Okselhaar weg laten laseren: mijn ervaring

Begin dit jaar besloot ik mijn okselhaar weg te laten laseren. Want als je een beautyblog hebt en een theoretisch artikel schrijft over licht- en lasertherapie bij ongewenste haargroei, dan moet je natuurlijk zelf ook de proef op de som nemen.

Overbodig om te zeggen dat het vooruitzicht niet meer twee keer per week mijn oksels hoeven scheren een zeer prettige bijkomstigheid zou zijn.

Haarvrije oksel

Laserontharing: waar en bij wie kun je terecht?
Tegenwoordig is er veel vraag naar het verwijderen van okselhaar en andere vormen van ongewenste haargroei. Dientengevolge zijn er veel aanbieders van laserontharing, wiens deskundigheid nogal uiteenlopen, terwijl ondeskundige toepassing tot ernstige complicaties kan leiden, zoals brandwonden.

Binnenkort zal het toepassen van licht- en laserbehandelingen daarom alleen nog voorbehouden zijn aan BIG-geregistreerde artsen en huidtherapeuten.

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) kun je gemakkelijk een huidtherapeut bij jou in de buurt vinden. Op IdealBody.nl, een platform voor cosmetische en plastische ingrepen, is een overzicht te vinden van ontharingsbehandeling met IPL en laser van alle ZKN-gecertificeerde klinieken in Nederland (klik hier om naar het overzicht te gaan).

Hoe laserontharing precies werkt, kun je teruglezen in het artikel over foto-epilatie.

Voorbereiding op de laserontharing
Als je haar weg wilt laten laseren, moeten er haren zijn om weg te kunnen laseren.

Dit is een ontzettend open deur, maar mensen die gebruik willen maken van laserontharing ervaren hun haargroei vaak als beschamend. Maar door het weg te halen vlak voor de intake bij een specialist, kan deze niet goed inschatten wat het te behandelen gebied is. Wanneer de haren middels plukken, epileren of harsen met wortel en al verwijderd zijn, kunnen ze niet verwijderd worden met een laser en zal tijdens de eerste behandelsessie niet gestart kunnen worden.

Zorg er dus voor dat je zes weken voor je eerste afspraak niet meer onthaart met behulp van plukken, epileren of harsen en je ze ook niet bleekt.

Als je je echt ongemakkelijk voelt, scheer het dan kort af, zodat het begin van de haargroei zichtbaar is.

Kennismaking met laserontharing: wat je vooraf moet weten
Zelf heb ik gekozen voor een laserbehandeling bij EOS Huidkliniek West en kwam terecht bij Dion Timmer, een huidtherapeute die beschikte over een ‘echte’, vrijwel onbewerkte en onbedekte huid, wat op zich niets zei over haar expertise, maar me wel een gerustgesteld gevoel gaf (zie onderstaande foto).

Huidtherapeute Dion Timmer

Huidtherapeute Dion Timmer

Dion vertelde me een tweetal feiten over laserontharing die gestaafd worden door wetenschappelijk onderzoek (Faurschou, A., & Haedersdal, 2011), en die elke potentiële cliënt wat mij betreft vooraf zou moeten weten.

100% ontharen bestaat niet
Er is anno 2019 geen enkele methode voor laserontharing die in staat is de huid ‘permanent’ of ‘definitief’ te ontharen – ongeacht wat sommige klinieken suggereren of ronduit beweren.

Met laserontharing kan de haargroei met 60 à 80% vermindert worden, afhankelijk van de persoon en de gebruikte methode van laserontharing. In vrijwel alle gevallen zal het nog aanwezige haar minder snel en dunner terug groeien.

Laserontharing vergt een behandeltraject
Het effect van laserontharing hangt af van de duur en frequentie van de behandeling.

Wil je een goed resultaat behalen, dan heb je niets aan een enkele behandelsessie (sterker nog, na de eerste sessie zal het weken duren voordat je er überhaupt iets van ziet), maar een behandeltraject bestaande uit meerdere lasersessies die worden uitgevoerd in een vaste frequentie.

Uit hoeveel sessies een behandeling met laserontharing bestaat en in welke frequentie deze uitgevoerd moeten worden, hangt af van het de cyclus van de haargroei in het te behandelen gebied, en hoe de huid van de persoon reageert op de behandelingen. Voor het beste resultaat wordt met de laserontharing doorgegaan totdat nieuwe behandel-sessies geen noemenswaardig effect meer hebben. Om het behaalde effect te handhaven, zijn (half)jaarlijkse onderhoudsbehandelingen nodig.

Hoewel laserontharing op de lange termijn kosten- en tijdbesparend is, is het op de korte termijn kostbaar en tijdrovend. Zelf heb ik zeven behandelsessies ondergaan waar ik per sessie €80,-  en dus in totaal €560,- voor betaald heb.

Laserontharing: stap voor stap behandeling
Aan het begin van elke nieuwe behandelsessie, wordt meestal eerst een ‘voor-foto’ gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het behandelresultaat kan worden bijgehouden.

Tijdens de feitelijke behandeling kun je plaatsnemen op een goed verlichte behandelstoel die wordt ingesteld op een prettige werkhoogte voor de behandelaar. Net als de behandelaar zul je een bril opkrijgen die de ogen beschermt tegen het laserlicht.

Het gebied onder de oksel waar haar groeit wordt afgetekend met een wit potlood (zie foto) en (indien nodig) weggeschoren.

Laserontharing oksel

Vervolgens wordt dit deel van de huid gekoeld met een cold pack en ingesmeerd met een dun laagje ultrasound gel, zoals gebruikt wordt bij het maken van een echo.

Daarna wordt het handstuk tegen de huid geplaatst en de haarzakjes bewerkt met een de LightSheer Diodelaser, de laser die in Nederland momenteel als de gouden standaard op het gebied van laserontharing geldt. Dit zorgt voor kleine ‘ontploffinkjes’ van de haarwortels (wat huidtherapeute Dion het ‘popcorn-effect’ noemt) en direct herkenbaar is aan de geur van verschroeit haar (volgens Dion ‘de geur van succes’).

Doet dit pijn? Ja! Na zo’n vijf minuten zal de behandeling van één oksel echter klaar zijn en worden gekoeld met een cold pack. Op je tanden bijten en volhouden dus.

Na de behandeling is de huid vaak enkele uren tot een dag rood of gevoelig, wat eventueel te verlichten is met pijnstillers of een koud kompres.

Mogelijke andere, minder vaak voorkomende bijwerkingen van laserontharing zijn blaren, korstjes, pigment(loze) vlekken, littekens, infecties en, bij verkeerd gebruik, brandwonden.

Behandelresultaat: voor en na
Hieronder het resultaat van mijn behandeling met laserontharing, in foto’s!

Haar rechter oksel voorafgaand aan laserontharing(maart 2019)

Haar rechter oksel voorafgaand aan laserontharing (maart 2019)

 

Haar rechter oksel na 7 laserbehandelingen (december 2019)

Haar rechter oksel na 7 laserbehandelingen (december 2019)

Mooi resultaat, hè! Ik ben er erg blij mee en vind het heerlijk niet meer continu mijn oksels te hoeven scheren.

Voor vrouwen die kampen met bovengemiddelde haargroei en/of haargroei op ontsierende plaatsen vermoed ik dat het effect van laserontharing een hele opluchting zal zijn.

 

Heb jij al ervaring met laserontharing?
Schroom dan niet om deze achter te laten in een reactie!

 


Bronnenlijst

Faurschou, A., & Haedersdal, M. (2011). Photoepilation of unwanted hair growth. In Laser and IPL Technology in Dermatology and Aesthetic Medicine (pp. 125-146). Springer, Berlin, Heidelberg.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,
4 reactie op “Okselhaar weg laten laseren: mijn ervaring
 1. Mara schreef:

  Goed om te zien dat je haar na zeven behandelingen weg was. Ik hoor vaak dat dit voor iedereen verschillend is. Ik denk er zelf ook over na om mijn oksels met SHR te ontharen.

 2. Maria ten Hoeve schreef:

  Goed om te weten dat binnenkort enkel nog BIG geregistreerden laser behandelingen kunnen aanbieden. Veiligheid staat voorop en je wilt geen brandwonden oplopen voor dat je je bikini aantrekt. Ik ben erg blij met mijn laser behandeling en voel me erg comfortabel in badpak daardoor!

 3. Hanne schreef:

  Na een jaar nog een goed resultaat?

  • Loes schreef:

   Hoi Hanne,

   Goede vraag! Het haar komt wel weer terug, zij het nog steeds veel dunner, en hierdoor lichter en onopvallender van kleur. Het zijn nu telkens een paar haartjes, waardoor ik het niet nodig vind om ze voor 80 euro per lasersessie te verwijderen. Ik epileer nu telkens om de paar dagen de haartjes die weer de kop op zijn gestoken.

   Groetjes,

   Loes

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*