Wet- en regelgeving voor cosmetica

In Nederland wordt cosmetica in de wet gedefinieerd als:

alle stoffen en preparaten of mengsels die bestemd zijn om in aanraking te worden gebracht met de verschillende delen van het menselijke lichaamsoppervlak (opperhuid, beharing, haar, nagels, lippen en uitwendige geslachtsorganen) of met de tanden en kiezen en de mondslijmvliezen, met het uitsluitende of hoofdzakelijke oogmerk deze te reinigen, te parfumeren, het uiterlijk ervan te wijzigen en/of lichaamsgeuren te corrigeren en/of voornoemde lichaamsdelen te beschermen of in goede staat te houden of lichaamsgeuren te corrigeren’. (Art. 1, Europese Cosmeticaverordening 2009).

De Europese Cosmeticaverordening
Het produceren en/of op de markt brengen van cosmetica is vanaf 11 juli 2013 gebonden aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Kern van deze wetgeving is de veiligheid van cosmetische producten voor de gezondheid van de mens. Deze Europese cosmeticawetgeving is rechtstreeks van kracht in Nederland.

In cosmetica mogen geen stoffen gebruikt worden die kankerverwekkend zijn, het DNA kunnen beschadigen, of nadelig zijn voor de voortplanting of het ongeboren kind.

Voor andere stoffen, die bijvoorbeeld een allergische reactie kunnen veroorzaken, geldt een concentratielimiet. Deze stoffen mogen tot een maximale concentratie in cosmetische producten gebruikt worden.

In Europa wordt de veiligheid van een aantal cosmetica ingrediënten (zoals UV-filters, haarkleurstoffen en conserveringsmiddelen) beoordeeld door het Wetenschappelijk Comité voor Consumenten Veiligheid, de Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) (voorheen de SCCNFP: de Scientific Committee on Cosmetic Products and Non-Food Products).

De etikettering van cosmetica
Volgens de cosmeticaverordening moet het etiket voorzien zijn van de volgende informatie:

  • Productnaam: commerciële naam van het product.
  • Functie product: omschrijving van het product.
  • Ingrediëntenlijst: samenstelling van het product met behulp van de Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten, de zogeheten INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredients)-lijst (2006/257/EG).
  • Fabrikant/importeur: de naam van degene die verantwoordelijk is voor het op de markt brengen van het product.
  • Adres van degene die verantwoordelijk is voor het op de markt brengen van het product.
  • Hoeveelheid van het product, aangegeven in milliliters (ml) of gram (g).
  • Gebruiksaanwijzing: hoe het product moet worden toegepast, in de Nederlandse taal.
  • Land van productie
  • Batch of codenummer
  • Streepjescode

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het onderdeel van de rijksoverheid dat toezicht houdt op gezonde dieren, gezonde planten, veilig voedsel en veilige producten, waaronder cosmeticaproducten.

Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV)
De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) is de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van cosmetica.

Cosmetic Ingrediënts Database (CosIng)
De Cosmetic Ingrediënts Database (CosIng), een database van de Europese Commissie, bevat een overzicht van cosmetische ingrediënten en substanties, hun INCI-naam, functie(s) en beschrijving.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar, Make-up & Mode

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*