Licht- en lasertherapie voor huidverbetering

licht- en lasertherapie

De laatste 20 jaar heeft licht- en lasertherapie sterk aan populariteit gewonnen. Dit is ook niet zo vreemd, aangezien deze therapievormen goede en eenvoudige behandelmethoden gebleken zijn voor een aantal huidproblemen die voorheen alleen chirurgisch konden worden behandeld (Adamič et al., 2007).

De voornaamste huidproblemen die momenteel behandeld kunnen met licht- en lasertherapie, zijn:

  1. Vaatafwijkingen: wijnvlekken, aardbeienvlekken, couperose, rosacea en spataderen.
  2. Pigmentvlekken: sproeten, melasma, ouderdomsvlekken en tatoeages.
  3. Ongewenste haargroei.
  4. Imperfecties in de structuur van de huid: rimpels, littekens, acne, psoriasis, eczeem en hardnekkige (steel)wratten.

Hoe werkt licht- en lasertherapie?
Licht- en lasertherapie dankt haar werking aan het principe van selectieve fotothermolyse. Dit houdt kortweg in, dat door blootstelling van de huid aan een lichtbundel met een specifieke golflengte, een selectief type weefsel (chromofoor) beschadigd kan worden, waardoor dit weefsel afsterft, terwijl het omringende weefsel intact blijft.

De weefsels of chromoforen die men met licht- of lasertherapie beoogt te beschadigen en zo te laten verdwijnen, zijn hemoglobine (een eiwit in het bloed, onder te verdelen in oxyhemoglobine en deoxyhemoglobine), melanine (pigment) en water (Parrish et al., 1983).

Wat is het verschil tussen lichttherapie en lasertherapie?
Zowel lichttherapie als lasertherapie maken gebruik van licht als behandeltechniek, de hierboven genoemde selectieve fotothermolyse.

Waar lasers een gerichte samenhangende bundel licht van één golflengte produceren, wordt er bij lichttherapie, ook wel (licht)flitstherapie of Intense Pulsed Light-therapie (IPL) genoemd, gebruik gemaakt van licht van meerdere golflengten waardoor deze een kleinere lichtintensiteit heeft.

IPL versus laserWelke soort licht- of lasertherapie werkt het beste?
Anno 2018 is er een enorme verscheidenheid aan laserapparaten op de markt en heeft de grote vraag naar cosmetische laserbehandelingen ervoor gezorgd dat laseren ook op commerciële basis wordt aangeboden en uitgevoerd kan worden door gebruikers zonder gedegen medische opleiding – hoewel inmiddels wel goede stappen ondernomen worden om de wildgroei in het laseren aan banden te leggen (Karsai & Jünger, 2014).

Welke vorm van licht- of lasertherapie ‘het beste’ is, hangt met name af van de aard van het huidprobleem dat men hiermee wilt verminderen, namelijk of het gaat om een vaatafwijking, een pigmentatieprobleem of een ander soort huidimperfectie. Daarnaast is van belang hoe diep in de huid de afwijking gelegen is die behandeld moet worden. Hierdoor zijn lasers beschikbaar in verschillende golflengtes, weergegeven in nanometers (nm), en dus met verschillende indringdieptes.

Vasculaire lasers
Vasculaire lasers zijn lasers waarvan de straling min of meer selectief wordt opgenomen door hemoglobine, het eiwit aanwezig in bloed. Vasculaire lasers zijn bij uitstek geschikt voor het behandelen van vaatafwijkingen in de huid.

Pigmentlasers
Pigmentlasers zijn lasers waarvan de straling min of meer selectief wordt opgenomen door pigment. Hierbij kan het gaan om lichaamseigen pigmenten (zoals de melanine aanwezig in huid en haar), of exogene pigmenten (zoals in tatoeages). Pigmentlasers zijn bij uitstek geschikt voor het behandelen van pigmentvlekken en ongewenste haargroei (ontharingslasers).

Door wie kan ik licht- of lasertherapie het beste laten uitvoeren?
De afgelopen jaren is er enorm veel te doen geweest over wie er bekwaam genoeg zou zijn om licht- en laserbehandelingen uit te mogen voeren: schoonheidsspecialisten en tatoeëerders of slechts medische professionals. Bij lichttherapie treden er namelijk veranderingen op in de structuur van de huid, waardoor het gaat om een daadwerkelijke ingreep in het menselijk lichaam, dat niet zonder risico’s is (Van Drongelen & De Bruijn, 2015).

Zowel de vorige minister van Welzijn, Gezondheid en Sport (Schippers) als de huidige minister (Bruins) zijn van mening dat licht- en laserbehandelingen ten behoeve van patiëntveiligheid en kwaliteitsborging voorbehouden zouden moeten worden aan artsen en huidtherapeuten vallend onder artikel 3 van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Het wetsvoorstel hiervoor zal waarschijnlijk binnenkort worden aangenomen.


Bronnenlijst

Adamič, M., Troilius, A., Adatto, M., Drosner, M., & Dahmane, R. (2007). Vascular lasers and IPLS: guidelines for care from the European Society for Laser Dermatology (ESLD). Journal of cosmetic and laser therapy, 9(2), 113-124.

Parrish, J. A., Anderson, R. R., Harrist, T., Paul, B., & Murphy, G. F. (1983). Selective thermal effects with pulsed irradiation from lasers: from organ to organelle. Journal of Investigative Dermatology, 80(s 6), 75-80.

Van Drongelen, A.W. & De Bruijn, A.C.P. (2015). Laseren en aanverwante behandelingen als ‘voorbehouden handeling’ in de Wet BIG. RIVM briefrapport 2015-0158.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*