Dr. Van der Hoog ClearSkin mask bij puistjes en onzuiverheden

Puistjes: bijna iedereen krijgt er last van, vooral in de puberteit. Deze puistjes- perikelen golden zeker ook voor mij (ik heb behoorlijk ernstige acne gehad), en helaas beschikte ik toen nog niet over de kennis omtrent huidverzorgings- producten die mijn geïrriteerde en ontstoken huid konden helpen.

Net als zoveel pubers, kocht ik cosmeticaproducten van anti-acnelijn Clearasil, die beweerden speciaal geschikt te zijn voor een onzuivere huid en beloofden om mijn puistjes te verminderen. Nu weet ik dat dit niet hielp omdat er vooral veel huidirriterende ingrediënten in zitten die meer schade aanrichten dan goed deden…

ClearSkin masker voorkant
Mijn moeder kwam op een gegeven moment thuis met een kleimasker van Dr. Van der Hoog, die ook speciaal gericht was op het bestrijden van onzuiverheden. En warempel: dit werkte! Natuurlijk maar voor korte tijd, want alleen een goede dagelijkse huidverzorgingsroutine met behulp van producten die écht geschikt zijn voor een onzuivere huid vormen een goede lange termijnoplossing, maar toentertijd was dit het enige dat ik had gevonden dat ook echt werkte.

Inmiddels is de verpakking al enkele malen veranderd en de naam zal ook niet meer hetzelfde zijn, maar dit masker wordt nog steeds verkocht en als mijn huid eens onrustig is gebruik ik het nog steeds! Op het moment dat ik deze wil gaan reviewen ontdek ik dat de verpakking alweer veranderd is…

Er zijn weinig cosmeticaproducten die bij mij de tand des tijds doorstaan en na zoveel jaar nog steeds in mijn badkamer te vinden zijn. Het Dr. Van der Hoog ClearSkin masker vind ik nog steeds één van de weinige maskers die echt een waardevolle aanvulling is op de dagelijkse huidverzorgingsroutine!

Productbeschrijving en cosmeticaclaims
Het ClearSkin masker (van producent Santesa) is een kleimasker gericht op het tegengaan van puistjes door middel van het absorberen van talg. Dat was de gehele productbeschrijving en cosmeticaclaim! Een masker van 15 gr kost € 1,89. Het ClearSkin masker is verkrijgbaar bij diverse (online) drogisterijen (in ieder geval bij de Etos, DA en Dio).

ClearSkin masker gebruiksaanwijzing
De cosmeticaformule van het ClearSkin masker
Het ClearSkin masker heeft een zeer simpele cosmeticaformule bestaande uit slechts 6 ingrediënten: Kaolin, Alcloxa, Potassium Alum, Parfum, Linalool en Limonene. Voordat je het masker op kan brengen, moet je eerst een pasta maken van het kleipoeder door de inhoud te mengen met een eetlepel afgekoeld gekookt water, dus in die zin maakt water ook deel uit van de formule.

ClearSkin mask ingrediënten
Het parfum dat in de formule zit, bevat twee geurstoffen die relatief vaak parfumallergie kunnen veroorzaken en daarom afzonderlijk benoemd worden, namelijk linalool en linomene. Wat mij betreft had het parfum eruit gelaten mogen worden. Het draagt immers niets bij aan de kwaliteit van de huid maar heeft wel de potentie de huid te irriteren, terwijl ik de geur van klei op zichzelf helemaal niet onaangenaam vind of nodig vind om te verbloemen. Aangezien het hierbij gaat om een product dat niet de hele dag of nacht op de huid blijft maar er na 20 minuten weer afgewassen wordt en ik vermoed dat de geurstoffen maar een heel klein percentage uitmaken van de formule, ben ik het toch blijven gebruiken.

Nu naar de werkzame bestanddelen!

Ten eerste natuurlijk de klei in het kleimasker: kaolien (Kaolin). Kaolien is een natuurlijk voorkomende witte klei afkomstig uit China (waardoor het ook wel Chinaklei wordt genoemd). Kaolien heeft een sterk absorberend vermogen, waardoor het tijdens het opdrogen en hard worden van het masker zowel talg, vet, bacteriën, virussen als ander vuil aan de huid onttrekt (Carretero, 2002).

Zie hier de sterk reinigende functie van het masker! Daarnaast zijn de kleideeltjes niet in staat de huid door te dringen, en met name hierdoor is kaolien een zeer veilig cosmetica-ingrediënt (Elmore, 2003).

ClearSkin masker in bakje
Naast de klei bevat het masker Alcloxa (Aluminum Chlorhydroxy Allantoinate), een aluminiumzout van het uitstekende huidverzorgende ingrediënt allantoïne (allantoin) (Baumann, 2003; Becker et al., 2010). Alcloxa heeft de huidherstel- lende, kalmerende en anti-irriterende werking van allantoïne, maar tegelijkertijd ook het adstringerende (huidsamentrekkende) en antimicrobiële vermogen van aluminiumzout, dat ertoe bijdraagt dat de huid sneller hersteld. Alcloxa doet dit bovendien zonder het veroorzaken van vervelende bijwerkingen als sensibilisatie (gevoeligheid) of irritatie van de huid (Meixell & Mecca, 1966). De doeltreffende én milde werking van Alcloxa maakt het een zeer effectief en veelgebruikt ingrediënt in cosmeticaproducten gericht op het tegengaan van acné en tevens in medicatie gericht op de behandeling van wonden en zweren.

Het laatste werkzame ingrediënt is kaliumaluin (Potassium Alum) oftewel kaliumaluminiumsulfaat. Net als Alcloxa is ook kaliumaluin een aluminiumzout; kaliumaluin heeft echter alleen maar een adstringerend vermogen.

Mijn review van het ClearSkin masker
Voordat je begint, heb je een bakje, wat afgekoeld gekookt water en een lepeltje voor het mengen nodig. Voor het opbrengen kan je eventueel een make-up kwast gebruiken als je dit liever niet met je vingers wilt doen. Vergeet niet je gezicht eerst goed schoon te maken voordat je het masker erop smeert!

De eerste keer dat ik dit masker gebruikte was een enigszins vreemde ervaring. Het masker is immers niet kant-en-klaar zoals de meeste maskers, en heeft geen crème-achtige structuur maar de structuur van een pasta, die bovendien behoorlijk hard wordt wanneer het opdroogt. Een aparte sensatie op je huid!

ClearSkin mask op hand

Alle ingrediënten van het masker zijn oplosbaar in water, dus je hebt geen andere reinigingsmiddelen nodig om het masker van je gezicht te wassen. Het resultaat is een zacht, glad en schoon aanvoelende huid. Bij mij zorgt gebruik van dit masker ervoor dat mijn huid na een dag of 1-2 een stuk minder onzuiver is. Dit effect verdwijnt dan weer in de loop van een week. Het gebruiksadvies op de verpakking om ‘één- tot tweemaal per week te gebruiken’ is naar mijn mening dus een goed advies. Overigens vind ik de inhoud van 1 masker voldoende om twee keer gebruik van te kunnen maken.

Laatste tip: dep je gezicht na gebruik goed droog en smeer vervolgens een flinke laag hydraterende crème op je gezicht. De klei onttrekt naast allerlei vuil namelijk ook vocht, dus dit is echt geen overbodige luxe! Zelf gebruik ik voor ik de gezichtscrème opdoe nog een toner, voor een extra dosis kalmerende en hydraterende ingrediënten.

Dit masker is niet meer in het assortiment; het huidige ClearSkin mask heeft een geheel andere samenstelling. Een goed alternatief voor het hier gereviewde masker is het witte kleimasker van Argiletz Laboratoires!


Bronnenlijst

Baumann, L.S. (2003). Cosmeceutical critique – allantoin. Skin & Allergy News, 34, 344-350.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2010). Final report of the safety assessment of allantoin and its related complexes. International journal of toxicology, 29(3), 84S-97S.

Carretero, M. I. (2002). Clay minerals and their beneficial effects upon human health. A review. Applied Clay Science, 21(3), 155-163.

Elmore, A. R. (2003). Final report on the safety assessment of aluminum silicate, calcium silicate, magnesium aluminum silicate, magnesium silicate, magnesium trisilicate, sodium magnesium silicate, zirconium silicate, attapulgite, bentonite, Fuller’s earth, hectorite, kaolin, lithium magnesium silicate, lithium magnesium sodium silicate, montmorillonite, pyrophyllite, and zeolite. International journal of toxicology, 22, 37-102.

Meixell, D.W. & Mecca, S.B. (1966). The allantoins. J Am Podiatry Assoc, 56(8), 357-364.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
8 reactie op “Dr. Van der Hoog ClearSkin mask bij puistjes en onzuiverheden
 1. Nikita schreef:

  Tegenwoordig is dit masker niet meer in poedervorm, maar kun je het direct aanbrengen. Helaas zitten er ook meer ingredienten in, ik hoop dat het alsnog een goed masker is (qua ingredienten). Het maakte mijn huid wel zacht.

  • Loes schreef:

   Hoi Nikita,

   Ja, het lijkt soms wel of vrijwel alle goede producten uit het assortiment worden gehaald. Vanwege deze review heb ik een tijdje geleden het nieuwe masker toegestuurd gekregen, maar ik ben er op het eerste gezicht niet erg enthousiast over. Het bevat naast parfum namelijk nog een aantal andere ingrediënten die ik liever niet terug zie in huidverzorgingsproducten, waaronder alcohol (zowel de gedenatureerde als de pure vorm) en propylene glycol. Daarom weet ik nog niet of ik dit nieuwe masker wel wil gaan uitproberen en reviewen.

   In ieder geval fijn dat het masker je huid lekker zacht maakte! Had je ook het idee dat het masker hielp tegen onzuiverheden?

   Groetjes,

   Loes

 2. Anne schreef:

  Hoi Lies,

   

  Bedankt voor je review. Ik ben het helemaal met je eens, ik vond het clearskin masker van dr. vd Hoog het enige masker wat echt goed werkte. Ik kan het masker nu nergens meer vinden. Over welk nieuwe masker heb je het in je reactie? Ik kan namelijk helemaal geen vergelijkbare vinden! 

   

 3. Nienke schreef:

  Hoi Loes,

  Ik wilde ook net opzoeken waar ik het masker zou kunnen vinden, maar kwam er inderdaad net als de rest achter dat het product niet meer is wat het was. Wat zou je in plaats van dit masker aanbevelen voor dezelfde huiddoelgroep?

  Groetjes,

  Nienke

  • Loes schreef:

   Hoi Nienke,

   Ik ben lang op zoek geweest naar een vergelijkbaar masker, en vorige maand heb ik eindelijk een goed alternatief gevonden: het witte kleimasker van Argiletz Laboratoires. Deze heb ik nog niet gereviewed, maar al wel uitgeprobeerd en ik ben er erg tevreden over.

   Dit masker bestaat simpelweg uit de witte kaolin-klei, waar je zelf wat water aan toevoegt en een papje van maakt. Voor een pakje met 200 gr klei heb ik 7,99 betaald bij De Tuinen. Overigens hebben ze ook rode en groene klei, die mij ook het proberen waard lijken.

   Ik hoop dat je hier iets aan zult hebben!

   Groetjes,

   Loes

   • Nienke schreef:

    Hoi Loes,

    Heel erg bedankt voor je snelle reactie! Ik zal (als het weer het toelaat) maar eens bij de Tuinen binnenstappen.
    Ik heb trouwens nog een vraag. Ik zag vandaag in de Kruidvat dat Herbal Essences een nieuwe lijn heeft: http://us.herbalessences.com/en-US/collection-page.aspx?id=39743
    Aangezien ik als student mijn prioriteiten moet stellen met gelduitgaven, vroeg ik mij af of deze shampoo en conditioner et cetera, een (relatief) goed alternatief is voor de andere shampoos die jij goed recenseert op je blog.

    Groetjes,

    Nienke

    • Loes schreef:

     Beste Nienke,

     Zelf was ik ook geïnteresseerd in de 0% producten van Herbal Essences, en wellicht dat ik de droogshampoo van deze lijn nog ga uitproberen.

     De Herbal Essences Clearly Naked Volume Shampoo én de Glans Shampoo bevatten geen siliconen, kleurstoffen en parabenen, maar wel sulfaten, waaronder het agressieve sulfaat Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Daarnaast ook een flink aantal irriterende geurstoffen en plantenextracten, waaronder pepermuntolie en menthol. Heel erg enthousiast ben ik daarom niet over deze shampoos.

     Ben je op zoek naar een goedkope maar goede shampoo, dan raad ik je de Timotei Delice Bio aan, die voor zo’n €1,50 per flacon te koop is bij de Action. Voorwaarde is wel dat je niet te vet haar moet hebben of teveel haarstylingsproducten gebruikt, want dan is deze shampoo te mild om je haar goed schoon te maken.

     Succes!

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*