Bepaal je gezichtsvorm (en waarom het nuttig is om dit te doen)!

Net zoals mensen, komen ook gezichtsvormen in allerlei vormen en maten. Toch heeft het menselijke gezicht ‘bij benadering’ een ovale vorm (Diamond & Carey,1986; Sobottka & Pitas, 1998). Hoe meer gemiddeld een gezichtsvorm, des te meer ovaal deze is. En de ‘gemiddeldheid’ van een gezicht is één van de factoren die bepalend zijn voor de schoonheid van een gezicht (Wong et al., 2008). Derhalve wordt een ovale gezichtsvorm bij vrouwen als de meest ideale gezichtsvorm beschouwd.

De vorm van je gezicht is bepalend voor wat voor een soort kapsel jou goed staat, welke bril het beste bij je past, welke oorbellen je goed staan, wat de meest flatterende vorm van je wenkbrauwen is en waar je je blush het beste kan aanbrengen. Hierdoor is het zeker handig om te weten wat je gezichtsvorm is!

Faces typesDe verschillende gezichtsvormen
Er bestaat geen wetenschappelijke consensus over het aantal gezichtsvormen dat kan worden onderscheiden. Door verschillende personen worden verschillende soorten gezichtsvormen onderscheiden. Sommigen onderscheiden er zes, andere zeven, acht, negen of meer. Als hulpmiddel om verschillende gezichtsvormen te onderscheiden, worden vaak tekeningen gebruikt die ik persoonlijk weinig representatief vind, en waarbij ik mij niet goed kan voorstellen dat mensen hierin hun eigen gezichtsvorm kunnen (of willen) herkennen.

In dit artikel maak ik een onderscheid tussen acht verschillende gezichtsvormen, en gebruik hierbij tekeningen die naar mijn mening het beste overeenkomen met hoe de verschillende gezichtsvormen er in werkelijkheid uitzien. Daarnaast noem ik bij elke soort gezichtsvorm een beroemde vrouw die deze gezichtsvorm heeft. Dit laatste om vooral ook te laten zien dat je echt geen perfect ovale gezichtsvorm moet hebben om prachtig te kunnen zijn!

De 4 factoren die bepalend zijn voor je gezichtsvorm, en de 7 stappen om deze te achterhalen
Het bepalen van je gezichtsvorm is geen exacte wetenschap, en veelal herken je bij jezelf kenmerken van verschillende gezichtsvormen. Toch zul je waarschijnlijk wel neigen naar een bepaalde vorm, en daar gaat het om.

Bij het bepalen van je gezichtsvorm, zijn er vier factoren waarmee je rekening moet houden:

  1. Je gezichtsverhouding
  2. Waar je gezicht het breedst is.
  3. Vorm van de kaaklijn.
  4. Vorm van de haarlijn.

Door het volgen van de 7 stappen hieronder, kan je gemakkelijk je gezichtsvorm bepalen.

Stap 1   Onthul je gezicht
Verwijder alle make-up van je gezicht. Doe alle accessoires uit die zich bij het gezicht bevinden, zoals een bril en oorbellen. Zorg dat je haar goed uit je gezicht is door het met een elastiekje achterop je hoofd te binden of, als je kort haar of een pony hebt, deze met een haarband uit het gezicht te halen.

Stap 2   Teken je gezichtsomtrek ‘en face’
Ga voor een spiegel staan die recht voor je en in een goed verlichte ruimte staat; de spiegel boven dewastafel in een badkamer is meestal prima. Ga voor de spiegel staan en houdt je gezicht zo recht mogelijk. Blijf recht in de spiegel kijken terwijl je de contouren van je gezicht tekent met een oog- of lippotlood, lippenstift, stukje zeep of een afwasbare stift.

Waarschijnlijk herken je bij jezelf al een bepaalde gezichtsvorm bij jezelf, maar loop voor de zekerheid toch nog even de volgende stappen door!

Stap 3   Bepaal je gezichtsverhouding
Teken met een meetlint een verticale lijn van je voorhoofd recht over je neus tot aan je kin, en een horizontale lijn net boven je ogen (zoals op de tekening rechts). Meet face2vervolgens de lengte en de breedte van je gezicht.

Bepaal de verhouding tussen de lengte en breedte van je gezicht door je breedte te vermenigvuldigen met 1,5. Is de uitkomst hiervan gelijk aan de lengte van je gezicht, dan is je gezichtsverhouding gemiddeld. Is je gezicht korter dan 1,5 keer de breedte, dan heb je een kortwerkend gelaat, en is je gezicht langer dan 1,5 keer de breedte, dan heb je een langwerkend gelaat.

Stap 4   Stel vast waar je gezicht het breedst is
Je gezicht kan het breedst zijn bij het voorhoofd, de slapen, de jukbeenderen en/of de kaak. Het kan dus ook zo zijn dat er geen specifiek gezichtsdeel is wat het breedst is, maar meerdere gezichtsdelen.

Stap 5   Achterhaal de vorm van je kaaklijn
Bepaal de vorm van je kaaklijn. Is deze afgerond, hoekig of puntig? Gebruik voor een goede vergelijking de tekening hieronder.

KaaklijnenStap 6   Achterhaal de vorm van je haarlijn
Bepaal de vorm van je haarlijn. Lijkt deze smal of breed? Heb je een V-vormige punt in de haarlijn midden op het voorhoofd?

HaarlijnenStap 7   Schrijf het op!

  • De verhouding tussen de lengte en breedte van mijn gezicht is: gemiddeld / kort / lang
  • Mijn gezicht is het breedst bij mijn: voorhoofd / slapen/ jukbeenderen / kaak (meerdere opties tegelijk mogelijk!)
  • De vorm van mijn kaaklijn is: afgerond / hoekig / puntig
  • De vorm van mijn haarlijn is: smal / breed / niet uitgesproken smal of breed, maar afgerond

Vergelijk de uitslag nu met de gezichtsvormen zoals hieronder beschreven!

De ovale gezichtsvorm
Het meest typerende aspect van de ovale gezichtsvorm, is de gemiddelde gezichtsverhouding: de lengte is (vrijwel) precies 1½ keer de breedte. Het ovale gezicht is het breedst bij de slapen, hoewel het niet veel scheelt met de jukbeenderen. De kaaklijn is afgerond, en de haarlijn is niet uitgesproken smal of breed maar afgerond.

Faces typesVoorbeeld van een vrouwelijke beroemdheid met een ovale gezichtsvorm, is Charlize Theron.

De ronde gezichtsvorm
De gezichtsverhouding van mensen met een rond gezicht is kort: de lengte van het gezicht is kleiner dan 1½ keer de breedte. Het ronde gezicht is het breedst bij de jukbeenderen. De kaaklijn is afgerond, en de haarlijn is niet uitgesproken smal of breed maar afgerond.

Faces typesVoorbeeld van een vrouwelijke beroemdheid met een ronde gezichtsvorm, is Kirsten Dunst.

De langwerpige gezichtsvorm
De gezichtsverhouding van mensen met een langwerpig gezicht is lang: de lengte van het gezicht is groter dan 1½ keer de breedte. Het langwerpige gezicht heeft geen uitgesproken breedste punt: de breedte bij de jukbeenderen is nagenoeg gelijk aan de breedte bij de slapen. De kaaklijn is puntig, en de haarlijn is smal.

Faces typesVoorbeeld van een vrouwelijke beroemdheid met een langwerpige gezichtsvorm, is Sarah Jessica Parker.

De vierkante gezichtsvorm
De gezichtsverhouding van mensen met een vierkant gezicht is kort: de lengte van het gezicht is kleiner dan 1½ keer de breedte. Het vierkante gezicht heeft geen uitgesproken breedste punt: de breedte bij de jukbeenderen is nagenoeg gelijk aan de breedte bij de slapen en het voorhoofd. De kaaklijn is hoekig, en de haarlijn is smal.

Faces typesVoorbeeld van een vrouwelijke beroemdheid met een vierkante gezichtsvorm, is Keira Knightley.

De rechthoekige gezichtsvorm
De gezichtsverhouding van mensen met een rechthoekig gezicht is lang: de lengte van het gezicht is groter dan 1½ keer de breedte. Het rechthoekige gezicht is het breedst bij de jukbeenderen. De kaaklijn is hoekig, en de haarlijn is breed.

Faces typesVoorbeeld van een vrouwelijke beroemdheid met een rechthoekige gezichtsvorm, is Demi Moore.

De driehoekige (peervormige) gezichtsvorm
De gezichtsverhouding van mensen met een driehoekig gezicht is kort: de lengte van het gezicht is kleiner dan 1½ keer de breedte. Het driehoekige gezicht is het breedst bij de kaken. De kaaklijn is hoekig, en de haarlijn is smal.

Faces typesVoorbeeld van een vrouwelijke beroemdheid met een driehoekige gezichtsvorm, is Minnie Driver.

De hartvormige gezichtsvorm (en de omgekeerde driehoek)
De hartvormige gezichtsvorm wordt in sommige gevallen ook wel de omgekeerde driehoek genoemd; in andere gevallen worden deze als twee aparte gezichtsvormen beschouwd. Een werkelijk hartvormig gezicht heeft een V-vormige punt in de haarlijn midden op het voorhoofd, terwijl dit bij de omgekeerde driehoek niet het geval hoeft te zijn. Verder zijn de kenmerken van deze gezichtsvormen nagenoeg gelijk.

Faces typesDe gezichtsverhouding van mensen met een hartvormig gezicht is lang: de lengte van het gezicht is groter dan 1½ keer de breedte. Het hartvormige gezicht is het breedst bij het voorhoofd en/of de jukbeenderen. De kaaklijn is puntig, en de haarlijn is breed (en eventueel met een v-vormige punt in het midden).

Voorbeeld van een vrouwelijke beroemdheid met een hartvormige gezichtsvorm, is Scarlett Johansson.

De ruitvormige (diamanten) gezichtsvorm
De gezichtsverhouding van mensen met een ruitvormige gezicht is lang: de lengte van het gezicht is groter dan 1½ keer de breedte. Het ruitvormige gezicht is het breedst bij de jukbeenderen. De kaaklijn is puntig, en de haarlijn is smal.

Faces typesVoorbeeld van een vrouwelijke beroemdheid met een hartvormige gezichtsvorm, is Jennifer Love Hewitt.


Bronnenlijst

Diamond, R., & Carey, S. (1986). Why faces are and are not special: an effect of expertise. Journal of Experimental Psychology: General, 115(2), 107.

Sobottka, K., & Pitas, I. (1998). A novel method for automatic face segmentation, facial feature extraction and tracking. Signal processing: Image communication, 12(3), 263-281.

Wong, B. J., Karimi, K., Devcic, Z., McLaren, C. E., & Chen, W. P. (2008). Evolving attractive faces using morphing technology and a genetic algorithm: A new approach to determining ideal facial aesthetics. The Laryngoscope, 118(6), 962-974.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Make-up & Mode Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*