Hebben je lippen zonbescherming nodig?

In de winter laat ik nog wel eens verstek gaan, maar in de zomermaanden smeer ik mijn gezicht altijd trouw in met zonnebrandcrème voordat ik naar buiten ga. Over het wel of niet insmeren van mijn lippen met UV-bescherming, had ik eigenlijk nog nooit nagedacht. Lippenbalsem leek mij voldoende om mijn lippen te verzorgen.

Toen ik een paar weken geleden van Decubal hun nieuwe Lippenbalsem met SPF 15 ontving, begon ik mij (eindelijk) af te vragen of mijn lippen niet ook gebaat zouden zijn met wat zonbescherming. Lippen zijn immers nog veel dunner en kwetsbaarder dan de gezichtshuid en bevatten tevens veel minder melanine.

lippenbalsem lipbeschermingEen snelle zoektocht in Pubmed toont aan, dat langdurige blootstelling aan zonlicht een risicofactor is voor het krijgen van lipkanker – en dan met name het plaveiselcelcarcinoom. Vanzelfsprekend verhoogt zonlicht ook het risico op actinische cheilose, dat meestal een voorloper van het plaveiselcelcarcinoom is en gekenmerkt wordt door  schilfering en korstvorming van de lippen als gevolg van cumulatieve UV-beschadiging (Kaugars et al., 1999; Markopoulos et al., 2004).


Gerelateerd: Review – Drs Leenarts Lipcare Sun SPF25


Lipproducten met SPF hebben de potentie om de lippen te beschermen tegen UV-straling, en kunnen hierdoor het risico op actinische cheilose en lipkanker verkleinen (Lundeen et al., 1985; Pogoda & Preston-Martin, 1996). Dit in tegenstelling tot lipproducten zonder SPF, die volgens sommige dermatologen zelfs meer kwaad dan goed doen omdat glanzende lipsmeersels zoals lipgloss en lippenbalsem als het ware een vergrootglas over je lippen leggen, waardoor de UV-straling nog dieper door kan dringen in de huid (Dahl, 2008).

Dus ben je vaak buiten of van plan een tijdje lekker van de zon te genieten, dan zijn lipproducten met zonbescherming een heel goed idee. Handig is natuurlijk wel om te kiezen voor een lippenbalsem met goede en veilige UV-filters!

De rest van deze zomer ga ik in ieder geval overdag voor een lippenbalsem met SPF. De gewone bewaar ik wel voor ’s avonds.


Bronnenlijst

Dahl, M. (2008). Not just lip service: Gloss can invite skin cancer.  Opgehaald op 12 augustus 2016 van http://www.nbcnews.com/id/24190829/ns/health-skin_and_beauty/t/not-just-lip-service-gloss-can-invite-skin-cancer/#.V64pZI9OLDc

Kaugars, G. E., Pillion, T., Svirsky, J. A., Page, D. G., Burns, J. C., & Abbey, L. M. (1999). Actinic cheilitis: a review of 152 cases. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology, and Endodontology, 88(2), 181-186.

Lundeen, R. C., Langlais, R. P., & Terezhalmy, G. T. (1985). Sunscreen protection for lip mucosa: a review and update. The Journal of the American Dental Association, 111(4), 617-621.

Markopoulos, A., Albanidou‐Farmaki, E., & Kayavis, I. (2004). Actinic cheilitis: clinical and pathologic characteristics in 65 cases. Oral Diseases, 10(4), 212-216.

Pogoda, J. M., & Preston-Martin, S. (1996). Solar radiation, lip protection, and lip cancer risk in Los Angeles County women (California, United States). Cancer Causes & Control, 7(4), 458-463.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
2 reactie op “Hebben je lippen zonbescherming nodig?
 1. Chantal schreef:

  Welke lippenbalsem gebruik jij? Ik heb een jaar of 2 geleden een grote zoekactie gehouden naar een lippenbalsem (verkrijgbaar in Nederland voor een redelijke prijs) met goede zonnefilters, maar ik kon er geen vinden. Ik zie dat die van de Decubal ook een aantal dubieuze zonnefilters bevat. Heb jij voor mij de gouden tip?

  Groetjes,

  Chantal

  • Loes schreef:

   Hoi Chantal,

   Momenteel gebruik ik de lippenbalsem van Decubal die ik noemde in dit artikel. De Octocrylene is een prima zonnefilter, over Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate is maar weinig bekend, en de Ethylhexyl Methoxycinnamate had ik er inderdaad liever niet in terug gezien.

   Lippenbalsems met UV-filers zijn voor mij een nieuw onderwerp, dus ik weet helaas nog niet veel over welke zoal beschikbaar en goed zijn. De gouden tip kan ik je nog niet bieden! Mocht je op zoek zijn naar lippenbalsems met alleen minerale filters, dan zal dit waarschijnlijk wel lastig worden. Deze laten immers een witte waas achter, een eigenschap die zeker op lippen cosmetisch gezien niet echt gewenst is. Zodra ik een goede tegenkom, zal ik je dit zeker laten weten (en misschien dat je dit omgekeerd ook zou willen doen?).

   Groetjes,

   Loes

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*