De meest simpele en goedkope manier om je te beschermen tegen de huidverouderende UVA-straling afkomstig van het zonlicht door je ramen

Vanachter een venster zal je huid nagenoeg niet bruin worden.

De reden hiervoor is, dat hoewel glas het merendeel van het zichtbare licht, de UVA-straling en de infrarode straling (warmte) uit zonlicht doorlaat, het wél de UVB-straling blokkeert. En het is met name UVB-straling dat in staat is de huid te verkleuren – en de huid aan kan zetten om vitamine D aan te maken (Tuchinda et al., 2006).

Standaard, helder glas laat echter wel flink wat UVA-straling door. UVA-straling zal je huid op den duur ook meer pigment geven, echter niet doordat er meer van de huidbeschermende melanine wordt aangemaakt (zoals het geval is bij UVB), maar middels foto-oxidatie van al aanwezige melanine (Miyamura et al., 2011).

In tegenstelling tot UVB-straling, is UVA-straling in staat om door te dringen tot de dieper gelegen laag van de huid (de lederhuid), waardoor het voornamelijk UVA is dat huidbeschadiging en vroegtijdige huidveroudering veroorzaakt (NVDV, 2008).

Daarnaast komen er steeds meer aanwijzingen, dat UVA-straling een grotere rol speelt in het ontstaan van huidkanker dan voorheen gedacht werd (Cortat et al., 2013).

Zonlicht door raam

Het huis waar wij nu wonen, hebben mijn man en ik met name gekocht vanwege de uitbouw met dakramen. Overdag is het in onze woonkamer altijd licht, wat wij enorm prettig vinden. De gedachte dat het heerlijke heldere en warme zonlicht dat dagelijks via onze dakramen op ons schijnt, mijn huid en die van de rest van het gezin ondertussen in een versneld tempo laat verouderen, liet af en toe echter een wrange nasmaak bij mij achter.

Inmiddels heb ik mij in het onderwerp verdiept en een heel simpele oplossing gevonden in de vorm van UV-werend glasfolie, dat in staat is om ook de UVA-straling te blokkeren.

UV-werend glasfolie is transparant, waardoor het vrijwel onzichtbaar is, en is gemakkelijk aan te brengen. In tegenstelling tot UV-werend glas, is glasfolie ook nog eens prima betaalbaar: de folie kost zo’n €24,- per vierkante meter.

zonlicht glas UVA huidverouderingVanaf nu kunnen we dus genieten van het licht dat door onze dakramen stroomt, zonder ons druk te hoeven maken om blootstelling aan UVA-straling. Als bijkomend voordeel zijn hiermee ook nog eens onze meubelen, foto’s en schilderijen beschermd tegen verkleuring.

UV-werend glasfolie dat geschikt is om thuis zelf op je ramen te plakken, beschikbaar is in diverse maten en te koop in kleine hoeveelheden, kun je o.a. online bestellen bij raamfolie-winkel.nl. Wat mij betreft een aanrader!


Bronnenlijst

Cortat, B., Garcia, C. C. M., Quinet, A., Schuch, A. P., de Lima-Bessa, K. M., & Menck, C. F. M. (2013). The relative roles of DNA damage induced by UVA irradiation in human cells. Photochemical & Photobiological Sciences, 12(8), 1483-1495.

Miyamura, Y., Coelho, S. G., Schlenz, K., Batzer, J., Smuda, C., Choi, W., … & Wolber, R. (2011). The deceptive nature of UVA tanning versus the modest protective effects of UVB tanning on human skin. Pigment cell & melanoma research, 24(1), 136-147.

Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) (2008). Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon. Opgehaald op 17 februari 2014 van http://www.huidarts.info/documents/?v=2&id=16

Tuchinda, C., Srivannaboon, S., & Lim, H. W. (2006). Photoprotection by window glass, automobile glass, and sunglasses. Journal of the American Academy of Dermatology, 54(5), 845-854.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*