De kenmerken van een goede gezichtsreiniger

14961844_m

Een gezichtsreiniger, ook wel cleanser genoemd, is een cosmeticaproduct gericht op het reinigen van de gezichtshuid van make-up, dode huidcellen, talg, vuil en andere afvalstoffen.

Het belang van een goede gezichtsreiniging
Goede reiniging van het gezicht helpt bij het tegengaan van onzuiverheden, ontstekingen en een doffe huid. Daarnaast is gezichtsreiniging van belang omdat gezichtsverzorgingsproducten alleen werkzaam kunnen zijn op een schone huid (Begoun, 2004; Ultee, 2009).

Samenstelling en gebruik van gezichtsreinigers
Op basis van diverse samenstellingen van gezichtsreinigers is de algemene formule van gezichtsreinigers dat zij bestaan uit (Mitsui, 1998, In: Bremmer et al., 2006):

 • 8-64 % water;
 • 3-63 % lipiden (met uitzondering van reinigingslotions);
 • 10-30 % vochtinbrengers;
 • 1-15 % reinigers/oppervlakte-actieve stoffen;
 • tot 0,1 % alkali;
 • overige stoffen, zoals conserveermiddelen, kleurstoffen en parfum.

Zoals je kunt zien aan bovenstaande ‘algemene formule’, is er een enorme variatie beschikbaar wat betreft de samenstelling van gezichtsreinigers. Zo heb je een uitgebreide keuze tussen een reinigingscrème, reinigingsmelk, reinigingslotion, reinigingswater (micellaire reiniger), reinigingsfoam of -mousse, reinigingsolie, reinigingsgel of reinigingstonic. Daarnaast zijn er gezichtsreinigers die speciaal gericht zijn op het verwijderen van make-up: de (oog)make-up removers.

Reinigingswater, -melk, -gel en -foam zijn geschikt voor het verwijderen van lichte make-up; reinigingscrèmes, reinigingsoliën en speciale make-up removers zijn in staat om zware make-up te verwijderen. Reinigingslotions en -tonics zijn erop gericht om make-upresten te verwijderen (veelal nadat er al een reinigingsmelk, -gel of -crème gebruikt is) en bevatten tevens vaak vochtinbrengende ingrediënten die de huid verzorgen en kalmeren (Van Yperen, 2003). Tegenwoordig zijn er ook reinigingsdoekjes voor het gezicht beschikbaar.

11162208_m
De kenmerken van een goede gezichtsreiniger
Een goede gezichtsreiniger reinigt het gezicht zonder huidirritatie te veroorzaken. Een goede gezichtsreiniger bevat daarom alleen milde reinigingsmiddelen (reinigingsmiddelen die (bijna) niet interacteren met de huideigen vetten en proteïnen, en die (bijna) geen schuimvormende werking hebben).

Reinigingsmiddelen zijn per definitie in een bepaalde mate irriterend voor de huid, en dienen dus niet op de huid achter te blijven. Van belang voor een goede gezichtsreiniger is dus ook dat deze wateroplosbaar is: met water kan worden afgespoeld.

De schadelijke effecten van zelfs een milde gezichtsreiniger (en blootstelling van de huid aan water) kunnen worden verminderd door de toevoeging van vochtinbrengende en huidherstellende ingrediënten. Een goede gezichtsreiniger hoeft verder geen andere werkzame bestanddelen te bevatten, simpelweg omdat de gezichtsreiniger na de reiniging dient te worden afgespoeld (Begoun, 2004; Ultee, 2009).

Een goede gezichtsreiniger bevat  géén onnodige huidirriterende bestanddelen zoals parfum, irriterende plantenextracten, kleurstoffen of desinfecterende bestanddelen (inclusief alcohol).

Een goede gezichtsreiniger is pH-huidneutraal: heeft een pH-waarde van tussen de 5,0 en 6,0 (het liefst 5,0!), en dus overeenkomend met de pH-waarde van de gezichtshuid (Ananthapadmanabhan et al., 2004; Bornkessel et al., 2005; Corazza et al., 2009; Schmid & Korting, 1995).

Een goede gezichtsreiniger is te herkennen aan het directe resultaat op de huid tijdens en na het gebruik: een goede gezichtsreiniger reinigt efficiënt waardoor je er niet veel van nodig hebt, en laat na de reiniging geen droog/trekkerig of juist vet gevoel op de huid achter.

Een goede gezichtsreiniger is:

 • mild reinigend (vrij van reinigers die interacteren met de huideigen vetten en proteïnen en die bijna geen schuimvormende werking hebben);
 • wateroplosbaar (kan met water worden afgespoeld);
 • een bron van vochtinbrengende en huidherstellende ingrediënten;
 • vrij van huidirriterende stoffen;
 • pH-huidneutraal (heeft een pH-waarde van tussen de 5,0 en 6,0);
 • een product dat na gebruik geen droog/trekkerig dan wel vet gevoel op de huid achterlaat.

In toekomstige reviews van gezichtsreinigers, zal ik deze onder andere beoordelen aan de hand van bovenstaande criteria voor een goede gezichtsreiniger. Over de volgende goede gezichtsreinigers heb ik inmiddels reviews geschreven:


Bronnenlijst

Ananthapadmanabhan, K.P., Moore, D.J., Subramanvan, K., Misra, M. & Meyer, F. (2004). Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatol Ther, 17(1), 16-25.

Begoun, P. (2004). Skin-Care Planning (pp. 160-186). In: The Complete Beauty Bible: The Ultimate Guide to Smart Beauty. Emmaus, Pa.: Rodale.

Bornkessel, A., Flach, M., Arens‐Corell, M., Elsner, P., & Fluhr, J. W. (2005). Functional assessment of a washing emulsion for sensitive skin: mild impairment of stratum corneum hydration, pH, barrier function, lipid content, integrity and cohesion in a controlled washing test. Skin research and technology, 11(1), 53-60.

Corazza, M., Lauriola, M.M., Zappaterra, M., Bianchi, A. & Virgili, A. (2009). Surfactants, skin cleansing protagonists. J Eur Acad Dermatol Venereol, 24(1), 1-6.

Bremmer, H.J., Prud.homme de Lodder, L.C.H. & Van Veen, M.P. (2006). Factsheet cosmetica. Ten behoeve van de schatting van de risico’s voor de consument. RIVM rapport 320104001/2006.

Mitsui, T. (ed.) (1998). New Cosmetic Science (2nd ed). Amsterdam: Elsevier.

Schmid, M.H. & Korting, H.C. (1995). The concept of the acid mantle of the skin – its relevance for the choice of skin cleansers. Dermatology, 191(4), 276-280.

Ultee, J. (2009). Cleanser. http://jetskeultee.nl/cleanser/obj7777329, bezocht op 30-09-2013.

Van Yperen, H.(2003). Gezichtsreinigings- en gezichtsverzorgingsproducten (pp. 40-47). In: Van Yperen, H.: Cosmetica_een_wetenschap_op_zich…(2e herziene druk).  Zeist: Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV).

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*