Verse gemberthee: meer dan een verwarmende winterdrank!

Gember, de wortelstok van de gemberplant (Zingiber officinale) wordt al eeuwen gebruikt als licht scherpe smaakmaker en ter verlichting van tal van uiteenlopende lichamelijke klachten.

Gember bevat een aantal bioactieve stoffen die een positieve invloed hebben op de menselijke gezondheid, met name de fytochemicaliën gingerol, shogal en zingerone (Ali et al., 2008; Rahmani, 2014). Zo heeft gember een sterke ontstekingsremmende werking (Grzanna et al., 2005).

Inmiddels is de geneeskrachtige werking van gember voor meerdere gezondheidsproblemen wetenschappelijk onderzocht.

Gemberthee

Gember en misselijkheid
Blijkbaar is ‘ginger ale’ niet voor niets een populair drankje onder zwangere vrouwen: gember is een effectief en veilig middel tegen zwangerschaps- misselijkheid en postoperatieve misselijkheid (Chaiyakunapruk et al., 2006; Ding et al., 2013; Viljoen et al, 2014). Daarnaast is gember een effectief middel tegen maagklachten in het algemeen (Haniadka et al., 2013).

Gember en kanker
Er zijn aanwijzingen dat gember een anticarcinogene of chemoprotectieve werking zou kunnen hebben (Baliga et al., 2011; Kundu et al., 2009; Shukla & Singh, 2007). Gember geeft helaas geen verlichting bij misselijkheid veroorzaakt door chemotherapie (Lee & Oh, 2013; Marx et al., 2013).

Gember en diabetes mellitus 2
Gember verbeterd de insulinegevoeligheid. Hierdoor heeft gember een positief effect op de preventie van complicaties veroorzaakt door diabetes mellitus type 2 (Mozaffari-Khosravi et al., 2014)!Gemberwortel
Recept gemberthee
Er zijn een hoop chique versies van gemberthee te vinden. Maar zo ingewikkeld hoeft het niet te zijn!

Schil een paar stukjes gemberwortel ter grootte van dobbelstenen, doe ze in een beker of glas, giet er kokend water over en laat een paar minuten intrekken. Vul dit indien gewenst aan met wat citroen, honing en/of kaneel.

Klaar!


Bronnenlijst

Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe) – A review of recent research. Food and chemical Toxicology, 46(2), 409-420.

Baliga, M. S., Haniadka, R., Pereira, M. M., D’Souza, J. J., Pallaty, P. L., Bhat, H. P., & Popuri, S. (2011). Update on the chemopreventive effects of ginger and its phytochemicals. Critical reviews in food science and nutrition, 51(6), 499-523.

Chaiyakunapruk, N., Kitikannakorn, N., Nathisuwan, S., Leeprakobboon, K., & Leelasettagool, C. (2006). The efficacy of ginger for the prevention of postoperative nausea and vomiting – a meta-analysis. American journal of obstetrics and gynecology, 194(1), 95-99.

Ding, M., Leach, M., & Bradley, H. (2013). The effectiveness and safety of ginger for pregnancy-induced nausea and vomiting: a systematic review. Women and Birth, 26(1), e26-e30.

Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger-an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. Journal of medicinal food, 8(2), 125-132.

Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food & function, 4(6), 845-855.

Kundu, J. K., Na, H. K., & Surh, Y. J. (2009). Ginger-derived phenolic substances with cancer preventive and therapeutic potential. In: Yoshikawa T (ed). Food Factors for Health Promotion, vol. 61, pp 182–192. Forum Nutr. Basel, Karger.

Lee, J., & Oh, H. (2013). Ginger as an antiemetic modality for chemotherapy-induced nausea and vomiting: a systematic review and meta-analysis. In Oncology nursing forum (Vol. 40, No. 2, pp. 163-170). Oncology Nursing Society.

Li, Y., Tran, V. H., Duke, C. C., & Roufogalis, B. D. (2012). Preventive and Protective Properties of Zingiber officinale (Ginger) in Diabetes Mellitus, Diabetic Complications, and Associated Lipid and Other Metabolic Disorders – A Brief Review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012.

Marx, W. M., Teleni, L., McCarthy, A. L., Vitetta, L., McKavanagh, D., Thomson, D., & Isenring, E. (2013). Ginger (Zingiber officinale) and chemotherapy‐induced nausea and vomiting – a systematic literature review. Nutrition reviews, 71(4), 245-254.

Mozaffari-Khosravi, H., Talaei, B., Jalali, B. A., Najarzadeh, A., & Mozayan, M. R. (2014). The effect of ginger powder supplementation on insulin resistance and glycemic indices in patients with type 2 diabetes: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Complementary therapies in medicine, 22(1), 9-16.

Rahmani, A. H. (2014). Active ingredients of ginger as potential candidates in the prevention and treatment of diseases via modulation of biological activities. International journal of physiology, pathophysiology and pharmacology, 6(2), 125.

Shukla, Y., & Singh, M. (2007). Cancer preventive properties of ginger: a brief review. Food and chemical toxicology, 45(5), 683-690.

Viljoen, E., Visser, J., Koen, N., & Musekiwa, A. (2014). A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. Nutrition journal, 13(1), 20.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*