Kan bescherming van de huid met een UV-filter de al bestaande tekenen van huidveroudering verminderen?

UV-filters zijn veruit de beste cosmetica-ingrediënten als het gaat om het voorkómen van huidveroudering veroorzaakt door UV-straling (fotoveroudering).

Het advies van dermatologen om je gezichtshuid dagelijks te beschermen met een zonnebrandproduct met goede UV-filters en een voldoende hoge zonnebrandfactor, ook in de koudere jaargetijden, is dus niet zozeer gericht op het tegengaan van verbranding van de huid, dan wel op het verhinderen van het ontstaan van rimpels en pigmentvlekken.

zonnebrandcrème gezicht huidverouderingIn 2013 toonde onderzoek van Hughes en collega’s al aan dat het dagelijks gebruik van een crème met een zonbescher- mingsfactor van minimaal 15 de huidveroudering bij gezon- de mensen van middelbare leeftijd met 24% vertraagt, ongeacht leeftijd of geslacht.

Vorige maand verscheen een onderzoekspublicatie van dermatologen verbonden aan het Skin Research Center van fabrikant Johnson & Johnson, waarin gesteld wordt dat het dagelijks gebruik van een breedspectrum zonne- brandproduct met SPF 30 tekenen van fotoveroude- ring niet alleen zou kunnen voorkómen, maar al bestaande fotoveroudering ook zou kunnen vermínderen (Randhawa et al., 2016).

Als bovenstaande inderdaad waar blijkt te zijn, dan zullen goede UV-filters toch wel de ultieme anti-aging ingrediënten zijn. De werking hierachter, suggereren de onderzoekers, is dat de huid door de dagelijkse UV-bescherming de kans krijgt om oude zonneschade op te ruimen, zonder zich bezig te hoeven houden met het beschermen van de huid tegen nieuwe zonneschade.

Ik ben benieuwd wat toekomstig (en meer onafhankelijk) onderzoek uit zal wijzen!


Bronnenlijst

Hughes, M.B.C., Williams, G.M., Baker, P. & Green, A.C. (2013). Sunscreen and Prevention of Skin Aging: A Randomized Trial. Ann Intern Med, 158(11), 781-790.

Randhawa, M., Wang, S., Leyden, J. J., Cula, G. O., Pagnoni, A., & Southall, M. D. (2016). Daily Use of a Facial Broad Spectrum Sunscreen Over One-Year Significantly Improves Clinical Evaluation of Photoaging. Dermatologic Surgery, 0: 1–8.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*