Is minerale make-up beter voor je huid dan reguliere make-up?

Minerale make-up is steeds meer een hype aan het worden.

Vanachter mijn laptop kan ik hier erg om lachen.

Want het fijnmalen en aanbrengen van gekleurde mineralen om het lichaam mee te verfraaien, gebeurd sinds de oudheid – misschien zelfs al sinds de oertijd (Walter et al., 1999; Welcomme et al., 2006).

In dit artikel kun je lezen wat minerale make-up is, en welk bewijs er is voor de stelling dat minerale make-up beter voor je huid is dan reguliere make-up.

minerale make-up beter voor je huid?

Wat is minerale make-up?
Er is geen eenduidige definitie voor minerale make-up. Er is namelijk geen wetgeving die voorschrijft waar make-up aan moet voldoen om de titel ‘minerale make-up’ te mogen dragen. In feite kan dus elk soort make-up dat mineralen bevat (wat ze bijna allemaal doen), minerale make-up genoemd worden.

Wat mij betreft is minerale make-up, make-up die voor 100% uit (gemicroniseerde) mineralen bestaat.

Mineralen zijn in de natuur voorkomende vaste stoffen die gevormd zijn door geologische processen. De IMA (International Mineralogical Association) erkent zo’n 5.000 soorten mineralen, maar er worden nog steeds nieuwe mineralen ontdekt.

Veelgebruikte mineralen in minerale make-up (en make-up in het algemeen), zijn:

  • Zinkoxide (INCI-naam: Zinc Oxide): mineraal dat de huid kan beschermen tegen de inwerking van lichaamsvloeistoffen en tegen zowel UVA- als UVB-straling (zie hier).
  • Titaandioxide (INCI-naam: Titanium Dioxide): mineraal met een sterk dekkend vermogen, dat de huid tevens beschermt tegen UVA- en UVB-straling.
  • Mica (INCI-naam: Mica): verzamelnaam voor mineralen met een glanzende eigenschap, waardoor mica ook wel of glimmer wordt genoemd.
  • Talk (INCI-naam: Talc): mineraal onttrokken uit magnesium silicate (gemalen speksteen), dat een sterk absorberend vermogen heeft.
  • Ijzeroxiden (INCI-naam: Iron Oxides): minerale pigmenten met warme aardkleuren, die gebruikt worden als cosmetische kleurstoffen.
  • Bismuthoxychloride (INCI-naam: Bismuth Oxychloride): mineraal met een iriserend, parelmoerachtig effect.

In de praktijk zijn cosmeticaformules bestaande uit 100% mineralen alleen maar geschikt voor make-up producten in poedervorm, zoals foundation, blush, bronzer en oogschaduw. Andere soorten cosmeticaproducten (die minerale make-up merken ook steevast in hun assortiment hebben), bevatten naast mineralen noodgedwongen ook andere soorten cosmetica-ingrediënten.

Bekende merken minerale make-up, zijn o.a. BareMinerals, Bellapierre, Colorescience, DYG Cosmetics, Everyday Minerals, Jane Iredale, Mineralissima, Mineralogie en Youngblood.

Is minerale make-up beter voor je huid omdat (of als) het op water blijft drijven?
De belangrijkste claim die ik telkens weer tegenkom over minerale make-up, is dat het de huid minder zou belasten dan reguliere make-up.

Zo zag ik in het tv-programma ‘Altijd jong’ Tanja Jess aandachtig luisteren naar het relaas van een tot in de puntjes verzorgde mevrouw, die de minerale make-up van Colorescience promootte aan de hand van een watertest.

Bij deze watertest werden verschillende merken minerale make-up in glazen met water gegoten, en vervolgens gekeken naar de mate waarin de afzonderlijke producten bleven drijven. Want de make-up die het beste zou blijven drijven (in dit geval natuurlijk een product uit het assortiment van Colorescience), zou ook het minst snel kunnen worden opgenomen door de huid en deze hierdoor belasten (zie fragment onderstaande filmpje).

Ondertussen zat ik maar te wachten tot het moment dat Tanja wat kritische vragen zou gaan stellen over de bewijskracht van dit ingenieuze experiment. Je raad het wellicht al: ik wacht nog steeds.

Dus doe ik het maar. Want wat is de wetenschap achter deze zogenaamde watertest, behalve dan dat het er door het gebruik van een klinische uitziende setting en mooie glazen bijzonder professioneel uitziet?

Het argument dat minerale make-up beter zou zijn voor je huid, omdat het kan blijven drijven op water, is met stip één van de meest onzinnige cosmeticaclaims die ik ooit gehoord heb. Ten eerste omdat ‘de menselijke huid’ fundamenteel verschilt van dat wat wij definiëren als ‘water’. En ten tweede omdat ‘het vermogen te kunnen drijven’ (op wat voor een vloeistof dan ook), niet hetzelfde is als ‘minder belastend voor de huid’.

Een badeend kan namelijk ook uitstekend blijven drijven. Een onmiddellijk naar de bodem zinkende steen zal je huid echter even veel (of weinig) belasten wanneer je het met je mee in bad neemt als de badeend. Het zal mij dan ook werkelijk een worst wezen wat minerale make-up (of wat voor make-up dan ook) uitspookt in een glas water. Ik wil weten wat het doet op mijn huid.

Is minerale make-up minder belastend voor de huid dan reguliere make-up?
Minerale make-up is beter voor je huid dan reguliere make-up, als middels grootschalig klinisch onderzoek bewezen is dat het blootstellen van de levende menselijke huid aan make-up bestaande uit 100% (gemicroniseerde) mineralen, tot minder huidproblemen (of een betere huidconditie) leidt, dan bij eenzelfde blootstelling aan reguliere make-up.

Tot nog toe is er geen onderzoek geweest dat die bovenstaande stelling onderzocht heeft. Er is dus geen bewijs dat minerale make-up minder belastend voor de huid is dan reguliere make-up (of vice versa).

Wat – naast de watertest – vaak als argument wordt aangevoerd voor de stelling dat minerale make-up minder belastend is voor de huid, zijn dat dit soort make-up vaak geen of minder van de ingrediënten bevat, die een hoog risico op huidirritatie of contactallergie geven. Cosmetica met mineralen als basis bederft veel minder snel dan cosmetica op waterbasis, waardoor minder conserveermiddelen nodig zijn. En aangezien mineralen vaak een neutrale geur hebben, zijn ook de geurstoffen overbodig.

Daar staat dan weer tegenover dat de losse, gemicroniseerde mineralen zich veel gemakkelijker in de lucht verspreiden en geïnhaleerd kunnen worden. Wat daar de potentieel schadelijke gevolgen van zouden kunnen zijn, is ook nog onduidelijk.

Saluja en collega’s publiceerden in 2007 de resultaten van een onderzoek waarbij ze de gezichten van 20 vrouwelijke proefpersonen voor de ene gezichtshelft opmaakten met cosmetica van Jane Iredale, en de andere gezichtshelft met DYG Cosmetics (beide minerale make-up merken). Beide cosmeticamerken werden goed getolereerd door de proefpersonen, maar de cosmetica van DYG bleek efficiënter, duurzamer en beter gewaardeerd.  

Beschermt minerale make-up de huid beter dan reguliere make-up?
Een ander argument dat minerale make-up beter voor je huid zou zijn dan reguliere make-up, is gebaseerd op de vrijwel standaard aanwezige titaandioxide of zinkoxide in minerlae make-up, wat minerale zonnefilters zijn. Hierdoor heeft vrijwel elke minerale make-up een zonbeschermend effect en bevat het een zonnebrandfactor.

Probleem met de zonbescherming van minerale make-up is echter, dat je hiermee vanwege de poedervorm geen gelijkmatige laag aan kunt brengen en de huid niet overal even goed beschermt is. Daarnaast is vaak onduidelijk hoeveel van de make-up je aan moet brengen om de zonbeschermingsfactor vermeld op de verpakking te behalen.

Wil je je huid dus goed beschermen tegen UV-straling, dan zul je alsnog een goede zonnebrandcrème moeten gebruiken (Draelos, 2011).

Samengevat…
Uiteindelijk geldt voor alle cosmetica, zowel regulier als mineraal, dat de gehele cosmeticaformule (bestaande uit de afzonderlijke ingrediënten en wisselwerking hiertussen), bepaald hoe belastend of beschermend een cosmeticaproduct voor de huid is.


Bronnenlijst

Draelos, Z. D. (2011). The multifunctional value of sunscreen-containing cosmetics. Skin Therapy Lett, 16(7), 1-3.

Fiume, M. M., Boyer, I., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Snyder, P. W. (2015). Safety Assessment of Talc As Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 34(1_suppl), 66S-129S.

Ojebuoboh, F. K. (1992). Bismuth—Production, properties, and applications. JOM Journal of the Minerals, Metals and Materials Society, 44(4), 46-49.

Saluja, R., Yosowitz, G., & Goldman, M. P. (2007). Evaluation of mineral cosmetics. COSMETIC DERMATOLOGY-CEDAR KNOLLS-, 20(6), 382-382.

Walter, P., Martinetto, P., Tsoucaris, G., Brniaux, R., Lefebvre, M. A., Richard, G., … & Dooryhee, E. (1999). Making make-up in ancient Egypt. Nature, 397(6719), 483-484.

Welcomme, E., Walter, P., Van Elslande, E., & Tsoucaris, G. (2006). Investigation of white pigments used as make-up during the Greco-Roman period. Applied Physics A: Materials Science & Processing, 83(4), 551-556.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Make-up & Mode Getagd met , ,
3 reactie op “Is minerale make-up beter voor je huid dan reguliere make-up?
  1. sofie schreef:

    welk make-up merk zou u dan aanraden gebaseerd op bovenstaande bevindingen alstublieft?

  2. Angelique schreef:

    “Het zal mij een worst wezen wat make-up uitspookt in een glas water”… Prachtig, ik lag helemaal dubbel. Dank voor je kritische blik want het is zo vermoeiend de mate waarin mensen van alles op de mouw wordt geprikt en niemand die een vraag stelt.
    Zeer gewaardeerd!

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*