Met de gezichtsverzorgingslijn ‘Toleriane’ heeft La Roche-Posay (onderdeel van L’Oréal) een gezichtslijn ontworpen voor, zoals de naam van deze lijn al suggereert, de verzorging van de intolerante (gevoelige en/of allergische) huid.
De Toleriane Reinigende Emulsie (in het Engels Toleriane Dermo Cleanser genoemd) is door zowel cosmetica-experts Paula Begoun als Jetske Ultee beoordeeld als een goede gezichtsreiniger. Goede reden om het product eens te testen!
Kleine toevoeging ruim een jaar na plaatsing van deze review: deze gezichtsreiniger is een van de beste gezichtsreinigers die ik tot nog toe tegen ben gekomen, ik gebruik deze nog altijd dagelijks voor het verwijderen van mijn oogmake-up en het is een van mijn favoriete cosmeticaproducten!
Productbeschrijving en cosmeticaclaims
Toleriane reinigingslotion is geschikt voor het reiniging van gelaat en ogen en verwijderen van make-up van elk type overgevoelige huid. Volgens de verpakking bevat de reinigingslotion geen parfum, tensioactieven, bewaarmiddel of parabenen (wat bewaarmiddelen zijn).
Toleriane reinigingslotion dient met de vingertoppen en met draaiende bewegingen worden aangebracht en vervolgens zorgvuldig met een watje worden verwijderd, zonder te wrijven. Kan zonder naspoelen gebruikt worden.
Mijn review van de claims van Toleriane reinigingslotion
Van de op de verpakking vermeldde claims, vind ik de bewering ‘Zonder tensioactieven’ wel zeer opmerkelijk. Tensioactieven is immers een synoniem voor reinigingsmiddel (tenside, oppervlakteactieve stof, surfactant of detergent), en een reinigingslotion zonder reinigingsmiddel lijkt mij vrij nutteloos. Ethylglycerin is naast huidverzorger en conserveermiddel namelijk een oppervlakteactieve stof, die in deze cosmeticaformule met name verantwoordelijk is voor de reinigende werking.
Ook de claim ‘Zonder bewaarmiddel’ vind ik apart. Bewaarmiddelen oftewel conserveermiddelen spelen een cruciale rol bij de houdbaarheid van cosmetica, zeker goede cosmetica die waardevolle maar tegelijkertijd bederfelijke ingrediënten bevat. Daarbij hebben twee van de zes ingrediënten van Toleraine (Capryl Glycol/Caprylyl Glycol en Ethylhexylglycerin) een conserverende werking, namelijk het tegengaan van de groei van micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten).
Gerelateerd: Review – La Roche-Posay Toleriane Rijk Beschermende Gezichtscrème
Wat naleeswerk in de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) betreffende cosmetische producten, toont aan dat deze conserveermiddelen niet vallen onder de in deze verordening opgestelde definitie voor conserveermiddelen, namelijk: ‘stoffen die uitsluitend of voornamelijk bedoeld zijn om de ontwikkeling van micro-organismen in cosmetische producten tegen te gaan’ (art. 2.1). De claim ‘Zonder parabenen’ klopt, maar is redelijk overbodig aangezien een parabeen een stof is die wél valt onder de conserveermiddelen en dus automatisch onder de claim ‘Zonder bewaarmiddel’ valt.
De claim ‘Zonder parfum’ klopt en vind ik erg prettig. Overigens bevat Toleriane reinigingslotion ook geen kleurstoffen, wat ik zelf erg waardeer aan het product maar een eigenschap is die door de fabrikant niet als claim vermeld wordt. De cosmeticaclaim ‘getest onder dermatologische controle’ heeft geen echte betekenis en zal ik daarom niet verder bespreken. Als je hier meer over wilt weten, kijk dan naar het artikel ‘De drie meest onzinnige cosmeticaclaims: dermatologisch getest, hypoallergeen en pH-neutraal’.
De cosmeticaformule van de Toleraine reinigingslotion
Toleriane dankt zijn werking aan de chemische samenstelling van de volgende ingrediënten:
Aqua, Ethylhexyl Palmitate, Glycerin, Dipropylene Glycol, Carbomer, Sodium Hydroxide, Capryl Glycol/Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin.
Opmerkelijk aan de samenstelling van Toleriane zijn het voor een reinigingslotion zeer beperkt aantal ingrediënten: een simpele formule bestaande uit water en slechts 6 cosmetica-ingrediënten.
Ethylhexyl Palmitate (Octylpalmitaat) is een huidverzachtend en -verzorgend middel met een goed veiligheidsprofiel, dat een soortgelijke textuur heeft als silicone en hiervoor een natuurlijk alternatief is (CIR, 1982a; 2013). Glycerine (Glycerin) is een van de beste hydraterende (vochtvasthoudende) stoffen voor de huid, die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen. Capryl Glycol/Caprylyl Glycol werkt zowel verzachtend als hydraterend (Johnson et al., 2012).
Ethylhexylglycerin is oppervlakteactieve stof die zorgt voor de reinigende werking van de lotion, en tevens een huidverzorger die de huid in goede conditie houdt (CIR, 2011). Caprylyl Glycol en Ethylhexylglycerin hebben beide tevens een conserverende werking. De lucht- en lichtdichte knijpflacon waar het in verpakt is, werkt overigens ook als conserveermiddel. Sodium Hydroxide (natriumhydroxide) is verantwoordelijk voor het in stand houden van de pH-waarde van de emulsie.
Dipropylene Glycol en Carbomer hebben verder geen specifieke positieve effecten op de conditie van de huid, en zijn toegevoegd als hulpstoffen. Dipropylene Glycol fungeert als oplosmiddel en verbetert de smeerbaarheid; Carbomer stabiliseert de emulsie, vormt het tot een gel en regelt deels de viscositeit (stroperigheid) (CIR, 1982b).
Voor Dipropylene Glycol, Carbomer en met name Sodium Hydroxide geldt, dat zij een lage toxiciteit hebben en in te hoge doses irriterend voor huid en ogen zijn. In deze cosmeticaformule is daar echter geen sprake van, met name omdat de concentratie van deze ingrediënten zeer laag is (dit staat niet op de verpakking, maar is wettelijk geregeld).
Gebruikservaring met de Toleriane reinigingslotion
Volgens de verpakking kan met Toleriane het gelaat en de ogen worden gereinigd, ook van make-up. Dit dient men te doen door de reinigingslotion met de vingertoppen en met draaiende bewegingen aan te brengen en vervolgens zorgvuldig met een watje worden verwijderd, zonder te wrijven. Deze bijzin vind ik redelijk belachelijk, want het product er af deppen of wat ze ook voorstellen, duurt uren. Zeker bij het verwijderen van oogmake-up lijkt mij dit geen goede optie. Overigens werkte de reinigingslotion door wel te wrijven erg goed: mijn gezicht werd mooi schoon ondanks de simpele formule!
Toleriane reinigingslotion heeft een lichte, aangename textuur die erg fris en prettig aanvoelt op de huid. Toleriane kan volgens de verpakking zonder naspoelen gebruikt worden. Ik verwijder toch ook liever de restjes reinigingslotion, simpelweg omdat ik alle restjes reinigingsmiddel van mijn gezicht wil hebben. Het gebruik van een toner beveel ik na gebruik van een gezichtsreiniger daarom altijd aan.
Toleriane voldoet in principe aan alle kenmerken van een goede gezichtsreiniger, hoewel de pH-waarde van het product onbekend is omdat deze niet op de verpakking vermeld staat. Het is zelfs één van de zeer (!!!) weinige gezichtsreinigers die zelfs door de super strenge Think Dirty App als veilig wordt beschouwd (voor het bekijken van de beoordeling op de Think Dirty App, klik hier!
Deze reinigingslotion is geen ‘hip’ product, maar de combinatie van effectieve én zeer veilige ingrediënten maakt dat de Toleriane met stip mijn favoriete gezichtsreiniger voor het verwijderen van oogmake-up is!
De inhoud van een flacon Toleriane reinigingslotion is 200 ml, de verkoopprijs ligt rond de € 14,- en het product is verkrijgbaar bij diverse (online) drogisterijen en apotheken, zoals Apotheek & Huid, Boots, Viata en Yourskin.
Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!
Bronnenlijst
Cosmetic Ingrediënts Database CosIng
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1982a). Final Report on the Safety Assessment of Octyl Palmitate, Cetyl Palmitate and Isopropyl Palmitate. JACT, 1(2):13-35.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1982b). Final Report on the Safety Assessment of Carbomers-934, -910, -934P, -940, -941, and -962. International Journal of Toxicology, 1(2), 109-141.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Final Safety Assessment On the Safety Assessment of Alkyl Glyceryl Ethers As Used in Cosmetics.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Amended Safety Assessment of Alkyl Esters as Used in Cosmetics.
Elder, R. L. (1985). Final report on the safety assessment of butylene glycol, hexylene glycol, ethoxydiglycol, and dipropylene glycol. J Am Coll Toxicol, 4, 223-248.
Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety assessment of 1, 2-glycols as used in cosmetics. International journal of toxicology, 31(5), 147S-168S.
Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group
Hallo! Ik ben benieuwd welke toner jij gebruikt.
Ik heb een erg droge huid en tot nu toe is er geen cleanser of toner die niet uitdrogen. Ik denk nu een er aan om olijfolie zeep uit te proberen. Heb jij hier ervaring mee? Alvast bedankt!
Hoi Hannah,
Momenteel gebruik ik geen aparte toner, maar de CLEAR Anti-Redness Exfoliating Solution van Paula’s Choice. Dit is een exfoliant, maar omdat deze vloeibaar is en je gezicht met een wattenschijfje afneemt, werkt het ook als een toner.
Probleem met in feite alle toners is, dat ze veel water bevatten en hierdoor de huid snel uitdrogen. Mijn advies is om een toner te kiezen met redelijk wat vochtinbrengende ingrediënten en wellicht ook wat vetinbrengers, en je huid terwijl het nog nat is van de toner goed in te smeren met een rijke gezichtscrème, zoals de Decubal Gezichtscrème Vitaal.
Een meer gericht productadvies kan ik je helaas niet bieden, aangezien ik hiervoor te weinig ervaring met het gebruik en reviewen van toners heb. Als ik toch iets moest aanraden, dan is het The Body Shop Aloe calming toner, die naast water alleen maar vochtinbrengende ingrediënten bevat en ook goed betaalbaar is. Olijfolie zeep of welke andere zeep dan ook zou ik je niet aanraden: zeep is namelijk pas echt een agressieve reiniger die de barrièrefunctie van de huid aantast en deze uitdroogt.
Als ik in de toekomst een toner vind die mij de moeite waard lijkt voor de droge huid, zal ik je in ieder geval een mailtje sturen. Twijfel ook niet mij een berichtje te sturen als je iets goeds gevonden hebt!
Heel erg bedankt voor je tips! Ik ga denk ik de combinatie la roche possay , the body shop aloe toner en de Decubal vitaal crème proberen! De crème heb ik al en daar moet ik aan wennen ik deed het vandaag op maar ik voelde op twee plekken in mijn gezicht wat prikkerigs. Nou twijfel ik of dit mijn huid wel goed doet… Ik weet wel dat de Decubal cleanser en tonic echt super uitdroogde en irriteerde. Weet jij misschien nog een andere crème voor een droge huid? Alvast heel erg bedankt.
Hoi Hannah,
Dan denk ik dat je naast een hele droge huid misschien ook een gevoelige huid hebt, of dat je wellicht overgevoelig bent voor het ingrediënt pentylene glycol. Toch zou ik je aanraden om de Decubal crème nog een aantal weken te blijven proberen; wellicht dat je huid er dan aan gewend is. Er zijn namelijk ook niet echt veel mildere alternatieven, in ieder geval niet zonder pentylene of propylene glycol. Geef het nog even, maar natuurlijk wel stoppen als je er echt klachten van krijgt.
Dat de Decubal cleanser (ik neem aan dat je hiermee de schuimende gezichtsreiniger bedoelt) en tonic je huid uitdroogden (en hierdoor natuurlijk ook irriteerden), verbaasd mij niets. Niet omdat dit geen goede producten zouden zijn, maar zulke producten zijn simpelweg niet de beste keuze voor mensen met een droge huid (zie eventueel dit artikel). Ga inderdaad liever voor een reinigingsmelk, -lotion of als deze ook nog teveel uitdrogen, een reinigende crème.
Ik hoop dat het toch gaat lukken met de gezichtscrème!
Dank je! Super fijn om je advies te lezen. Ik denk ook dat ik even moet wennen aan decubal vitaal crème. Ik was voorheen altijd volop aan de natuurlijke crèmes ( weleda dr hauschka E-line) totdat ik stuitte op Jetske haar blog. Ik hoop dat de posay roche cleanser goed gaat bevallen! Als ik nog iets ontdek laat ik het jou weten. Groeten!
Hoi,Ik hoor vaak dat je alles van 1 lijn moet gebruiken reiniging, crème e.d maar lees in diverse blogs juist dat veel mensen verschillende merken bij elkaar gebruiken. Logisch want ik heb ook nog geen lijn gevonden waarvan alle producten naar mijn zin zijn! Ik heb een gecombineerde huid (droog maar glimmende t-zone) onzuiverheden maar omdat ik 31 ben ook een ouder wordende huid. Vind daar maar de juiste producten voor!