Ben jij een winter-, lente-, zomer-, of herfsttype? Doe hier je eigen vierseizoenen kleuranalyse!

Iedere persoon heeft kleuren die hem of haar uitstekend staan – en kleuren die wel met de persoon lijken te ‘vloeken’.

Wil jij erachter komen welke kleuren het beste passen bij jou? Lees dan snel verder en doe hier je eigen vierseizoenen kleuranalyse!

Chanel quote 4
De kern van de vierseizoenen kleurenanalyse
Kunstschilder en docent Johannes Itten ontdekte aan het begin van de 20e eeuw, dat bepaalde kleuren wel of niet goed stonden bij geschilderde portretten van mensen. En dat dit samenhing met de huidtint en haarkleur van de geschilderde persoon. Op basis van dit inzicht creëerde hij 4 verschillende kleurenpaletten, die hij associeerde met 4 verschillende type mensen en vervolgens met de namen van de 4 seizoenen. Psychologe Carole Jackson maakte in de jaren ‘80 van de kleuranalyse een hype met het boek ‘Color Me Beautiful’.

De kern van de vierseizoenen kleurenanalyse is, dat iedere persoon een natuurlijk seizoenstype heeft op basis van de kleur van de ondertoon van de huid, de haarkleur en de oogkleur. Het dragen van kleren die in harmonie zijn met de kleuren van je huid, haar en ogen zorgt er namelijk voor, dat je huidskleur gezonder oogt en onregelmatigheden minder opvallen. Kleuren die niet in harmonie zijn met het eigen seizoenstype zullen bij je ‘vloeken’, waardoor je er flets en ongezonder uit zal zien.

Als je bekend ben met je seizoenstype, dan kun je de kleuren van je kleding, accessoires en make-up afstemmen op je natuurlijke seizoenstype, en op elkaar.

Welk seizoenstype je bent, is afhankelijk van twee factoren:

 1. Kleurtype: op basis van de ondertoon van de huid wordt een onderscheid gemaakt tussen koele en warme kleurtypes.
 2. Contrasttype: op basis van de (natuurlijke!) kleur van je haren en ogen wordt een onderscheid gemaakt tussen harde en zachte contrasttypes.

Van bovengenoemde factoren, is het kleurtype het belangrijkst en gemakkelijkst te bepalen (Beeftink, 2006).


Gerelateerd: De 10 beste rode lippenstiften (voor jouw kleurtype)


Bepaal je kleurtype
De belangrijkste factor in de bepaling van je kleurtype, is de ondertoon van je huid. Hierbij gaat het niet simpelweg om hoe bruin de huid is, want deze kleur kan immers veranderen afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die een huid krijgt. De ondertoon van de huid is een vaststaand gegeven dat genetisch verankerd is en je hele leven hetzelfde blijft.

De ondertoon van de huid wordt bepaald door 3 soorten pigmenten: melanine (verantwoordelijk voor het bruine pigment van de huidskleur), hemoglobine (verantwoordelijk voor de rode component) en caroteen (bepalend voor het geelgehalte). De ondertoon van je huid kan koel of warm zijn, en op basis hiervan worden twee kleurtypes onderscheiden.

 • Koele kleurtypes: personen met een blauwachtige, roze ondertoon in hun huid. Bij personen met een koel kleurtype overheerst vooral het pigment hemaglobine.
 • Warme kleurtypes: personen met een gelige ondertoon in hun huid (perzik of abrikooskleurig). Bij personen met een warm kleurtype overheerst vooral het pigment caroteen. Overigens is de hoeveelheid caroteen in je huid deels afhankelijk van de hoeveelheid groente en fruit in het voedingspatroon (zie hier).

Ondertoon van de huid koud warm
Je kunt op verschillende manieren bepalen of je een koele of warme huidskleur hebt. Zo kan je naar de binnenkant van je armen kijken om te bepalen wat de ondertoon van je huid is. Dit is echter redelijk lastig als je geen vergelijkingsmateriaal hebt. Handiger is het om je kleurtype te achterhalen op basis van het kleurenpalet dat je het mooiste staat.

Koele kleurenpalet

Warme kleurenpalet


Gerelateerd: Bepaal je gezichtsvorm (en waarom het nuttig is om dit te doen)!


Koele kleurtypes zullen er het mooist uitzien in koele kleuren (kleuren met een blauwe ondertoon), terwijl warme kleurtypes er het mooist uitzien in warme kleuren (kleuren met een gele ondertoon). Als kleuren uit het koele kleurenpalet je goed staan, zullen die uit het warme kleurenpalet dat niet doen en andersom. Het handigst is om hierbij de kleuren te vergelijken die typisch zijn voor het koele dan wel het warme kleurenpalet: marineblauw of bruin. Staat marineblauw je het beste, dan ben je een koel kleurtype; staat warmbruin je beter, dan ben je een warm kleurtype.

Bepalen kleurtype

TIP: Parfumerie Douglas heeft de Color Expert ontworpen om je huidteint te bepalen en op basis hiervan de juiste kleur foundation te kunnen vinden. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in 90 kleurtinten, onderverdeeld in koele en warme kleurtinten. Kom je er dus zelf niet uit, laat je huidskleur dan binnen 5 minuten scannen bij de Douglas! Klik hier om meer te lezen over de Color Expert.

Bepaal je seizoenstype
Koele kleurtypes zijn winter- of zomertypes. Het grote verschil tussen wintertypes en zomertypes, is dat wintertypes een diepe, donkere uitstraling hebben terwijl zomertypes een lichte en zachte uitstraling hebben. Warme kleurtypes zijn herfst- of lentetypes. Het grote verschil tussen herfsttypes en lentetypes, is dat herfsttypes een donkere, gemengde uitstraling hebben terwijl lentetypes een lichte en frisse uitstraling hebben.

Harde contrasttypes zijn dus altijd winter- of herfsttypes, terwijl zachte contrasttypes altijd zomer- of lentetypes zijn. Harde contrasttypes zullen er het mooist uitzien in heldere, diepe kleuren, terwijl warme kleurtypes er het mooist uitzien in gemengde en gedempte kleuren.

Vier seizoenen kleuranalyse winter lente zomer herfst Wintertypes hebben een koele huidskleur met een rozige ondertoon, die licht is in verhouding met de kleur van hun haar, die van nature donkerbruin of zwart is, in combinatie met blauwe, grijze, bruine of zwarte ogen. Beroemde wintertypes zijn Liv Tyler, Lucy Liu, Demi Moore en Oprah Winfrey.

Herfsttypes hebben donkerbruin, donkerblond, koperkleurig of rood haar in combinatie met een warme huidskleur, bruine of groene ogen en duidelijk aanwezige wenkbrauwen. Beroemde herfsttypes zijn Beyoncé, Jennifer Lopez, Julia Roberts en Jessica Alba.

Zomertypes hebben een lichte en koele huidskleur in combinatie met asblond tot asbruin haar, wenkbrauwen die duidelijk aanwezig zijn en grijze, blauwgrijze of zachtbruine ogen. Beroemde zomertypes zijn Cameron Diaz, Sharon Stone, Claudia Shiffer en Jennifer Aniston.

Lentetypes hebben goudblond of lichtrossig haar in combinatie met een warme en lichte huidskleur (eventueel met sproeten), blauwe, lichtgroene of lichtbruine ogen en lichte wenkbrauwen. Beroemde lentetypes zijn Heidi Klum, Nicole Kidman, Michelle Pfeiffer en Gwyneth Paltrow.


Bronnenlijst

Beeftink, A. (2006). In Stijl. Presentatie, zelfbeeld en kleding. Utrecht: Forte Uitgevers.

Itten, J. (1973). Kunst en kleur. De Bilt: Cantectleer.

Jackson, C. (1980). Color Me Beautiful. New York: Ballantine Books.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Make-up & Mode Getagd met , ,
25 reactie op “Ben jij een winter-, lente-, zomer-, of herfsttype? Doe hier je eigen vierseizoenen kleuranalyse!
 1. Jane schreef:

  Hoi, ik lees je blog met veel plezier, echt super leerzaam!
  Maar een vraagje over de kleur types: ik ging bij de douglas bij die Mac Studio Face and Body Foundation kijken, en de meneer daar zei dat een roze ondertoon juist warm werd genoemd, en een gele ondertoon koel. Ik heb zelf een gele ondertoon, dus dacht dat ik dan een N-kleur moest hebben, en geen C-kleur. Maar hij zei dat het precies andersom was. Ik vind het logischer om een gele ondertoon warm te noemen ipv koel, maar dan zou ik dus een te roze foundation hebben gekocht. Hoe zit het nou?

  • Loes schreef:

   Hoi Jane,

   Vanuit de kleuranalyse wordt een gelige ondertoon in de huid beschouwd als warm, en een rozige ondertoon als koel. Make-up merken hebben allemaal echter hun eigen indelingen, die ook nog eens per product kunnen verschillen, dus het zou best zo kunnen zijn dat een C-kleur MAC foundation het mooist past bij jouw toch echt warme kleurtype.

   Misschien dat het in de toekomst ooit nog eens zo ver komt dat elke specifieke kleur verkocht door welk merk dan ook dezelfde kleurcode gaat krijgen, en natuurlijk dat je precies de juiste kleur voor jouw huid kunt laten mengen, maar ik betwijfel het.

   Ik hoop dat het je lukt een foundation in de voor jou juiste kleurtoon te vinden, ongeacht hoe deze gecodeerd wordt!

   Groetjes,

   Loes

 2. Grey schreef:

  Hallo Loes!

  Ik ben een tijdje geleden op jouw blog terechtgekomen, en ik hou echt heel erg van je duidelijke en ‘wetenschappelijke’ artikelen Ik heb nu alleen een vraag over de kleurtypes, aangezien ik heel erg in de war ben of ik nou een warm of een koel kleurtype ben. De ondertoon van mijn huid is namelijk redelijk geel (dus qua dat zou je een warm kleurtype verwachten), maar ik heb blauwgrijze ogen (met een groen randje) en redelijk asbruin haar. Ik val dus eigenlijk onder geen van de types, en ik heb ook moeite met kiezen of de kleuren uit het warme of koele kleurenpalet mij beter staat; zo staat marineblauw uit het koele kleurenpalet me niet maar fuchsia of paarsroze weer wel, en staan olijfgroen en zalmroze uit het warme kleurenpalet me wel maar echt geel en taupe-achtig weer minder. Weet jij misschien bij welk kleurentype ik hoor, of is het ook mogelijk om tussen twee of meer types (in mijn geval misschien het lente- en zomertype?) in te zitten? Ik heb even een daglicht-foto meegestuurd, misschien dat het je helpt (hierop lijk ik trouwens wel weer wat rozer… maar bijv. rond mijn mond zie je wel dat het gelig is. Mijn nek is ook echt geler dan mijn gezicht, al lijkt hij hier wit)
  Alvast heel erg bedankt!

  • Loes schreef:

   Hoi Grey,

   Zo op het eerste gezicht zou ik zeggen dat je een zomertype bent, maar vanaf een foto is dat wat lastig in te schatten. Natuurlijk kan het zo zijn dat bij jou net bepaalde kleuren uit een ander palet ook mooi staan, dat zie je wel vaker: niemand past precies in een bepaald hokje.

   Mocht je nog erg twijfelen over je kleurtype, dan raad ik je echt aan een keer dit te laten testen door de Douglas Color Expert, dan weet je in ieder geval of je een koel of warm kleurype bent, en dit is toch het belangrijkste om te weten!

   Succes en groetjes,

   Loes

   • Grey schreef:

    Ok, heel erg bedankt voor je hulp! Ik zal de volgende keer als ik in de Douglas ben eens naar de Colour Expert kijken.

 3. pauline schreef:

  Hallo Loes,
  Ik zit een beetje met een dilemma ik ben een wintertype en dan de koele kant…nu wil ik binnenkort weer mijn haar laten kleuren en blijf een beetje in het bruin zitten en wil nu eigenlijk iets anders en nu zat ik te denken aan een asblonde kleur of iets dergelijks wat me en wat jonger maakt maar ook wat zachter. Ik sluit een foto bij met de haarkleur van nu..
  Kun je me een advies geven?
  Groet,

  • Loes schreef:

   Hoi Pauline,

   Wat een lastige vraag! Helemaal met die foto erbij, want ik vind je daarop meer een herfsttype lijken.

   Ik zou je zo niet durven zeggen of een asblonde kleur je mooi zou staan. Daarnaast is je haar blonder maken altijd een behoorlijke belasting voor het haar. Dit kun je denk ik echt beter aan een ervaren kapper vragen of iemand die meer af weet van kleurenanalyses, sorry!

   Groetjes,

   Loes

 4. Wendy schreef:

  Ik weet dat ik een zomertype ben. Waar ik een beetje tegenaan loop bij een doe-het-zelf kleuranalyse, is dat ik grijs ben. Een echte zilver vos. Ik ga van as-donkerblond naar wit. Ga ik bij een kleuranalyse dan uit van mijn oorspronkelijke as-donkerblonde kleur? Want grijs wordt zelden als optie geboden.

  Verder heb ik overigens een lichte huid, zichtbaar blauwe aderen, grijzig blauwe ogen en zie ik er hetbest uit in koele gedempte kleuren.

  Groetjes Wendy

  • Loes schreef:

   Hoi Wendy,

   De grijze haren sluiten mooi aan op het kleurenpalet van het zomertype, dus je kunt je garderobe gewoon behouden. Een mooie kleur grijs heb je trouwens!

   Groetjes,

   Loes

 5. Zomertypje schreef:

  Ik dacht vroeger altijd dat ik een herfsttype was, maar nu denk ik toch eerder aan een zomertype. Ik heb donkerblond as haar en blauwe ogen, ik heb blauwe aders maar mijn huidskleur heeft een gelige ondertoon en ik wordt redelijk snel bruin. Ik heb een gemiddeld contrast, niet te donker en ook niet te licht. Ik denk dat ik het meest in de buurt kom van Jennifer Aniston. Wat denk jij? en zou kastanje-bruin haar passen bij een zomertype?

  Groetjes

  • Loes schreef:

   Hoi zomertypje,

   Ik denk niet dat iemand je hier vanuit een beschrijving van jezelf een goed advies kan geven. Ik in ieder geval niet! Wellicht dat iemand die meer verstand heeft van kleuranalyse eens wat foto’s kan beoordelen.

   Misschien ook een idee: zet eens een pruik op met de kleur haar die je wil uitproberen of laat een vriendin met die lang haar in die kleur heeft haar haren over je hoofd draperen en kijk in een spiegel hoe de kleur je staat!

   Succes ermee,

   Loes

 6. Bea schreef:

  Hoi Loes,
  Net als een paar vrouwen eerder, ben ik ook even in de war.
  Ik heb een gele ondertoon maar mijn kleurenpalet ligt toch tussen de lente en de zomer in! Mijns inziens zegt die ondertoon niet dat je warm of koel bent, maar geel is wel een warme kleur.
  Dus dáár zit de verwarring waarschijnlijk in!

 7. Ine schreef:

  Dag Loes,

  interessante blog heb je!

  Ik kwam hier terecht omdat mijn oma een trui voor me wil breien en gele wol gekocht heeft (redelijk puur geel, geen okergeel) en ik me afvraag of die kleur me wel zal staan…

  Ik kan echt niet inschatten of ik nu eerder een winter- dan wel herfsttype ben. Wat zou jij denken obv de foto, zo op het eerste gezicht?

  Dank alvast voor je antwoord!
  Groetjes,
  Ine

  • Loes schreef:

   Hoi Ine,

   Ik heb hier even heel amateuristisch verschillende kleuren kleding naast je foto gehouden, en ik denk dat je een wintertype bent. Geel zal niet jouw mooiste kleur zijn, misschien dat je oma een lichte groenblauwe kleur een mooi alternatief vindt?

   Groetjes,

   Loes

   • Ine schreef:

    Hoi Loes,

    bedankt voor je antwoord, nu voel ik me bevestigd in mijn vermoeden dat ik de gele wol beter kan gaan omruilen. Ik vind blauw, groen, groenblauw en alle koele kleuren me meestal het beste staan, ik zal wel inderdaad een wintertype zijn :).

    Nog veel succes met je blog,
    en fijne feestdagen!

    Groetjes,
    Ine

 8. Anne schreef:

  Ik heb een fotootje bijgevoegd zonder make up. Ben altijd uit gegaan dat ik een herfsttype ben. Maar twijfel nu toch.kan jij aan de hand van de foto daar iets over zeggen?
  Alvast bedankt.

 9. Carolien schreef:

  Goedendag,

  Ik ben net als veel anderen in de war. Ik heb een koele ondertoon in mijn huid, sproetjes, natuurlijk rood haar en lichtblauwe ogen. Marineblauw staat mij mooi. Maar ik weet dat warme kleuren, zoals diepgroen, dieprood, cognackleur mij mooi staan, m.n. in de herfst. Nu weet ik niet goed welk type ik ben en welke kleuren mij in de zomer mooi staan..

 10. Daisy schreef:

  Beste Loes,

  Ik ben van origine een herfsttype. Vroeger had ik dus rood haar. Ik heb groene ogen en een lichte huid.
  Door een haarziekte heb ik geen kleur meer in mijn haar en dat ziet er dus als wit uit.
  Blijf ik nu een herfsttype?

  • Loes schreef:

   Hoi Daisy,

   Je seizoenstype blijft in principe hetzelfde. Wel kan het zo zijn dat, naar gelang we ouder worden, het mooier is dezelfde kleuren in een lichtere of juist hardere tint te gaan dragen.

   Groetjes,

   Loes

 11. Mari schreef:

  Soms lees ik dit soort artikelen; kleuranalyses en huidskleuren. Ik kom er nooit uit. Voor mij klopt er niets van. Met een gelige ondertoon in mijn huid staan koele tinten mij heel goed, maar ik draag ook graag geel en warme groentinten. En dan nog in een seizoenstype indelen?
  Wat te denken van stemming? Toch ook niet onbelangrijk!
  Mijn methode; ik kijk gewoon wat goed staat, succes verzekerd!
  Ik moet er wel aan toevoegen dat ik een groot en goed ontwikkeld kleurgevoel heb.(ik ben ook beeldend kunstenaar)

 12. Connie schreef:

  Hallo Loes, ik ben een vrouw van 66 en heb 35 jaar geleden een kleuren analyse o.b.v. Color Me Beautiful laten maken; ik ben een winter type. Het boek heb ik ook en daarin staat dat als de analyse goed is, je altijd hetzelfde type blijft, ook als je ouder wordt en grijs! Het valt me op dat veel vrouwen hier twijfelen omdat ze grijs zijn geworden. Volgens mij heeft dat meer te maken met het feit dat ze jaren ervoor hun haar verfden met een kleur die eigenlijk niet bij hun type paste. Ik was heel donker, maar verfde natuurlijk niet zwart, maar mat bruin. Maar nu ik niet meer verf en 50% spierwit ben, passen gelukkig de echte kleuren voor de winter weer het allermooiste bij mij! Van de kleuren die ik bij het iets bruinere haar droeg, heb ik afscheid genomen. Geen compromissen, je wilt er uiteindelijk op zijn frist uitzien!

 13. Yvonne schreef:

  Hi Loes,
  Ik ben stiekem super benieuwd wat voor kleurenprofiel je mij toe zou kennen. Bijgevoegd een foto van mij buiten. Ik kom er namelijk nooit uit met het checken van aders (ze zijn volgens mij net zo blauw als groen) en of mijn haarkleur nu warm of koel is weet ik ook niet in te schatten.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*