De werkzaamheid van cosmetica-ingrediënten ontworpen als actieve ingrediënten in cosmeticaproducten voor de verzorging van een huid met rosacea

De afgelopen jaren zijn ze als paddenstoelen uit de grond gesprongen: cosmeticaproducten die gericht zijn op de verzorging van een huid met rosacea of roodheid (erytheem) in het algemeen. Hiertoe hebben producenten van cosmetica-ingrediënten en fabrikanten van cosmeticamerken kleinschalig onderzoek laten doen naar de effecten van de door hun ontworpen (en gepatenteerde!) cosmetica-ingrediënten of cosmeticaproducten (cosmeceuticals).

Uit sommige van deze onderzoeken zijn aanwijzingen gebleken dat verschillende van deze cosmetica-ingrediënten of cosmeticaproducten de huid mogelijk weerbaarder zouden kunnen maken en huidirritatie en erytheem kunnen verminderen. Voor geen van deze is (vooralsnog) voldoende bewijs dat ze daadwerkelijk effectief zijn in de behandeling van rosacea, waardoor er vanuit medisch perspectief geen plaats is om ze voor te schrijven of aan te raden aan patiënten (van Zuuren et al., 2015). Ze zouden echter wel gebruikt kunnen worden ter aanvulling op de door een arts voorgeschreven behandeling!

In dit artikel vindt je een overzicht van de cosmetica-ingrediënten die zijn ontworpen als actieve ingrediënten in cosmeticaproducten voor rosacea en erytheem, en wellicht potentie hebben. Daarbij de namen van een aantal cosmeceuticals die deze specifieke stoffen gebruiken en in Nederland verkrijgbaar zijn.

Actieve ingrediënten in cosmeceuticals voor rosaceaCosmetica-ingrediënten die mogelijk helpen tegen rosacea en erytheem, zijn grofweg onder te verdelen in drie groepen:

  1. Anti-inflammatoire ingrediënten: cosmetica-ingrediënten die ontstekingen van de huid en huidirritatie kunnen verminderen.
  2. Huidverzorgende, -beschermende en/of hydraterende ingrediënten: cosmetica-ingrediënten die de barrièrefunctie van de huid kunnen versterken of helpen herstellen, aangezien de barrièrefunctie van de huid bij rosacea of erytheem standaard verminderd is en de huid kwetsbaarder is voor en eerder reageert op invloeden van buitenaf.
  3. Antimicrobiële ingrediënten: cosmetica-ingrediënten die invloed hebben op de aanwezigheid van bepaalde micro-organismen op de huid die mogelijk een rol zouden kunnen spelen bij het ontstaan of in stand blijven van rosacea.

Anti-inflammatoire cosmetica-ingrediënten ter verlichting van rosacea:

  • Azelaïnezuur: dit is tot nu toe de meest effectief bewezen stof in de behandeling van rosacea. Cosmeceuticals die dit ingrediënt bevatten in een dermate hoge concentratie dat het effect heeft tegen rosacea en verder geen ingrediënten bevat die de rosacea kunnen verergeren, zijn de CLEAR Daily Skin-Clearing Treatment Azelaic Acid + BHA en de Resist Anti-Aging Multi-Correction Treatment Azelaic Acid van Paula’s Choice. Voor een complete review hiervan, klik hier.
  • Azeloglicina (INCI-naam: Potassium Azeloyl Diglycinate): stof die is afgeleidt van azelaïnezuur en het bevochtigingsmiddel glycerine. Wordt veelal gebruikt in combinatie met filmvormer Hydroxypropyl Chitosan (Berardesca et al., 2012; Veraldi et al., 2015). Azeloglicina is onder andere verwerkt in de DermoRozex Anti-Roodheid Behandelingscrème.
  • Quadrinone (INCI-naam: 4-ethoxybenzaldehyde): een anti-inflammatoir medicijn waarvan het effect op erytheem in het gelaat in 2005 een keer onderzocht is en toen in vergelijking met een placebogroep een klein significant effect op de vlekkerigheid en algemene ernst op erytheem liet zien (Draelos & Fuller, 2005). Ik ben niet bekend met cosmeticamerken die in Nederland verkocht worden en deze stof in hun producten verwerkt hebben.
  • SEI003: een serine-proteaseremmer, ontworpen om de overactiviteit van specifieke proteasen (eiwitsplitsende enzymen) af te remmen die ontstekingsreacties in de hand werken en aanwezig zijn in de aangedane huid van rosaceapatiënten (Two et al., 2014). Ik ben onbekend met de INCI-naam van deze stof of met cosmeticaproducten die deze stof wellicht bevatten.
  • Licochalcone A (INCI-naam: Glycyrrhiza Inflata Root Extract): extract uit zoethoutwortel met een ontstekingsremmende en antimicrobiële werking, die helpt erytheem te verminderen (Kolbe et al., 2006; Weber et al., 2006; Schoelermann et al., 2016a, 2016b; Sulzberger et al., 2016). Deze stof wordt o.a. gebruikt als actief ingrediënt in de Eucerin Ultra Sensitive en De Eucerin Anti-Redness lijn.
  • SymSitive (INCI- naam: 4-t-butylcyclohexanol): stof die ontworpen is om huidirritatie te verminderen door de huidirritatiegrens te verlagen (Schoelermann et al., 2016a; Sulzberger et al., 2016). Deze stof wordt gebruikt als actief ingrediënt in de Eucerin Ultra Sensitive lijn.
  • Ambofenol (INCI-naam: Tambourissa Trichophylla Leaf Extract): extract van de bladeren van de Tambourissa Trichophylla plant uit Madagaskar, die rijk is aan polyfenolen en waarvan geclaimd wordt dat het in staat zou zijn om de haarvaatjes te verkleinen en de wanden ervan te versterken (Seite et al., 2013). Dit extract wordt gebruikt als actief ingrediënt in o.a. in het Rosaliac AR Intense serum van La Roche-Posay (klik hier voor de review van dit product).
  • Neurosensine (INCI-naam: Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester): een peptide dat micro-ontstekingen in de huid tegen zou moeten gaan (Seite et al., 2013; Schoelermann et al., 2016b). Deze peptide wordt o.a. gebruikt als actief ingrediënt in het Rosaliac AR Intense serum van La Roche-Posay (klik hier voor de review van dit product).

Andere anti-inflammatoire stoffen die veel gebruikt worden in cosmeticaproducten voor rosacea, zijn (veelal plantaardige) stoffen die niet specifiek getest zijn op hun werkzaamheid tegen rosacea, maar worden toegevoegd vanwege een hypothetiseerde werkzaamheid omdat zij in het algemeen een huidkalmerend en anti-irriterend effect hebben. Hierbij gaat het om stoffen als panthenol (pro-vitamine B5), bisabolol (een essentiële olie van de kamilleplant), het natuurlijke aminozuur allantoïne, groene thee extract en colloïdale haver (Emer et al., 2011).


Gerelateerd – Wat zijn cosmeceuticals?


Huidverzorgende, -beschermende en/of hydraterende cosmetica-ingrediënten ter verlichting van rosacea:

  • Niacinamide (vitamine B3): vitamine die wanneer het in de juiste concentratie wordt aangebracht op de huid in staat is de barrièrefunctie van de huid te verbeteren, uitdroging van de huid te voorkomen en symptomen van rosacea kan verminderen (Draelos et al., 2005). Klik hier als je meer wilt weten over het huidegaliserende vermogen van niacinamide of voor een overzicht van cosmeticaproducten die werkzame concentraties aan niacinamide bevatten.
  • Vitamine C: vitamine die bijdraagt aan een goede wondgenezing en de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Kleinschalig onderzoek in 2001 naar een cosmeticaproduct met 5% aan vitamine C (de Cellex-C Skin Firming Cream) wees uit dat dagelijks gebruik van deze crème bij zou kunnen dragen aan de vermindering van erytheem (Carlin & Carlin, 2001). Kijk onderaan het artikel ‘Het nut van vitamine C in je huidverzorging’ voor een overzicht van goede cosmeticaproducten die minimaal 5% aan vitamine C bevatten.
  • UV-filters: stoffen die de huid helpen beschermen tegen UV-straling, aangezien veel rosaceapatiënten aangeven het idee te hebben dat blootstelling van hun huid aan de zon de rosacea verergert en een teveel aan UV-straling natuurlijk bij elke huid kan leiden tot verkleuring in de vorm van erytheem en/of pigmentatie. Minerale filters zoals titaniumoxide of zinkoxide hebben de voorkeur, omdat deze beter verdragen worden dan chemische filters door de voor rosacea gevoelige huid (Del Rosso, 2005, 2007, 2009; Del Rosso et al., 2013).
  • Hydraterende cosmetica-ingrediënten: bevochtigingsmiddelen die de huid beter in staat stellen vocht vast te houden, vetinbrengers die een tekort aan vetten in de huid kunnen compenseren en occlusieven met een huidoppervlak afsluitend vermogen waardoor ze waterverlies voorkomen (Del Rosso, 2005; Del Rosso 2007; Del Rosso, 2009; Del Rosso et al., 2013; Laquieze et al., 2007).

Antimicrobiële cosmetica-ingrediënten ter verlichting van rosacea:

    • Praziquantel: stof dat als geneesmiddel gebruikt wordt in de behandeling van parasitaire infecties, en in een kleinschalig onderzoek onder mensen met rosacea effectiever bleek te zijn dan een placebo in het verminderen van de symptomen van erytheem (Bribeche et al., 2015). Ik ben niet bekend met cosmeticamerken die in Nederland verkocht worden en deze stof in hun producten verwerkt hebben.
    • Staphefekt: een enzym dat uitsluitend de Staphylococcus aureus-bacterie die een rol speelt bij huidontstekingen doodt, en de goede bacteriën met rust laat. Alle Gladskin gels voor acne, rosacea, eczeem en huidirritatie hebben in principe dezelfde cosmeticaformule, waarbij alleen de concentratie aan Staphefekt per product verschilt (zie hier de review) (Herpers et al., 2014).

In het artikel ‘7 tips voor een goede huidverzorging bij rosacea (inclusief productadvies)‘ kun je een overzicht vinden met cosmeticaproducten die wat mij betreft de moeite waard zijn om te proberen.


Bronnenlijst

Berardesca, E., Iorizzo, M., Abril, E., Guglielmini, G., Caserini, M., Palmieri, R., & Piérard, G. E. (2012). Clinical and instrumental assessment of the effects of a new product based on hydroxypropyl chitosan and potassium azeloyl diglycinate in the management of rosacea. Journal of cosmetic dermatology, 11(1), 37-41.

Bribeche, M. R., Fedotov, V. P., Gladichev, V. V., Pukhalskaya, D. M., & Kolitcheva, N. L. (2015). Clinical and experimental assessment of the effects of a new topical treatment with praziquantel in the management of rosacea. International journal of dermatology, 54(4), 481-487.

Carlin, R. B., & Carlin, C. S. (2001). Topical vitamin C preparation reduces erythema of rosacea. Cosmetic Dermatol, 14(2), 35-40.

Del Rosso, J. Q. (2005). Adjunctive skin care in the management of rosacea: cleansers, moisturizers, and photoprotectants. Cutis, 75(3 Suppl), 17-21.

Del Rosso, J. Q. (2007). The role of skin care and maintaining proper barrier function in the management of rosacea. Cosm Derm, 20(8), 485-490.

Del Rosso, J. Q. (2009). The use of moisturizers as an integral component of topical therapy for rosacea: clinical results based on the Assessment of Skin Characteristics Study. Cutis, 84(2), 72-76.

Del Rosso, J. Q., Thiboutot, D., Gallo, R., Webster, G., Tanghetti, E., Eichenfield, L., … & Zaenglein, A. (2013). Consensus recommendations from the American Acne & Rosacea Society on the management of rosacea, part 1: a status report on the disease state, general measures, and adjunctive skin care. Cutis, 92(5), 234-240.

Draelos, Z. D., Ertel, K., Berge, C., & Amburgey, M. S. (2005). Niacinamide-containing facial moisturizer improves skin barrier and benefits subjects with rosacea. CUTIS-NEW YORK-, 76(2), 135.

Draelos, Z. D., & Fuller, B. B. (2005). Efficacy of 1% 4‐Ethoxybenzaldehyde in Reducing Facial Erythema. Dermatologic surgery, 31(s1), 881-886.

Emer, J., Waldorf, H. & Berson, D. (2011). Botanicals and anti-inflammatories: natural ingredients for rosacea. Semin Cutan Med Surg; 30(3): 148–155.

Herpers, B. L., Badoux, P., Totté, J. E. E., Pietersma, F., Eichenseher, F., & Loessner, M. J. (2014). Specific lysis of methicillin susceptible and resistant Staphylococcus aureus by the endolysin Staphefekt SA. 100. In European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID).

Kolbe, L., Immeyer, J., Batzer, J., Wensorra, U., tom Dieck, K., Mundt, C., … & Wenck, H. (2006). Anti-inflammatory efficacy of Licochalcone A: correlation of clinical potency and in vitro effects. Archives of dermatological research, 298(1), 23-30.

Laquieze, S., Czernielewski, J., & Baltas, E. (2007). Beneficial use of Cetaphil® Moisturizing Cream as part of a daily skin care regimen for individuals with rosacea. Journal of dermatological treatment, 18(3), 158-162.

Schoelermann, A. M., Weber, T. M., Arrowitz, C., Rizer, R. L., Qian, K., & Babcock, M. (2016a). Skin compatibility and efficacy of a cosmetic skin care regimen with licochalcone A and 4‐t‐butylcyclohexanol in patients with rosacea subtype I. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 30(S1), 21-27.

Schoelermann, A. M., Jung, K. A., Buck, B., Grönniger, E., & Conzelmann, S. (2016b). Comparison of skin calming effects of cosmetic products containing 4‐t‐butylcyclohexanol or acetyl dipeptide‐1 cetyl ester on capsaicin‐induced facial stinging in volunteers with sensitive skin. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 30(S1), 18-20.

Seite, S., Benech, F., Berdah, S., Bayer, M., Veyrat, S., Segot, E., … & Zelenkova, H. (2013). Management of rosacea-prone skin: evaluation of a skincare product containing Ambophenol, Neurosensine, and La Roche-Posay Thermal spring water as monotherapy or adjunctive therapy. Journal of drugs in dermatology: JDD, 12(8), 920-924.

Sulzberger, M., Worthmann, A. C., Holtzmann, U., Buck, B., Jung, K. A., Schoelermann, A. M., … & Grönniger, E. (2016). Effective treatment for sensitive skin: 4‐t‐butylcyclohexanol and licochalcone A. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 30(S1), 9-17.

Two, A. M., Hata, T. R., Nakatsuji, T., Coda, A. B., Kotol, P. F., Wu, W., … & Gallo, R. L. (2014). Reduction in serine protease activity correlates with improved rosacea severity in a small, randomized pilot study of a topical serine protease inhibitor. Journal of Investigative Dermatology, 134(4), 1143-1145.

van Zuuren, E. J., Fedorowicz, Z., Carter, B., van der Linden, M. M., & Charland, L. (2015). Interventions for rosacea. Cochrane Database Syst Rev, 4: CD003262.

Veraldi, S., Raia, D. D., Schianchi, R., De Micheli, P., & Barbareschi, M. (2015). Treatment of symptoms of erythemato-telangiectatic rosacea with topical potassium azeloyl diglycinate and hydroxypropyl chitosan: Results of a sponsor-free, multicenter, open study. Journal of Dermatological Treatment, 26(2), 191-192.

Weber, T. M., Ceilley, R. I., Buerger, A., Kolbe, L., Trookman, N. S., Rizer, R. L., & Schoelermann, A. (2006). Skin tolerance, efficacy, and quality of life of patients with red facial skin using a skin care regimen containing Licochalcone A. Journal of cosmetic dermatology, 5(3), 227-232.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*