De make-up look die mannen het meest aantrekkelijk vinden

Make-up: we gebruiken het voor allerlei doeleinden. Om te laten zien dat we een volwassen vrouw worden, om bij de populaire meiden te horen, om ons vooral niet minder of fletser te voelen naast andere mooie(re) vrouwen, als masker zodat we ons minder kaal en ‘naakt’ voelen, maar in de eerste plaats toch vooral om ervoor te zorgen dat we aantrekkelijker worden gevonden door mannen.

Afgelopen jaar deden een drietal Schotse onderzoekers een studie naar de hoeveelheid make-up die mannen en vrouwen het meest aantrekkelijk vonden bij vrouwen (Jones, Kramer, & Ward, 2014). Hierbij werden 44 vrouwen gebruikt als proefpersonen, die zowel zonder make-up als met volledige maquillage gefotografeerd werden. Vervolgens werd hier met behulp van computers 21 beelden gemaakt, waardoor per vrouw een glijdende schaal van ‘onopgemaakt’ tot ‘royaal opgemaakt’ ontstond.

Deze foto’s werden vervolgens getoond aan 44 observanten (22 vrouwen en 22 mannen), die van elke 21 beelden per vrouw moesten aangeven: 1) welke versie zij het meest aantrekkelijk vonden, 2) welke versie zij dachten dat vrouwen het meest aantrekkelijk zouden vinden, en 3) welke versie zij dachten dat mannen het meest aantrekkelijk zouden vinden.

Vraagteken welke make-upHieronder het resultaat!

Alle vrouwen én mannen vonden dat vrouwen in volledige maquillage 40% méér make-up droegen dan dat zij aantrekkelijk vonden. Tegelijkertijd dachten zij dat ándere mensen meer make-up wél aantrekkelijker zouden vinden, terwijl dit dus niet het geval was. Tenslotte werd door beide sekses gedacht dat mannen van meer make-up zouden hadden dan vrouwen, terwijl juist vrouwen de voorkeur aan iets meer make-up gaven (hoewel dit verschil niet groot was).

Op basis van het bovenstaande concludeerden de onderzoekers dat mensen vaak verkeerd inschatten wat het andere geslacht mooi vindt. En dat wat betreft make-up de voorkeur van beide geslachten uitgaat naar een meer natuurlijke look.

Onderstaande foto is afkomstig uit het onderzoek van Jones en collega’s, en laat een foto zien van dezelfde vrouw zonder make-up (links), met naturel make-up (midden) en met veel make-up (rechts).

Jones, Kramer & Ward

Een soortgelijke resultaat kwam overigens naar voren uit een Nederlands onderzoek uitgevoerd door Woertman & Van den Brink onder ruim 3.500 mannen. Uit dit onderzoek bleek dat mannen vooral vallen vooral voor een ‘naturel’ uiterlijk. Hieronder verstaan ze overigens geen make-uploze vrouw, maar een licht opgemaakte vrouw bij wie oneffenheden van de huid zijn weggewerkt en de ogen iets zijn aangezet (Schöttelndreier, 2014).

Het is dus niet zo dat mannen zich het meest aangetrokken voelen tot vrouwen zonder make-up; de make-up moet gewoon natuurlijk ogen. Zie hier de ‘naturel-paradox’.

Deze conclusie komt dan weer overeen met het onderzoek van datingwebsite Zoosk, dat de profielen van 1.200 vrouwen analyseerde en ontdekte dat de vrouwen die in hun profielfoto make-up droegen, een drie keer grotere kans hadden om een berichtje toegestuurd te krijgen dan degene die geen make-up droegen. Hierbij leek oogmake-up het meeste effect te hebben. Te veel make-up werd door het merendeel van de mannen weer niet gewaardeerd, zeker niet wanneer ze de vrouw in kwestie in ‘het echt’ ontmoetten (Spira, 2014).

Draag je dus (vooral) make-up om een man aan te trekken, houdt je dan aan het volgende devies: gebruik make-up, maar zorg ervoor dat het er zo natuurlijk mogelijk uitziet!

Het onderzoek van Woertman & Van den Brink werd uitgevoerd in opdracht van Volkskrant Magazine, met als doel het schrijven van een artikel over het schoonheidsideaal van mannen. Dit artikel getiteld ‘Dit wil de man’ staat vol met nog andere interessante feitjes over wat mannen (niet) aantrekkelijk vinden aan vrouwen, en is zeker de moeite waard om te lezen!


Bronnenlijst

Jones, A. L., Kramer, R. S., & Ward, R. (2014). Miscalibrations in judgements of attractiveness with cosmetics. The Quarterly Journal of Experimental Psychology, 67(10), 2060-2068.

Schöttelndreier, M. (2014). Dit wil de man. Opgehaald op 10 december 2014 van http://www.volkskrant.nl/dossier-mannenspecial/dit-wil-de-man~a3784084/

Spira, J. (2014). Dating Online? What Men Think About Your Makeup. Opgehaald op 10 december 2014 van http://www.huffingtonpost.com/julie-spira/dating-online-what-men-th_b_5558213.html

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Make-up & Mode Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*