Voor wie nog niet bekend is met micellaire reinigingswaters: dit is simpelweg een chique naam voor reinigers op waterbasis. Het meest bekende en populaire micellaire reinigingswater, is de Sensibio H2O van Bioderma (zie review).
Sinds de hype rondom de Sensibio H2O hebben steeds meer cosmeticamerken hun eigen micellaire reinigers op de markt gebracht. Waaronder Garnier.
Van de meeste reinigingswaters, vind ik dat ze te veel irriterende ingrediënten bevatten. De versie die ze bij Garnier ontworpen hebben voor de gevoelige huid, wilde ik wel uitproberen.
In dit artikel lees je de review!
Productomschrijving en cosmeticaclaims
Volgens de verpakking is Garnier’s Micellair Reinigingswater voor de gevoelige huid geschikt voor het reinigen, verwijderen van make-up en verzachten van de gevoelige huid. Het zou kunnen worden gebruikt voor zowel het gezicht als de ogen en lippen. Naspoelen zou niet nodig zijn.
De cosmeticaformule bevat geen parfum of parabenen.
Garnier Micellair Reinigingswater Gevoelige Huid bevat 400 ml en is voor ongeveer €6,45 te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals Albert Heijn, De Online Drogist, Drogistplein, Drogisterij.net, Kruidvat, en bij Bol.
De cosmeticaformule van Garnier’s Micellair Reinigingswater Gevoelige Huid
Het Micellair Reinigingswater van Garnier is samengesteld uit de volgende ingrediënten:
Aqua, Hexylene Glycol, Glycerin, Disodium Cocoamphodiacetate, Disodium EDTA, Poloxamer 184, Polyaminopropyl Biguanide.
De reinigende bestanddelen
Naast water (Aqua), bevat de formule drie ingrediënten die met name fungeren als reinigende bestanddelen: Hexylene Glycol, Disodium Cocoamphodiacetate en Poloxamer 184.
- Hexylene Glycol is een surfactant, oplosmiddel en viscositeitsregelaar. Hexylene Glycol heeft een goed veiligheidsprofiel, bij mensen veroorzaakt deze stof zelden huidirritatie en andere nadelige effecten zijn niet bekend (CIR, 1985, 2008).
- Disodium Cocoamphodiacetate is een zeer milde surfactant en schuimvormer (die ook goed werkt als haarconditioner, maar in deze formule natuurlijk niet als zodanig gebruikt wordt) (Elder, 1990; CIR, 2008).
- Poloxamer 184 is een synthetische, niet-ionische oppervlakteactieve polymeer (oftewel polaxameer), die met name fungeert als surfactant. Poloxameren kunnen verontreinigd zijn, maar deze zijn er gemakkelijk uit te filteren, en ik ben er vanuit gegaan dat dit voor gebruik in deze reiniger ook gebeurd is (Singh-Joy & McLain, 2008).
Het hydraterende bestanddeel
Glycerin (glycerine) is een van de beste vochtinbrengende cosmetica-ingrediënten, en een stof die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.
De hulpstoffen
Disodium EDTA (dinatriumedetaat) is met name toegevoegd als chelaatvormer, die de stabiliteit van de lotion reguleert. Hierdoor functioneert het tevens als conserveermiddel (Lanigan & Yamarik, 2001).
Voor degenen die verontrustende berichten hebben gelezen over Disodium EDTA maar alvast even het volgende. Disodium EDTA zorgt ervoor dat andere stoffen, dus ook schadelijke stoffen, beter door de huid opgenomen kunnen worden. Deze gezichtsreiniger bevat echter geen schadelijke stoffen. Daarnaast is bewijs dat Disodium EDTA een mutageen effect heeft, maar dit geldt alleen bij orale inname van hoge doses aan EDTA, niet bij blootstelling van de huid aan de 2% of minder aan EDTA die in deze reiniger zit! |
Polyaminopropyl Biguanide is een veelgebruikte desinfectant en conserveermiddel voor waterige oplossingen (zoals bewaarvloeistoffen voor contactlenzen). De veiligheid van Polyaminopropyl Biguanide in cosmetica staat de laatste tijd weer in de belangstelling, aangezien dit tot een concentratie van 0,5% gebruikt wordt in cosmetica, een percentage dat volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten niet meer veilig wordt geacht. Het Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS, 2017) stelt dat Polyaminopropyl Biguanide veilig is voor gebruik in cosmetica tot een maximum percentage van 0,1%. Het Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel is momenteel nog bezig met hun literatuuronderzoek en heeft nog geen aanbeveling gegeven.
Polyaminopropyl Biguanide wordt ook weleens afgekort als PABA, de afkorting die veelal gebruikt wordt voor de in diskrediet geraakte UVB-filter para-aminobenzoëzuur. Dit zijn echter twee verschillende stoffen! |
Gebruikservaring met Garnier’s Micellair Reinigingswater Gevoelige Huid
Net als alle reinigingswaters, is ook deze van Garnier erg simpel in gebruik: breng het aan op een wattenschijfje en haal over je gezicht.
De mildheid van dit reinigingswater maakt deze naar mijn mening niet zo geschikt voor het verwijderen van oogmake-up omdat je hierbij teveel moet boenen, en heb het daar dus ook niet voor gebruik. Restjes oogmake-up verwijderde ik in eerste instantie wel met dit reinigingswater, waardoor de huid onder mijn ogen een paar keer ruw en rood geworden is. Ik heb niet het gevoel dat deze reiniger mijn huid verzacht maakt. Wat dit betreft lijkt de Sensibio H2O van Bioderma toch milder.
Naar mijn mening kan Garnier’s Micellair Reinigingswater Gevoelige Huid niet tippen aan de Sensibio H2O. Met de aanwezigheid van het conserveermiddel Polyaminopropyl Biguanide vind ik een minpunt.
Aan de andere kant heeft het reinigingswater van Garnier twee pluspunten in vergelijking met die van Bioderma: hij is een stuk goedkoper en veel gemakkelijker verkrijgbaar!
Garnier Micellair Reinigingswater Gevoelige Huid bevat 400 ml en is voor ongeveer €6,45 te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals Albert Heijn, De Online Drogist, Drogistplein, Drogisterij.net, Kruidvat, en bij Bol.
Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!
Bronnenlijst
Cosmetic Ingrediënts Database CosIng
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1985). Final Report of the Safety Assessment of Butylene Glycol, Hexylene Glycol, Ethoxydiglycol, Dipropylene Glycol. JACT, 4(5), 223-248.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.
Elder, R. L. (1990). Final report on the safety assessment of cocamphoacetate, cocoamphopropionate, cocoamphodiacetate, and cocoamphodipropionate. J Am Coll Toxicol, 9(2), 121-142.
Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ... International journal of toxicology, 21, 95-142.
Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) (2017). Opinion on Polyaminopropyl Biguanide (PHMB) – Submission III. Adopted by the SCCS on 07 April 2017.
Singh-Joy, S. D., & McLain, V. C. (2008). Safety assessment of poloxamers 101, 105, 108, 122, 123, 124, 181, 182, 183, 184, 185, 188, 212, 215, 217, 231, 234, 235, 237, 238, 282, 284, 288, 331, 333, 334, 335, 338, 401, 402, 403, and 407, poloxamer 105 benzoate, and poloxamer 182 dibenzoate as used in cosmetics. International journal of toxicology, 27, 93.
Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group
Review mijn reviews