De ins & outs van acne. Deel 1: Wat je in ieder geval moet weten over acne!

In mijn puberteit heb ik echt enorm veel last gehad van acne, en ben hier zelfs voor onder behandeling geweest bij een dermatoloog. Nu ik 31 jaar ben, heb ik geen last meer van echt heftige acne, maar nog steeds heb ik regelmatig last van puistjes.

Wat ook is overgebleven, zijn verschillende kleine littekens op mijn wangen en pigmentvlekjes op mijn voorhoofd op de plek waar vroeger veel acne gezeten heeft. Voor mij zijn het blijvende herinneringen aan een hoop ellende met mijn huid.

Hoewel acne een zogenaamde goedaardige en veelvoorkomende huidaandoening is waar vrijwel iedereen in meer of mindere mate mee te kampen krijgt, is het cosmetisch gezien zeer ontsierend en gaat het in veel gevallen gepaard met gevoelens van schaamte, angst, somberheid, sociale isolatie, verminderd zelfvertrouwen en verminderde sociale assertiviteit  (Tan, 2004; Fried & Wechsler, 2006).

Toen ik begon met deze beautyblog, was acne dus één van de eerste onderwerpen waar ik een artikel over wilde schrijven en waar ik mij  in ging verdiepen. Natuurlijk hoopte ik ook de resultaten van deze kennis voor mijzelf te kunnen gebruiken om de soms nog steeds opduikende puistjes de kop in te drukken. Pas nu, bijna anderhalf jaar later, heb ik het gevoel dat ik voldoende kennis over dit onderwerp heb om een waardevol artikel over acne te kunnen schrijven.

Help, een pukkelHet belangrijkste wat ik geleerd heb over acne, is het volgende en schrijf ik daarom dikgedrukt en in een aparte alinea.

Acne is een zeer complexe huidaandoening, waarbij veel verschillende factoren een rol spelen en waarin nog veel onbekend is. Mede hierdoor is er geen behandeling beschikbaar die voor iedereen (even) effectief is: er bestaat geen standaard behandeling voor acne. De juiste behandeling zal per persoon verschillen en kan dus het beste per persoon bekeken worden (Degitz et al., 2007; Haider & Shaw. 2004; Williams et al., 2012).

Er is een scala aan behandelingen tegen acne beschikbaar, waarbij er gegarandeerd één of meerdere tussen zitten die werkzaam zijn bij jou. Wellicht dat deze de acne niet compleet laten verdwijnen, maar er zijn tal van mogelijkheden om de acne ‘rustig’ te houden en littekenvorming tegen te gaan.

Wat je moet weten als je acne succesvol wilt behandelen, is:

Vervolgens is het een kwestie van ‘trial and error’ om de behandeling te vinden die het beste bij jou past.

In de volgende artikelen zal ik deze stappen met je doorlopen. Ik hoop dat je aan het einde van deze special een beter beeld hebt van wat acne is, welke vorm van acne jij hebt, hoe het bij jou is ontstaan (of verergert) en wat je er tegen kunt doen.

Klik hier om door te gaan naar deel 2: Wat is acne en welke vormen van acne zijn er?


Bronnenlijst

Fried, R. G., & Wechsler, A. (2006). Psychological problems in the acne patient. Dermatologic therapy, 19(4), 237-240.

Tan, J. K. (2004).Psychosocial impact of acne vulgaris – evaluating the evidence. Skin Therapy Lett, 9(7), 1-3.

Haider, A. & Shaw, J. C. (2004). Treatment of acne vulgaris. Jama, 292(6), 726-735.

Degitz, K., Placzek, M., Borelli, C., & Plewig, G. (2007). Pathophysiology of acne. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 5(4), 316-323.

Williams, H. C., Dellavalle, R. P., & Garner, S. (2012). Acne Vulgaris. The Lancet, 379(9813), 361-372.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*