste cosmeticaproduct is voor huidverzorging van rosacea. Alle vrouwelijke apothekers waren het erover eens: ik moest de Rosaliac AR Intense gaan uitproberen. Vooruit dan maar…

Rosaliac AR IntenseProductomschrijving en cosmeticaclaims
Rosaliac is een productlijn van La Roche-Posay die gericht is op het beschermen en verzorgen van een gevoelige huid die snel roodheid vertoont, zoals ook het geval is bij rosacea en couperose.

Op de verpakking staat dat Rosaliac AR Intense een intensief serum tegen lokale roodheid is, met anti-terugkeer effectiviteit. Het serum dient ’s ochtends en ’s avonds op de aangedane huid worden aangebracht en direct de warmte sensatie en gevoel van discomfort kalmeren. Na 4 weken zou de roodheid verminderd moeten zijn en de teint geharmoniseerd. Het serum bevat geen conserveermiddelen, alcohol, parfum of kleurstoffen.

De inhoud van een flacon Rosaliac AR Intense een intensief serum is 40 ml, de verkoopprijs ligt rond de €20,- en het product is verkrijgbaar bij diverse (online) apotheken zoals Apotheek & HuidViata en Yourskin.

Rosaliac AR Intense gebruiksaanwijzingDe cosmeticaformule van Rosaliac AR Intense
Rosaliac AR Intense is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Water, Glycerin, Isostearyl Neopentanoate, Butylene Glycol, Pentylene Glycol, Polysorbate 20, Tambourissa Trichophylla Leaf Extract, Glyceryl Acrylate/Acrylic Acid Copolymer, Dimethicone, Dimethiconol, Ammonium Polyacryldimethyltauramide / Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate, Disodium EDTA, Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester.

De werkzame ingrediënten
Volgens La Roche-Posay zou dit serum in staat zijn roodheid van de huid te verminderen door middel van een combinatie van 3 ingrediënten: ambofenol, neurosensine en thermaal bronwater (Seite et al., 2013a, 2013b).

Ambofenol (INCI-naam: Tambourissa Trichophylla Leaf Extract) is een extract van de bladeren van de Tambourissa Trichophylla plant uit Madagaskar, die rijk is aan polyfenolen en waarvan geclaimd wordt dat het in staat zou zijn om de haarvaatjes te verkleinen en de wanden ervan te versterken.

Neurosensine (INCI-naam: Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester) is een peptide dat micro-ontstekingen in de huid tegen zou moeten gaan.

Natuurlijk bevat de formule het thermale bronwater waar La Roche-Posay mee bekend geworden is en dat onderdeel uitmaakt van elk van hun cosmeticaproducten. De unieke samenstelling van mineralen- en sporenelementen van dit met name seleniumrijke water zou een kalmerend en antioxiderend effect op de huid hebben.

Als laatste werkzame ingrediënt bevat de formule nog Glycerin (glycerine), een van de beste vochtinbrengende stoffen voor de huid, die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.

Rosaliac AR Intense ingredientenDe hulpstoffen
Isostearyl Neopentanoate is een ester van isostearylalcohol en neopentaanzuur dat dient als bindmiddel die de samenhang van het product verhoogt, en tevens als verzachtend middel. Het is een ingrediënt waar niet veel bekend over is, maar dat in het algemeen als veilig wordt beschouwd (CIR, 2013).

De formule bevat twee verschillende soorten glycolen (moleculen met twee alcoholgroepen): Butylene Glycol en Pentylene Glycol. Deze glycolen zijn allemaal in staat om de huidvochtigheid en de oplosbaarheid en opname van actieve stoffen door de huid te verhogen. Omdat het allemaal oplosmiddelen zijn, heeft het product minder water en hierdoor ook minder conserveermiddelen nodig. Tenslotte verhogen de glycolen de viscositeit van de emulsie, waardoor een dikkere structuur ontstaat. Beide glycolen hebben een goed veiligheidsprofiel, hoewel er wel een aantal gevalstudies zijn waaruit blijkt dat Pentylene Glycol in zeldzame gevallen kan leiden tot contacteczeem (CIR, 1985; Johnson et al., 2012).

Polysorbate 20 (Polysorbaat 20) is toegevoegd als emulgator en wordt over het algemeen als veilig beschouwd (Moore, 1984).

Glyceryl Acrylate/Acrylic Acid Copolymer is een cosmetica-ingrediënt waar amper iets over bekend is, behalve dat het functioneert als bevochtigingsmiddel en viscositeitsregelaar. Hetzelfde geldt voor de Ammonium Polyacryldimethyltauramide / Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate, dat is toegevoegd als emulsiestabilisator en viscositeitsregelaar.

Dimethicone en Dimethiconol zijn siliconen: synthetische polymeren die zeer stabiel zijn en in staat om een semi-afsluitend en beschermend laagje om de huid te leggen. Dit semi-aflsuitende laagje zorgt ervoor dat het vochtgehalte van de huid beter op peil wordt gehouden, actieve stoffen beter worden opgenomen en de huid beschermt wordt tegen invloeden van buitenaf. Mede hierdoor zijn siliconen een uitstekend ingrediënt in huidsmeersels voor rosacea, maar met name omdat siliconen hele schone, hypoallergene stoffen zijn die slechts in heel enkele gevallen tot huidirritatie leiden en hierdoor geschikt zijn voor vrijwel elke huid. Daarnaast zorgt het voor een betere smeerbaarheid en zacht gevoel van de crème zelf.

Disodium EDTA (dinatriumedetaat) is toegevoegd als chelaatvormer, die de stabiliteit van het serum reguleert en hierdoor tevens functioneert als conserveermiddel (Lanigan & Yamarik, 2001).

Rosaliac AR Intense flaconGebruikservaring met Rosaliac AR Intense
Rosaliac AR Intense is een geelachtige gel waarvan je slechts een klein beetje nodig hebt om je gezichtshuid mee in te smeren en dat snel intrekt. Het product bevat behoorlijk wat siliconen, wat ingrediënten zijn die erg geschikt zijn voor de verzorging van een gevoelige huid, maar die zorgen voor een bepaald huidgevoel waar je wel van moet houden. Het is verpakt in een hygiënische, handige en hermetisch afgesloten flacon, die helpt om het serum te conserveren.

De manier van conservatie van dit serum is überhaupt erg elegant: de lucht- en lichtvrije verpakking in combinatie met ingrediënten die niet bederfelijk zijn (de siliconen) en de ingrediënten die ervoor zorgen dat conserveermiddelen minder nodig zijn (de glycolen en Disodium EDTA) zorgen ervoor dat er geen conserveermiddelen gebruikt hoeven worden, die over het algemeen een redelijke potentie hebben de huid te irriteren.

Groot pluspunt aan dit serum is, dat het geen huidirriterende bestanddelen bevat.

Groot nadeel is echter, dat het ook geen werkzame bestanddelen bevat waarvan het wetenschappelijke bewijs dat ze effectief zijn bij vermindering van roodheid van de huid, sterk is. Met name de claims omtrent het thermale bronwater vind ik lastig om te beoordelen: normaal gesproken behandel ik het ingrediënt ‘water’ überhaupt niet in reviews en ik ben behoorlijk sceptisch over de geclaimde helende eigenschappen van zulk water.

Rosaliac AR Intense op handDe beschikbare consumentenreviews van dit product op MakeupAlley en diverse online apotheken zijn zeer wisselend: volgens sommige mensen is het serum in staat om hun huidirritatie en roodheid goed te verminderen, anderen en ervaren juist verergering van deze symptomen na het opbrengen. En dan zijn er ook nog de mensen zoals ik, die de ervaring hebben dat het product de huidklachten niet verergert, maar ook niet echt verbeterd.

Dit is voor mij de eerste keer dat ik geen heel duidelijke mening kan formuleren of ik dit een product om aan te raden vind. Ik schat dat het product voor de helft van de mensen die het uitproberen een positief resultaat oplevert.

De inhoud van een flacon Rosaliac AR Intense een intensief serum is 40 ml, de verkoopprijs ligt rond de €20,- en het product is verkrijgbaar bij diverse (online) apotheken zoals Apotheek & Huid en Viata.


Bronnenlijst

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1985). Final Report of the Safety Assessment of Butylene Glycol, Hexylene Glycol, Ethoxydiglycol, Dipropylene Glycol. JACT, 4(5), 223-248.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Amended Safety Assessment of Alkyl Esters as Used in Cosmetics.

Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of 1,2-Glycols as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 31(5), 147S-168S.

Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ... International journal of toxicology, 21, 95-142. Moore, J. (1984). Final report on the safety assessment of polysorbates 20, 21, 40, 60, 61, 65, 80, 81, and 85. J Am Coll Toxicol, 3, 1-82.

MakeupAlley

Moore, J. (1984). Final report on the safety assessment of polysorbates 20, 21, 40, 60, 61, 65, 80, 81, and 85. J Am Coll Toxicol, 3, 1-82.

Seite, S., Benech, F., Berdah, S., Bayer, M., Veyrat, S., Segot, E., … & Zelenkova, H. (2013a). Management of rosacea-prone skin: evaluation of a skincare product containing Ambophenol, Neurosensine, and La Roche-Posay Thermal spring water as monotherapy or adjunctive therapy. Journal of drugs in dermatology: JDD, 12(8), 920-924.

Seite, S. (2013b). Thermal waters as cosmeceuticals: La Roche-Posay thermal spring water example. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 6, 23-28.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*