Als make-up een masker wordt

Vreselijk vind ik het: al die selfies van meiden in volledige maquillage, waarop ze een soort van travestie-achtige poppengezichten hebben. Ergens roepen deze beelden inderdaad een associatie van schoonheid op, want de gezichten zijn ‘flawless’ en geshaped in exact de juiste verhoudingen. Ik ervaar het als een adembenemende maar tegelijkertijd kunstmatige, vervreemdende schoonheid.

Een goed voorbeeld hiervan, vind ik de transformaties van make-up artiest Samer Khouzami (zie onderstaande foto’s). Geweldig gedaan natuurlijk, maar desondanks weet ik niet of ik het resultaat wel mooi vind.

Samer Khouzami foto 2
Samer Khouzami foto 3Ik kan mij niet goed voorstellen dat er meiden zijn die er in het dagelijks leven ook zo bijlopen. Alleen al de moeite die het kost om je gezicht zo op te maken – wie heeft daar in godsnaam de tijd voor (over)?

En dan maar hopen dat het er gedurende de dag netjes op blijft zitten, zodat je geen gezichtsverlies hoeft te lijden. Want op een gegeven moment zal het contrast van een dergelijke make-up routine en je werkelijke uiterlijk dermate groot worden, dat het gevoelsmatig steeds moeilijker zal zijn om je ‘au naturel’ aan anderen te durven tonen. Je hebt dan toch ineens een heel ander uiterlijk, en mensen zijn dat niet gewend.

Gelukkig ken ik in mijn omgeving niet veel mensen die overdreven make-up gebruiken. Eigenlijk alleen een kennisje die ik af en toe tegenkom op verjaardagen. Op zo’n verjaardag zie ik haar dan om de zoveel tijd haar IPhone aanzetten, met de camera op de selfie-stand, zodat ze kan controleren of haar make-up er nog wel goed bijzit of dat haar masker begint af te brokkelen.

Ik hoop dan maar dat ze nog een beetje van het feestje kan genieten.

Masker

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Make-up & Mode Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*