Welke zonnebrandfactor (SPF) heb ik nodig?

Inmiddels weet iedereen wel dat het belangrijk is voor je gezondheid en je schoonheid om je in te smeren met een goed zonnebrandproduct voordat je de zon in gaat!

Voor het zonnebrandproduct dat je kiest is het van groot belang om rekening te houden met de veiligheid en kwaliteit van de UV-filters die zonnebrandproducten bevatten. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de zonbeschermingsfactor die het meest geschikt is voor je huidtype, je leeftijd en de mate waarin je wordt blootgesteld door de zon.

Met behulp van dit artikel kan je achterhalen wat je huidtype is en welke zonbeschermingsfactor (SPF) jouw huid nodig heeft.

Zon van zonnebrandcrème op schouder

Wat de SPF op een zonnebrandproduct betekent
De SPF (Sun Protection Factor) oftewel de zonbeschermingsfactor, is een maat voor hoe goed een zonnebrandproduct beschermt tegen UVB-straling, de straling die verantwoordelijk is voor zonnebrand. In feite wordt met de SPF weergegeven ‘hoe lang een zonnebrandcrème effectief blijft op de huid’ (Europese Commissie, 2006).

Zonnebrandcrèmes worden volgens hun SPF ingedeeld in verschillende klassen:

 • zonnebrandcrèmes met een lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
 • zonnebrandcrèmes met een matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25
 • zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
 • zonnebrandcrèmes met een zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+

De SPF is geen lineaire maar een relatieve maat: zonnebrandproducten met een SPF van 30 bieden niet 2 keer zoveel bescherming als een zonnebrandproduct met SPF 15! Zonnebrandproducten met SPF 15 beschermen tegen 93% van de UVB-straling, zonnebrandproducten met SPF 30 beschermen tegen 96,7% van de UVB-straling en zonnebrandproducten met SPF 50 beschermen tegen 98% van de UVB-straling. Of om simpeler te zeggen: een zonnebrandfactor van 30 betekent dat ongeveer 1/30ste  van de UV-straling door de crème heen kan dringen.

Zonnebrandproducten met een SPF hoger dan 50 bieden vrijwel geen betere bescherming dan die met een SPF van 50, waardoor deze geen meerwaarde hebben. Er is geen enkel zonnebrandproduct dat je voor 100% beschermt tegen UVB-straling!

sun protection factor and perctage of blocked UVB

Per persoon geldt het volgende: het aantal minuten dat het kost voordat deze persoon verbrandt, kan je berekenen door het aantal minuten dat deze persoon normaal gesproken zou verbranden zónder gebruik van een zonnebrandcrème te vermenigvuldigen met de zonnebrandfactor. Dus als iemand na 10 minuten in de volle zon verbrandt, kan deze persoon met behulp van een zonnebrandproduct met SPF 15 10 x 15 = 150 minuten in dezelfde zon verblijven voordat hij of zij verbrandt.

Bovenstaande berekening maakt duidelijk dat de werking van de SPF persoonsgebonden is. Zo zal iemand met een huidtype die pas na 20 minuten in de volle zon verbrandt, maar liefst 300 minuten beschermd zonnen met een SPF van 15, terwijl dit slechts 150 minuten is voor een persoon met een huidtype dat na 10 minuten verbrand.

De meest geschikte SPF per huidtype en naar leeftijd
Bij het achterhalen van de juiste zonbescherming per huidtype, heb ik het niet over het onderscheidt dat wordt gemaakt tussen een normale, droge, vette, gevoelige of gecombineerde huid. Ik heb het over een indeling naar huidtype op basis van hoe de huid reageert op blootstelling aan UV-straling: de Fitzpatrickschaal. Hier heb ik al eerder over geschreven in het artikel ‘Help! Wat is mijn huidtype’ en heb ik hieronder opnieuw weergegeven.

De Fitzpatrickschaal onderscheidt de volgende 6 huidtypen:

 1. Huidtype 1: lichte huid (vaak met sproeten) die snel verband en zelden bruint, gecombineerd met rossig of lichtblond haar en een lichte oogkleur.
 2. huidtypenHuidtype 2: lichte huid die snel verbrand en slechts langzaam bruint, gecombineerd met blond haar en een lichte oogkleur.
 3. Huidtype 3: licht getinte huid die zelden verbrand en gemakkelijk bruint, meestal gecombineerd met donker haar en vrij donkere ogen.
 4. Huidtype 4: getinte (mediterrane) huid die bijna nooit verbrand en gemakkelijk bruint, gecombineerd met donker haar en bruine ogen.
 5. Huidtype 5: donkerbruine (aziatische) huid die bijna nooit verbrand en heel makkelijk bruint, gecombineerd met donker haar en bruine ogen.
 6. Huidtype 6: heel donkerbruine (negroïde) huid, die nooit verbrand en heel makkelijk bruint, gecombineerd met donker haar en donkere ogen.

Hieronder de verschillende huidtypen en de geadviseerde SPF:

 • Huidtype 1: verbrandingstijd 5-10 min, geadviseerde SPF is 30 of hoger.
 • Huidtype 2: verbrandingstijd 10-20 min, geadviseerde SPF is  15-20.
 • Huidtype 3: verbrandingstijd 20-30 min, geadviseerde SPF is  10-15.
 • Huidtype 4 t/m 6: verbrandingstijd > 30 min, geadviseerde SPF is  5-10

Voor kinderen tot 16 jaar geldt het advies om een zonbeschermingsfactor van 30-50 te gebruiken, ongeacht het huidtype! Voor baby’s (kinderen t/m 1 jaar) wordt factor 50 aangeraden.

Naast het huidtype dien je natuurlijk ook rekening te houden met de zonkracht. Deze is feller in de zomer, tijdens piekuren (tussen 12.00 en 15.00 uur), bij een heldere lucht, op hoger gelegen plaatsen, op plekken met reflectie (door sneeuw of water) en in landen die dichter bij de evenaar liggen. Bij een hogere zonkracht zal elk huidtype sneller verbranden en dus ook de duur van de bescherming van een zonnebrandcrème afnemen.

Ben je niet zeker wat jouw huidtype is, klik dan hier voor het maken van de online Huidtypetest van de KWF Kankerbestrijding.

Over SPF en bescherming tegen UVA-straling
Zoals je in bovenstaande paragrafen hebt kunnen lezen, is de SPF een maat voor bescherming tegen UVB. Een zonnebrandproduct dat zowel tegen UVB- als UVA-straling UVA logobeschermt, wordt een breedspectrum zonnefilter genoemd. Deze zonnebrandproducten bevatten naast de SPF-factor ook het UVA-logo (zie afbeelding hiernaast).

Om binnen de EU dit logo te mogen dragen, moet de UVA-bescherming van het zonnebrandproduct minimaal 1/3 moet zijn van de SPF. Dus: een product met een SPF van 15 dat tegen 93% van de UVB-stralen beschermt, moet tevens tegen 31% van de UVA-straling blokkeren om het UVA-logo te mogen dragen en de naam breedspectrum zonnefilter te krijgen (Europese Commissie, 2006).

Smeer zonnebrandcrème voldoende (vaak)!
De factor van een zonnebrandcrème klopt alleen als je voldoende van het zonnebrandproduct op je huid smeert! De SPF komt pas opvereen met de daadwerkelijke bescherming als per cm² aan lichaamsoppervlak 2 milligram van het product wordt aangebracht. Voor een volwassen lichaam geldt dat 36 gram (ongeveer zes volle theelepels of één borrelglaasje) nodig zijn om voldoende bescherming te bieden. Veel mensen die een zonnebrandproduct gebruiken brengen hier onvoldoende van aan en lopen hierdoor juist een hoger risico op huidkanker (Bech-Thomsen & Wulf,  1991; Pissavini & Diffey, 2013; Stokes en Diffey, 1997)!

Tenslotte geldt voor elk zonnebrandproduct ongeacht de hoogte van de beschermingsfactor, dat deze na zo’n 2 uur wel is uitgewerkt. Om beschermt te blijven tegen de  zon, zal je je dus om de 2 uur opnieuw in moeten smeren! Hetzelfde geldt voor wanneer je gezwommen, flink gezweet, een douche genomen of je huid drooggewreven hebt (Europese Commissie, 2009).


Bronnenlijst

Bech-Thomsen, N. & Wulf, H. C. (1991). Sunbathers’ application of sunscreen is probably inadequate to obtain the sun protection factor assigned to the preparation. Photodermatology, photoimmunology & photomedicine, 9(6), 242-244.

Europese Commissie (2006). Commission recommendation on the efficacy of sunscreen products and the claims made relating thereto of 22 September 2006. Official Journal of the European Union, 265, 39-43.

Europese Commissie (2009). Consumentenbescherming – zon verstandig deze zomer. Persbericht.

Fitzpatrick, T. B. (1975). Soleil et peau. J Med Esthet, 2(7), 33-34.

Pissavini, M., & Diffey, B. (2013). The likelihood of sunburn in sunscreen users is disproportionate to the SPF. Photodermatology, photoimmunology & photomedicine, 29(3), 111-115.

Stokes, R. & Diffey, B. (1997). How well are sunscreen users protected?. Photodermatology, photoimmunology & photomedicine, 13(5‐6), 186-188.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , ,
2 reactie op “Welke zonnebrandfactor (SPF) heb ik nodig?
 1. Maartje schreef:

  Hallo,
  Wat een duidelijke en fijne uitleg. Ik had echter nog wel een vraagje:
  Ik heb een héél lichte huid en verbrand erg snel. Nu wil ik voor het voorjaar een nieuwe zonnebrand gaan gebruiken gezien ik binnenkort ook een stage heb die veel buiten is. Nu overweeg ik Suncover te bestellen, maar las hier dat het chemische zonnefilters zijn. Nu zou ik eigenlijk liever minerale filters gebruiken, omdat dit naar mijn idee beter is. Zit hier een groot verschil in of maakt het eigenlijk niet uit?
  Ik gebruik zoveel mogelijk natuurlijke producten. Maar als grootverbruiker van zonnebrand wil ik wel de goede keus maken. Is Suncover een goede optie of liever minerale filters, en zoja, welk merk moet ik dan hebben?
  Groetjes,
  Mara

  • Loes schreef:

   Hoi Mara,

   Het is niet zo dat minerale zonnefilters per definitie beter zijn dan de chemische zonnefilters, dit ligt maar net aan de zonnefilter op zich en de combinatie die in een product wordt gebruikt. Over de veiligheid en kwaliteit van alle in de EU gebruikte zonnefilters heb ik daarom ook een apart artikel geschreven, zie hier.

   Over het algemeen is het zo dat de juiste SPF factor afhankelijk is van hoe snel je huid verbrand, en is de beste keuze tussen minerale of chemische zonnefilters vooral afhankelijk van hoe gevoelig je huid is. Heb je naast een lichte huid ook een gevoelige huid, dan is het misschien toch handig om te gaan voor een product met minerale zonnefilters. Een product dat ik ken dat een goede kwaliteit heeft, is de Lovea Bio Spray Kids SPF 50 (zie review). Veel zonnebrandproducten voor volwassenen die alleen minerale filters bevatten, hebben veelal een lagere SPF factor, zo rond de 15 à 25, zodat er geen erge witte waas achterblijft.

   Heeft je huid in het verleden goed gereageerd op zonnebrandproducten met chemische zonnefilters, dan zou ik je toch echt de Suncover aanraden!

   Groetjes,

   Loes

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*