De ins & outs van acne. Deel 2: Wat is acne en welke vormen van acne zijn er?

Iedereen denkt automatisch te weten wat acne vulgaris is. En in de meeste gevallen is het ook wel een heel herkenbare huidaandoening.

Toch is het van belang om na te gaan of jij daadwerkelijk last van acne vulgaris hebt, en niet iets dat er op lijkt, zoals rosacea of een andere huidziekte. En als je weet dat je acne vulgaris hebt, is het van belang om te achterhalen welke vorm van acne vulgaris je hebt. Want aan de hand van jouw specifieke uitingsvorm en ernst van de acne, kan je achterhalen welke behandelmogelijkheden het meest effectief zijn voor jou!

Om je letterlijk een goed beeld te kunnen geven van welke vorm van acne jij hebt, heb ik deze blogpost geprobeerd te illustreren met zo duidelijk mogelijke foto’s.

Natuurlijk voeg ik hieraan expliciet toe dat deze blogpost dient ter informatie, niet ter vervanging van medische expertise of advies!

Wat is acne?
Acne vulgaris (de medische term voor gewone acne of jeugdpuistjes) is een aandoening van de talgklierfollikels, die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van een of meerdere van de volgende soorten acnelaesies (Plewig & Kligman, 2000):

Mee-eters / comedonen
Open comedonen (‘blackheads’) zijn laesies waarbij de follikelopening grijs of zwart van kleur zijn. Gesloten comedonen (‘whiteheads’) zijn laesies waarbij de follikelopening volledig is afgesloten door talg en zichtbaar is als witte ‘kopjes’. Bij comedonen/mee-eters is er geen sprake van ontsteking.

Blackheads worden nogal eens verward met grove poriën en de talgdraadjes (sebaceous filaments) die hierin zitten. Weet je niet zo goed het verschil hiertussen, klik dan hier.

Openen comedonen - mee-etersGesloten comedonen Huid in BeeldPukkels en puistjes
Pukkels en puistjes zijn comedonen die ontstoken zijn geraakt, en zijn dus te onderscheiden in pukkels/papels (rode of roze bultjes zonder pus) en puistjes/pustels (rode of roze bultjes met pus).

pukkel - papelPuistje - pustelInfiltraten
Infiltraten zijn rode ontstoken en pijnlijke bulten (noduli en cysten) die zijn ontstaan omdat de follikelwand waar een puistje zat is opengescheurd en het omliggende huidweefsel ontstoken heeft.

NoduleCystePostinflammatoir erytheem
Postinflammatoir erytheem is een rode of paarse verkleuring van de huid op plaatsen waar eerst ontstekingen waren, en die nu aan het uitdoven zijn.

Flaich 2007 postinflammatoir erytheemPostinflammatoire hyperpigmentatie
Postinflammatoire hyperpigmentatie is bruinige pigmentvlekken op plaatsen waar eerst postinflammatoir erytheem was (‘irritatiepigment’).

Davis & Callender postinflammatoire hyperpigmentatieAcnelittekens
Acnelittekens zijn littekens met weefselverlies (of soms weefseltoename), veroorzaakt door heftige ontstekingsreacties in de huid wegens acne of bewschadiging van de huid door acnelaesies te manipuleren (door uitknijpen, pulken of krabben).

Acnelittekens

Welke vorm van acne heb ik ?
Gekeken naar het soort en het aantal acne huidlaesies dat een persoon heeft, is acne vulgaris onder te verdelen in drie vormen, die qua ernst variëren van mild tot ernstig (Nast et al., 2012).

1. Acne comedonica: milde vorm van acne die met name gekenmerkt wordt door mee-eters (comedonen).

Acne comedonica2. Acne papulopustulosa: matige (en meest voorkomende) vorm van acne die met name gekenmerkt wordt door ontstekingsverschijnselen in de vorm van puistjes en pukkels (ontstoken comedonen).

Acne papulopustulosa3. Acne conglobata: ernstige vorm van acne die gekenmerkt wordt door grote papulopustels, infiltraten en littekenvorming.

Acne conglobataLees verder over de ins & outs van acne in deel 3: Hoe ontstaat acne en waarom?


Bronnenlijst

Davis, E. C., & Callender, V. D. (2010). Postinflammatory hyperpigmentation – a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 3(7), 20.

Degitz, K., Placzek, M., Borelli, C., & Plewig, G. (2007). Pathophysiology of acne. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 5(4), 316-323.

Glaich, A. S., Goldberg, L. H., Friedman, R. H., & Friedman, P. M. (2007). Fractional photothermolysis for the treatment of postinflammatory erythema resulting from acne vulgaris. Dermatologic surgery, 33(7), 842-846.

Nast, A., Dréno, B., Bettoli, V., Degitz, K., Erdmann, R., Finlay, A. Y., … & Gollnick, H. (2012). European Evidence-based (S3) Guidelines for the Treatment of Acne. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 26(s1), 1-29.

Plewig, G. & Kligman, A.M. (2000). Acne and rosacea (3rd edition). Berlin: Springer.

WebMD (2014). Slideshow: Acne Visual Dictionary. Opgehaald op 28 januari 2015 van http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/ss/slideshow-acne-dictionary

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*