De LifeCare Puistjes Patch: een geweldig alternatief voor het uitknijpen van puistjes!

Het uitknijpen van puistjes is geen aanrader: het leidt alleen maar tot meer puistjes en je loopt een groot risico littekens te veroorzaken. Aan de andere kant, wie wil er met een ‘volle’ pukkel op z’n gezicht rondlopen?

Toen ik enige tijd geleden in de eeuwigdurende rij stond voor de kassa van de Action, en mijn oog op een doosje getiteld ‘Puistjes Patch’ viel die slechts 72 cent kostte, besloot ik een pakje mee te nemen.

PuistjesPatch
Productbeschrijving en cosmeticaclaims
De ‘Puistjes Patch’ van het merk LifeCare bevat 36 kleine, ronde, doorzichtige wondpleisters in 2 formaten (24 kleine en 12 grote patches). De formule is heel simpel: een dun laagje hydrocolloïde gel op een hypoallergene kleefpleister. Elke patch is slechts eenmaal bruikbaar. Volgens de (zeer beperkte!) bijsluiter is het gebruik van de LifeCare puistjespatch niet geschikt voor mensen met overgevoeligheid voor hydrocolloïde wondpleisters, diabetes of huidinfecties. De patches dienen te worden bewaard op een droge plaats op kamertemperatuur (max. 25°C).

Volgens LifeCare zijn de patchesefficiënt, hygiënisch en onopvallend’. Op de achterkant van de verpakking staan deze claims als volgt uitgelegd:

‘Bij het aanbrengen van patch op het puistje of bultje, zorgt deze ervoor dat het puistje/bultje wordt opgezogen in de hydrocolloïde stof van de patch. Het puistje/bultje kan zich niet verder ontwikkelen en de etter wordt opgezogen waardoor er een mooi en aangenaam huidoppervlak ontstaat. De LifeCare Puistjes Patches zijn praktisch onzichtbaar wanneer ze op de huid zijn aangebracht’.

LifeCare Puistjes Patch 2
Mijn review van de LifeCare Puistjes Patch

Omdat ik een puistje had, heb ik de patch dezelfde avond al uitgeprobeerd. Nadat ik mijn gezicht ’s avonds volgens mijn vaste ritueel had schoongemaakt, heb ik een patch aangebracht. Wat ik gelijk erg prettig vond, is dat de patch direct goed vastplakt. Ook blijft de patch de hele nacht goed zitten en is de volgende ochtend toch heel simpel en pijnloos te verwijderen.Na het proberen van de patches, kan ik er het volgende over zeggen over de claims van LifeCare:

 • De puistjes patches zijn efficiënt! Zeer verbaasd was ik de volgende ochtend toen ik de patch van mijn gezicht haalde, en er alleen nog maar een rood vlekje achter was gebleven. Op de patch kon ik de opgezogen talg zien zitten. Inmiddels het ik het product al vele malen gebruikt, en 9 van de 10 keer is dit het resultaat! De bewering dat er na gebruik ‘een mooi en aangenaam huidoppervlak ontstaat’, is overdreven en niet realistisch.
 • De puistjes patches zijn hygiënisch. Je hoeft het puistje immers niet uit te knijpen, en de volgende ochtend gooi je de patch na verwijdering gewoon in de prullenbak. Hygiënischer kan bijna niet.
 • De puistjes patches zijn niet onopvallend. Ik zou er daarom zelf niet mee naar buiten lopen en gebruik ze alleen ’s avonds.

Bijkomend voordeel: de patches voorkomen dat je (onbewust) aan je puistjes gaat pulken. Als ik na het avondeten weet dat ik ’s avonds niet meer weg hoef en geen visite hoef te ontvangen, dan plak ik ze daarom gelijk al op.

LifeCare PuistjesPatch 1

De wetenschap achter de LifeCare Puistjes Patch
De toegeschreven werkzaamheid aan de LifeCare Puistjes Patch is gelegen in de hydrocolloïde-technologie: de combinatie van hydrocolloïde gel (hydrocolloïd) op een stukje plastic folie. We spreken in dit geval over hydrocolloïdverbanden, –pleisters en, in dit geval ‘-patches’ (hydrocolloïde-technologie wordt vooral toegepast bij het bevorderen van wondgenezing).

Door de plastic toplaag waaruit verband, pleister of patch bestaat, wordt de wond hermetisch afgesloten van zuurstof, waardoor de bacteriën die zuurstof nodig hebben om te overleven (aerobe bacteriën), doodgaan. De hydrocolloïde gel is een mengsel van klevende, gelerende en absorberende stoffen. Hierdoor maakt de hydrocolloïde gel goed contact met de wondbodem (waardoor de hechting goed is, maar de niet verkleeft met de wond), kan zij wondvocht (en talg) opnemen, en zorgt zij voor een optimaal vochtig wondklimaat waardoor de huid sneller geneest (Mekkes, 2013).

Onderzoek naar de toepassing van de hydrocolloïde-technologie in de behandeling van acne, staat nu nog in de kinderschoenen. Ik heb slechts één wetenschappelijk publicatie over dit onderwerp kunnen vinden: een pilotstudie waarin de mogelijkheid van de hydrocolloïde-technologie in de behandeling van acne verkend wordt. Dit voorlopige onderzoek geeft als conclusie dat er aanwijzingen zijn dat de hydrocolloïde-technologie voor een statisch significante verbetering leidt bij personen met milde tot matige inflammatoire acne vulgaris (ontstoken rode puistjes met witte kopjes) (Chao et al., 2006).

De LifeCare Puistjes Patch is uitgeprobeerd en beoordeeld door tal van andere beautybloggers, waaronder BeautyByJuly, BelgianBeauties en Beautyliner. Bezoek hun websites voor het lezen van hun ervaring met dit cosmeticaproduct.

Aanbevelingen
De LifeCare Puistjes Patch is voor slechts 72 cent per pakje zeker het proberen waard ter aanvulling op de gezichtsverzorging van een onzuivere huid. Uitgezonderd zijn natuurlijk diegenen met een (of meerdere) contra-indicatie(s) voor het gebruik van het de LifeCare Puistjes Patch.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Chao, C.M., Lai, W.Y., Wu, B.Y., Chang, H.C., Huang, W.S., Chen, Y.F. (2006).  A pilot study on efficacy treatment of acne vulgaris using a new method – results of a randomized double-blind trial with Acne Dressing J Cosmet Sci; 57, 95-105.

Mekkes, J.R. (2013). Hydrocolloïd verband. http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/duoderm-hydrocolloidverband.htm, bezocht op dd. 26-08-2013.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,
6 reactie op “De LifeCare Puistjes Patch: een geweldig alternatief voor het uitknijpen van puistjes!
 1. Anne schreef:

  Voor 72 cent wilde ik dit wel proberen. En dat was echt de moeite waard. Vooral ook, omdat je er door de patch niet aan gaat krabbelen. Thanx voor de tip!

 2. Miranda schreef:

  Werkt heel goed echt aanbevolen alleen action verkoopt ze niet meer waarkan je ze nog meer kopen?

 3. Sos schreef:

  https://www.farmaline.nl/drogisterij/bestellen/rapid-patch-anti-puisten/

  Ik heb ze ook misgelopen bij de action, maar bovenstaande link kun je ze voor 3 euro bestellen.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*