Make-up tips om dunne lippen voller te laten lijken (of dikke lippen dunner)

Volle lippen zijn tekenend voor vrouwelijkheid, gezondheid, jeugdigheid én vruchtbaarheid (zie hier). Geen wonder dus dat een paar volle lippen voor de meeste vrouwen een zeer gewenste eigenschap is!

Te dunne lippen worden niet zo mooi gevonden. Maar lippen met teveel volume ook niet, want dan worden de lippen beschouwd als te dik. De lippen moeten immers wel in verhouding zijn met de rest van het gezicht! Tenslotte kunnen je lippen ook onderling uit verhouding zijn, in die zin dat de ene lip veel dikker (of dunner) is dan de andere.

dunne versus dikke lippenVoordat je met make-up of door middel van cosmetische ingrepen je lippen dunner dan wel dikker gaat proberen te maken, is het wellicht handig om te kijken of jouw lippen dit wel nodig hebben. Dit kan door na te gaan in hoeverre jouw lippen overeenkomen met wat esthetisch gezien als mooist wordt beschouwd.

Natuurlijk ben jijzelf degene die bepaald, of je je lip(pen) te dun dan wel te dik vindt. En zo ja, of je daar eventueel iets aan zou willen veranderen!

Wanneer worden je lippen als te dun of te dik beschouwd?
In 1981 zijn door Farkas ‘normale waarden’ opgesteld voor de grootte van het lippenrood. Volgens de publicatie van Arnett en collega’s in 1999, heeft een normale bovenlip een dikte van 13± 3 (voor vrouwen geldt 12.6 ± 1.8, voor mannen 14.8 ± 1.4), en een normale onderlip een dikte van 14± 3 (voor vrouwen geldt 13.6 ± 1.4, voor mannen 15.1 ± 1.2). In de praktijk zijn er echter maar weinig artsen die deze waarden hanteren (Carey et al., 2009).

De meeste artsen bepalen zelf (dus subjectief) of de lippen te dik dan wel te dun zijn. Of ze hanteren de Likert-schaal van de Lip-Philtrum Gids zoals is opgesteld door Astley & Clarren voor zowel blanken als Afro-Amerikanen (zie foto).

lip-philtrum-gids

Foto afkomstig van Susan Astley, University of Washington.

Pak eens een foto waar je met een ontspannen mond opstaat, en vergelijk deze eens met de voorbeelden op de Likert-schaal. Welk cijfer zou jij jezelf geven?

Hebben jouw lippen de juiste verhouding? Zo meet je jouw lipratio!
Lippen worden als esthetisch meest sierlijk beschouwd, wanneer zij een bovenste tot onderste lipratio van 1,0 : 1,6 hebben. Dit houdt in, dat de onderlip ongeveer 1,6 keer zo groot moet zijn als de bovenlip (of de bovenlip 1,6 keer zo klein als de onderlip…) (Mandy, 2007).

Het enige wat je nodig hebt om je lipratio te achterhalen, zijn een liniaal en een spiegel. En misschien een rekenmachientje.

  1. Houdt je mond in een neutrale houding, dus zo ontspannen mogelijk.
  2. Leg een liniaal langs de plaats waar je bovenlip het dikst is, en meet de afstand tussen de boven- en onderkant van de bovenlip. Doe hetzelfde bij je onderlip. Je hoeft hierbij overigens geen rekening te houden met de welving van de lip!
  3. Deel de afstand van je onderlip door 1,6. Dus stel dat je onderlip (zoals bij mij) een dikte van 1,1 cm heeft, dan krijg je 1,1 / 1,6 = 0,6875. Dit is de ideale dikte die mijn bovenlip zou moeten hebben.
  4. Vergelijk de ideale dikte met de bij jou gemeten dikte. Is er een afwijking? Zo ja, in welke mate (het aantal millimeters)?
  5. Corrigeer indien gewenst voor de afwijking. Zie daarvoor de tips hieronder!

Make-up tips om dunne lippen voller te laten lijken
Dunne lippen kun je voller laten lijken, door ze net buiten de natuurlijke liprand te omlijnen met een lipliner in de kleur van (of 1 kleurtint donkerder dan) je eigen lipkleur. Vervaag de lipliner vervolgens iets uit over je lippen. Kleur je lippen daarna eventueel in met een gelijkkleurige lippenstift.

correctie-van-te-dunne-lippen

Gebruik een lippenstift met een matte finish; een glanzende lippenstift zal de aandacht op de gecorrigeerde liprand vestigen.

Kies liever geen donkere kleuren lippenstift, aangezien een donkere kleur je lippen nog dunner zal doen lijken.

Leg het accent op volste gedeelte van je mond, door alléén op het midden van je lippen (het gedeelte onder de cupidoboog) wat highlighter of glans aan te brengen.

Natuurlijk zou je je lippen ook helemaal kunnen contouren. Wil je je hieraan wagen, Google dan eens op ‘lip contouring’.

Make-up tips om dikke lippen dunner te laten lijken
De meest simpele manier om je lippen dunner te laten lijken, is om de aandacht van je lippen af te leiden door je ogen flink op te maken.

Wanneer je toch je lippen op wilt maken, is het zaak om dit zó te doen, dat je lippen niet nog dikker lijken. Dit betekent dat je in ieder geval géén lipliner, glanzend lipproduct of lipstick met felle, opvallende kleuren gebruikt. Ga voor een neutrale of donkere, maar in ieder geval een matte kleur lipstick.

correctie-van-te-dikke-lippenWat je ook kunt doen, maar een techniek is die redelijk wat oefening vergt wil je er een mooi resultaat mee bereiken, is om je lippen eerst volledig te bedekken met een goed camouflerende concealer in de kleur van de huid die net om je lippen ligt (en deze huid natuurlijk ook mee te camoufleren).  Vervolgens kun je met een donkere kleur lipliner, in een tint passend bij jouw kleurtype, een lipvorm maken die parallel loopt aan de natuurlijke liprand, maar dan 1 à 2 millimeter meer naar binnen ligt. Kleur je lippen in met een gelijkkleurige lippenstift.


Bronnenlijst

Arnett, G. W., Jelic, J. S., Kim, J., Cummings, D. R., Beress, A., Worley, C. M., … & Bergman, R. (1999). Soft tissue cephalometric analysis: diagnosis and treatment planning of dentofacial deformity. American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics, 116(3), 239-253.

Astley, S. J., & Clarren, S. K. (1995). A fetal alcohol syndrome screening tool. Alcoholism: Clinical and experimental research, 19(6), 1565-1571.

Carey, J. C., Cohen, M. M., Curry, C. J., Devriendt, K., Holmes, L. B., & Verloes, A. (2009). Elements of morphology: standard terminology for the lips, mouth, and oral region. American Journal of Medical Genetics Part A, 149(1), 77-92.

D’Aillard, M. (2012). Facial features (pp. 186 –  187). In: Milady Standard Makeup. Cengage Learning.

Farkas, L. (1981). Anthropometry of the head and face in medicine. NewYork: Elsevier.

Mandy, S. (2007). Letter: Art of the Lip. Dermatologic Surgery, 33(4), 521-522.

WikiHow: How To Make Your Lips Look Smaller. Opgehaald op 14 december 2016 van http://www.wikihow.com/Make-Lips-Look-Smaller

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Make-up & Mode Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*