Review – Cetaphil RestoraDerm Kalmerende Huidreiniger (nieuwe formule!)

Van eczeem heb ik gelukkig nooit last gehad. Mijn man helaas wel, en een half jaar geleden kreeg hij behoorlijk grote plekken eczeem op zijn handpalmen, een huidaandoening die acrovesiculeus eczeem wordt genoemd.

Graag wilde ik dat hij de RestoraDerm Voedende Huidreiniger (RestoraDerm Eczema Moisturizing Wash) van Cetaphil uit ging proberen. Reden hiervoor was, dat deze reiniger de hoogste score (5 sterren) op Beautypedia had gekregen, wat niet vaak voorkomt bij een lichaamsreiniger.

NEA Seal of AcceptanceDe RestoraDerm huidreiniger is volgens Cetaphil speciaal geformuleerd voor mensen die last hebben van eczeem. Het bevat onder andere de door hun gepatenteerde Filaggrin Technology™, een technologie die staat voor een aantal stoffen die van nature voorkomen in de huid maar waar veel mensen met eczeem vaak een tekort aan hebben.

Uit  een aantal kleinschalige onderzoeken, bleek dat deze bodywash goed getolereerd en als prettig in gebruik ervaren werd door mensen die gevoelig zijn voor eczeem, en dat deze jeuk verminderde (Brandt et al., 2014; Chang et al., 2017). Daarnaast heeft deze reiniger de zogenaamde ‘Seal of Acceptance‘ ontvangen van de National Eczema Association, wat inhoudt dat dit product volgens deze non-profit organisatie geschikt is voor gebruik door mensen met eczeem.

Cetaphil’s Voedende Huidreiniger beviel hem prima! Enige nadeel vond ik de aanwezigheid van Methylisothiazolinone: een conserveermiddel dat een hoge potentie heeft om een contactallergie te veroorzaken (Castanedo-Tardana & Zug, 2013). Geen goed ingrediënt voor cosmetica die bedoeld zijn voor de gevoelige huid, wat bij eczeem steevast het geval is, en overigens ook de reden dat het product 4 sterren en niet het maximale aantal van 5 sterren had ontvangen van de National Eczema Association (zie hier).

Mijn hoop was daarom dat Cetaphil dit ingrediënt te zijner tijd zou verwijderen of verplaatsen door iets anders. Een houdbaarheid van een jaar vond ik toch al erg lang voor een doucheproduct dat je vrijwel dagelijks gebruikt en dat dus veel eerder op is.

Enige tijd geleden kreeg ik een berichtje dat producent Galderma de Methylisothiazolinone uit Cetaphil’s huidreiniger had gehaald, en ik kreeg een flacon van de nieuwe versie toegestuurd.

Cetaphil Restoraderm Kalmerende Huidreiniger ingredientDe huidreiniger is nu 6 maanden houdbaar in plaats van een jaar. Verder bevat de huidreiniger precies dezelfde ingrediënten als voorheen, inclusief hun Filaggrin Technology™. Voor een volledige beschrijving van alle ingrediënten in de formule verwijs ik je terug naar de oorspronkelijke review.

Mijn man heeft Cetaphil’s nieuwe huidreiniger uitgeprobeerd, en hij oogt, ruikt, voelt en reinigt precies hetzelfde als de oude versie. Helemaal top dus! Na hier een week gebruik van te hebben gemaakt (overigens in combinatie met de RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk, zie review), was de eczeem verdwenen. Natuurlijk kan ik niet met zekerheid zeggen dat het verdwijnen van de eczeem door het gebruik van deze producten is gekomen, hoewel mij man denkt van wel, maar ze hebben het er zeker niet erger op gemaakt.

Het product heeft wel een iets andere naam gekregen: in plaats van VOEDENDE Huidreiniger draagt het product nu de titel KALMERENDE Huidreiniger. Overigens hebben niet alle online verkooppunten de titel aangepast, kijk dus even op de bijbehorende productafbeelding of het inderdaad de nieuwe versie betreft indien je het product wilt bestellen.

Een flacon van Cetaphil’s Restoraderm Kalmerende Huidreiniger bevat 295 ml en is voor zo’n €14,95 te koop bij diverse online drogisterijen en apotheken, zoals  De Online DrogistDrogistplein en Bol.com.

Cetaphil Restoraderm Kalmerende HuidreinigerDeze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn toegezonden.


Bronnenlijst

Brandt, S., Meckfessel, M. H., & Lio, P. A. (2014). Tolerability and cosmetic acceptability of a body wash in atopic dermatitis-prone subjects. Journal of Drugs in Dermatology, 13(9), 1108-1111.

Castanedo-Tardana, M. P., & Zug, K. A. (2013). Methylisothiazolinone. Dermatitis, 24(1), 2-6.

Chang, A. L. S., Chen, S. C., Osterberg, L., Brandt, S., von Grote, E. C., & Meckfessel, M. H. (2017). A daily skincare regimen with a unique ceramide and filaggrin formulation rapidly improves chronic xerosis, pruritus, and quality of life in older adults. Geriatric Nursing.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*