Slaaptekort verhoogt het risico op overeten en overgewicht

Ik hang achterover op de bank. De kinderen liggen te slapen en de boel is aan kant. Eindelijk wat tijd voor mezelf. Eigenlijk ben ik moe, maar naar bed gaan wil ik nog niet.

Na een dag gevuld met werk, huishouden en voor de kinderen zorgen, wil ik ook weleens wat leuks doen. Bovendien is het pas 8 uur. In plaats daarvan begin ik keukenkastjes open te trekken op zoek naar iets lekkers. Ik moet toch ergens de energie vandaan halen om mijn ogen open te houden…

Is bovenstaande ook voor jouw herkenbaar? Niet zo vreemd, aangezien vermoeidheid overeten in de hand lijkt te werken.

Slaapgebrek-werkt-overeten-in-de-handWanneer je ’s nachts onvoldoende geslapen hebt, zul je de volgende dag waarschijnlijk meer dan 300 calorieën extra eten
De afgelopen jaren zijn er al talloze onderzoeken gedaan naar het effect van slaap (of beter gezegd: het gebrek aan slaap), op het aantal calorieën dat we consumeren en opslaan in ons lichaam. Het afgelopen jaar is de eerste grootschalige meta-analyse naar het verband tussen slaapgebrek en onze energiebalans gepubliceerd (Al Khatib et al., 2016).

In deze meta-analyse werden 11 studies opgenomen, waarin de calorieconsumptie van mensen die onbeperkt konden slapen (controlegroep), vergeleken werd met mensen bij wie de slaapduur middels een interventie werd ingekort (interventiegroep).

Slaapdeprivatie bleek ervoor te zorgen, dat in de daaropvolgende 24 uur gemiddeld 385 (!!!) calorieën per persoon méér werden geconsumeerd dan bij de personen die hadden kunnen genieten van een ononderbroken nachtrust. Er was echter geen significant verschil in het aantal calorieën dat beide groepen in dezelfde 24 uur verbruikten: de 385 calorieën kwamen er dus netto bij.


Gerelateerd: Slaaprimpels voorkomen én herstellen


Slaaptekort als mediërende factor in de hoeveelheid calorieën die we geneigd zijn te eten
De reden dat mensen geneigd zijn te overeten bij slaapgebrek, is vooralsnog onduidelijk. Natuurlijk doen er wel een aantal verschillende theorieën de ronde (met name het verband tussen slaap en onze hormoonafgifte, nachtelijk snacken en gebrek aan lichaamsbeweging worden vaak benoemd), die op veel websites ook al als ‘feit’ worden gepresenteerd. Om de oorzaak te achterhalen, moet echter nog meer onderzoek verricht worden.

Voldoende slaap

Wat wel duidelijk is, is dat slaapgebrek een mediërende rol speelt in onze calorieënconsumptie en lichaamsgewicht.

Voldoende reden dus om te zorgen voor een goede nachtrust!


Bronnenlijst

Al Khatib, H. K., Harding, S. V., Darzi, J., & Pot, G. K. (2016). The effects of partial sleep deprivation on energy balance: a systematic review and meta-analysis. European Journal of Clinical Nutrition.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*