Vet weg vriezen met CoolSculpting (cryolipolyse): (hoe) werkt het?

Sommige vetrolletjes lijken maar niet weg willen te gaan, ongeacht het aantal kilo’s dat je kwijtraakt of hoe fanatiek je ook sport. Dus blijven we noodgedwongen rondlopen met een onderkin, zwembandje of kipfiletjes onder de bovenarmen.

De standaardbehandeling voor het verwijderen van plaatselijke vetophopingen, is liposuctie (of beter gezegd: liposculptuur). Liposuctie is een operatieve ingreep, waarbij de huid wordt opengesneden zodat onderhuidse vetcellen kunnen worden weggezogen.

Op zoek naar minder invasieve alternatieven om de lichaamscontouren te verbeteren, zijn er inmiddels verschillende technieken ontworpen, waaronder radiofrequentie, focussed ultrasound, laserlipolyse en cryolipolyse.

Dit soort technieken, waarbij je beloofd wordt dat vet zonder pijn en moeite weggehaald kan worden, spreekt ons natuurlijk enorm aan.

Met name cryolipolyse in de vorm van CoolSculpting is tegenwoordig erg populair (Stevens et al., 2013).

In dit artikel kun je lezen wat cryolipolyse is, wat CoolSculpting precies inhoudt, wat je van een dergelijke behandeling kunt verwachten – en wat niet.

De te behandelen locaties van CoolSculptingjpg

Wat is cryolipolyse?
Cryotherapie, oftewel het toepassen van (extreme) koude als medische behandeling, wordt al lange tijd succesvol gebruikt voor het behandelen van uiteenlopende huidafwijkingen. Het meest bekende voorbeeld hiervan, is waarschijnlijk wel de bevriezing van wratten door ze aan te stippen met vloeibare stikstof (Gage & Baust, 1998).

Op basis van enkele onderzoeken die aanwijzingen bevatten dat vetweefsel waarschijnlijk gevoeliger is voor afbraak door koeling dan ander weefsel, opperden Manstein en zijn collega’s het idee van cryolipolyse: een methode om onderhuidse vetcellen te vernietigen door ze bloot te stelling aan langdurige en gecontroleerde kou.

Zij besloten om hun theorie van cryolipolyse uit te testen op de vetrolletjes van varkens, en stelden hun vetweefsel gedurende uiteenlopende tijden bloot aan verschillende koeltemperaturen. De conclusie van hun onderzoek was, dat ‘cryolipolyse een effectieve manier kan zijn om selectieve schade aan te richten aan onderhuids vetweefsel, zonder daarbij de overliggende huid te beschadigen’ (Manstein et al., 2008).

CoolSculpting voor & na foto onderbuikIn navolging van het onderzoek van Manstein, zijn er diverse andere kleinschalige onderzoeken gedaan naar de effectiviteit en veiligheid van CoolSculpting op de vetrolletjes van mensen, met allen positieve bevindingen (Coleman et al., 2009; Avram & Harry, 2009; Klein et al., 2009).

Hoewel het exacte mechanisme achter de werking van cryolipolyse nog onbekend is, zijn er goede aanwijzingen dat het koelen van vetcellen tot subabnormale temperatuur leidt tot het afsterven van deze cellen (apoptose), waarna het lichaam met behulp van een ontstekingsproces de dode vetcellen opruimt, waardoor het onderhuidse vet verdwijnt (Sasaki et al., 2014; Derrick et al., 2015).

Al de hierboven genoemde studies (en overigens ook nagenoeg alle de studies die verderop in het artikel als bron gebruikt zijn), werden op de een of andere manier gesponsord door Zeltiq Aesthetics. Voor de uitvoering van de klinische onderzoeken werden tevens prototypes van het door hun ontworpen cryolipolyse-apparaat beschikbaar gesteld, genaamd CoolSculpting.

Wat is CoolSculpting?
CoolSculpting is een geregistreerd en gecertificeerd handelsmerk van Zeltiq Aesthetics, waarmee verwezen wordt naar een niet-chirurgische procedure, waarbij met een met de hand te bedienen apparaat op nauwkeurige wijze onderhuidse vetcellen gekoeld en vernietigt worden, met als doel de verbetering van lichaamscontouren (Derrick et al., 2015; Ingargiola et al., 2015).

Hoe werkt CoolSculpting?
Bij CoolSculpting wordt de te behandelen zone afgetekend en bedekt met een gel(pad) om de huid te beschermen tegen de kou. Hierna wordt de vetrol vacuüm gezogen in een applicator met koelpanelen, en gekoeld gedurende 45 à 60 minuten. Middels drukmassage wordt de huidrol weer opgewarmd, en wordt gepoogd zoveel mogelijk vetcellen te vernietigen.

In het onderstaande animatiefilmpje wordt laten zien en uitgelegd hoe CoolSculpting werkt.

Wat zijn de resultaten van CoolSculpting?
De resultaten van CoolSculpting verschillen per persoon en zijn deels afhankelijk van het te behandelen gebied.

CoolSculpting lijkt de beste resultaten te geven bij vermindering van vetophopingen op de buik, heupen en rondom de bh-bandjes. CoolSculpting is niet geschikt voor het verwijderen van vet dat achter de spieren of tussen de organen ligt.

Op de korte termijn lijkt CoolSculpting in staat te zijn de hoeveelheid onderhuidse vetcellen met zo’n 20% te verminderen.

Omdat het enkele werken duurt voordat het lichaam de afgestorven vetcellen heeft opgeruimd, duurt het veelal 6 tot 8 weken voordat de resultaten duidelijk zichtbaar worden. Voorwaarde hiervoor is natuurlijk wel, dat een normaal calorie-evenwicht wordt gehandhaafd.

CoolSculpting ervaringen en reviews
Een behandeling met CoolSculpting wordt door de meeste mensen goed getolereerd. CoolSculpting kan worden uitgevoerd zonder verdoving of pijnstillers, leidt niet tot blijvende huidschade, zorgt over het algemeen voor weinig ongemak en behoeft geen hersteltijd.

Veel voorkomende, milde en tijdelijke complicaties van CoolSculpting, zijn lokale roodheid, blauwe plekken, zwelling, gevoelloosheid en pijn.

Op de website van RealSelf.com hebben tot nu toe (18-3-2017) 2.817 mensen een review geschreven over de behandeling CoolSculpting die zij hebben ondergaan, waarvan  53% (1.482) aangeeft tevreden te zijn met de door hun ondergane CoolSculpting-behandeling. Nu is dit geen afspiegeling van de ervaringen van de gehele groep mensen die CoolSculpting heeft ondergaan, maar naar mijn mening is dit desalniettemin een magere score.

Tel je hier de reviewers bij op die het (nog) niet zeker weten of ze de behandeling de moeite waard vonden (wat op de website gebeurd en waarvan ik vind dat het een behoorlijk vertekend beeld schetst), dan kom je uit op een percentage van 83% aan tevreden reviewers.

CoolSculpting en het risico op Paradoxale Vetweefsel Hyperplasie
Er is echter ook een meer vervelende complicatie mogelijk die pas op de langere termijn (3 à 6 maanden) zichtbaar wordt, genaamd Paradoxale Vetweefsel Hyperplasie (Paradoxical Adipose Hyperplasia).

Paradoxale Vetweefsel Hyperplasie is een pathologische verandering in het vetweefsel veroorzaakt door cryolipolyse, waardoor het weefsel hypocellulair en hypovasculair (minder cellen en minder vaten bevattend) wordt, en de hoeveelheid vetweefsel juist toeneemt in plaats van afneemt   (Jalian et al., 2014; Seaman et al., 2015).

Paradoxale Vetweefsel Hyperplasie is een bijwerking die met name voor lijkt te komen bij mannen die met cryolipolyse de vetrollen op hun onderbuik hebben laten behandelen (Singh et al., 2015; Keaney & Naga, 2016; Kelly et al., 2016).

CoolSculpting voor en na foto flankenBehandellocaties en kosten van CoolSculpting
Een overzicht van Nederlandse klinieken die cryolypolyse aanbieden in de vorm van CoolSculpting, is terug te vinden op de officiële website van CoolSculpting.

De werking van cryolipolyse-apparaten anders dan die van CoolSculpting, zijn vooralsnog amper wetenschappelijk onderzocht. Om deze reden, lijken mij deze niet aan te raden.

Gemiddeld gezien berekenen officiële Coolsculpting Centers €500,- per behandelsessie (‘cycle’). De kin uitgezonderd, worden per te behandelen zone meestal minimaal 4 behandelsessies geadviseerd.

De aanvangsprijs voor een complete behandeling ligt dus rond de € 2.380,-.

Samengevat

Er is enig wetenschappelijk bewijs dat cryolipolyse middels CoolSculpting kleine hoeveelheden onderhuids vet kan verwijderen. Resultaten van en ervaringen met CoolSculpting lopen erg uiteen. Eventuele schade van CoolSculpting op de langere termijn, is vooralsnog niet uit te sluiten. Met name mannen die middels CoolSculpting vetophopingen bij de onderbuik weg laten halen, lopen het risico op Paradoxale Vetweefsel Hyperplasie. De prijs voor een complete behandeling per probleemzone ligt rond de € 2.380,-.

Mijn advies? Wacht liever nog een paar jaar met het boeken van een behandeling, totdat cryolipolyse ook door onafhankelijke onderzoekers op grotere schaal onderzocht en effectief gebleken is!

Heb jij al ervaring met CoolSulpting/cryolipolyse? Schroom dan niet om deze achter te laten in een reactie!


Bronnenlijst

Avram, M. M., & Harry, R. S. (2009). Cryolipolysis™ for subcutaneous fat layer reduction. Lasers in surgery and medicine, 41(10), 703-708.

Coleman, S. R., Sachdeva, K., Egbert, B. M., Preciado, J., & Allison, J. (2009). Clinical efficacy of noninvasive cryolipolysis and its effects on peripheral nerves. Aesthetic plastic surgery, 33(4), 482-488.

Derrick, C. D., Shridharani, S. M., & Broyles, J. M. (2015). The safety and efficacy of cryolipolysis: a systematic review of available literature. Aesthetic Surgery Journal, 35(7), 830-836.

Gage, A. A., & Baust, J. (1998). Mechanisms of tissue injury in cryosurgery. Cryobiology, 37(3), 171-186.

Ingargiola, M. J., Motakef, S., Chung, M. T., Vasconez, H. C., & Sasaki, G. H. (2015). Cryolipolysis for fat reduction and body contouring: safety and efficacy of current treatment paradigms. Plastic and reconstructive surgery, 135(6), 1581.

Jalian, H. R., Avram, M. M., Garibyan, L., Mihm, M. C., & Anderson, R. R. (2014). Paradoxical adipose hyperplasia after cryolipolysis. JAMA dermatology, 150(3), 317-319.

Keaney, T. C., & Naga, L. I. (2016). Men at risk for paradoxical adipose hyperplasia after cryolipolysis. Journal of Cosmetic Dermatology.

Kelly, E., Rodriguez-Feliz, J., & Kelly, M. E. (2016). Paradoxical adipose hyperplasia after cryolipolysis: A report on incidence and common factors identified in 510 patients. Plastic and reconstructive surgery, 137(3), 639e-640e.

Klein, K. B., Zelickson, B., Riopelle, J. G., Okamoto, E., Bachelor, E. P., Harry, R. S., & Preciado, J. A. (2009). Non‐invasive cryolipolysis™ for subcutaneous fat reduction does not affect serum lipid levels or liver function tests. Lasers in surgery and medicine, 41(10), 785-790.

Manstein, D., Laubach, H., Watanabe, K., Farinelli, W., Zurakowski, D., & Anderson, R. (2008). Selective cryolysis: A novel method of non‐invasive fat removal. Lasers in surgery and medicine, 40(9), 595-604.

Sasaki, G. H., Abelev, N., & Tevez-Ortiz, A. (2014). Noninvasive selective cryolipolysis and reperfusion recovery for localized natural fat reduction and contouring. Aesthetic Surgery Journal, 34(3), 420-431.

Seaman, S. A., Tannan, S. C., Cao, Y., Peirce, S. M., & Gampper, T. J. (2015). Paradoxical adipose hyperplasia and cellular effects after cryolipolysis: a case report. Aesthetic surgery journal, sjv105.

Singh, S. M., Geddes, E. R., Boutrous, S. G., Galiano, R. D., & Friedman, P. M. (2015). Paradoxical adipose hyperplasia secondary to cryolipolysis: An underreported entity?. Lasers in surgery and medicine, 47(6), 476-478.

Stevens, W. G., Pietrzak, L. K., & Spring, M. A. (2013). Broad overview of a clinical and commercial experience with CoolSculpting. Aesthetic Surgery Journal, 33(6), 835-846.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*