Cetaphil’s Filaggrin Technology™ voor de droge en eczematische huid

Filaggrine is een eiwit dat een belangrijke rol speelt in de celsamenhang, zuurtegraad (pH) en vochtbalans van de huid. Hetzelfde geldt voor haar afbraakproducten, die voornamelijk bestaan uit vrije aminozuren, urocaanzuur en pyrrolidoncarbonzuur.

De expressie van filaggrine wordt grotendeels geregeld door het fillagrine-gen (FLG). Een niet goed werkend filaggrine-gen leidt tot een droge huid en een gestoorde huidbarrière (ichthyosis), waardoor het risico op eczeem fors verhoogd wordt. Volgens de ontdekkers van dit gen, Dr. Irvine en Dr. McLean, heeft zo’n 42% van de mensen met eczeem een niet goed werkend filaggrine-gen (van Doorn, 2010; Irvine et al., 2011).

Schematische afbeelding filaggrine-deficiëntie

Bron: van Doorn, 2010.

Cetaphil’s RestoraDerm Kalmerende Huidreiniger (zie review) en de RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk (zie review) bevatten de zogenaamde “Filaggrine Technologie”, die in staat zou moeten zijn om de negatieve gevolgen van een niet goed werkend filaggrine-gen te verminderen.

Wat is de Filaggrine Technologie?
De Filaggrine Technologie bestaat simpelweg uit de toevoeging van de filaggrine-afbraakproducten Arginine en Sodium PCA aan de cosmeticaformule.

Arginine is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat uiteenlopende cosmeticafuncties heeft, maar in deze formule is toegevoegd als huidverzorger, omdat arginine wondgenezing versnelt (Burnett et al., 2013).

Sodium PCA is een derivaat van het in de huid van nature voorkomende aminozuur proline, dat werkt als hydraterend en huidverzorgend bestanddeel. Sodium PCA heeft een uitstekend veiligheidsprofiel mits het niet gebruik wordt in combinatie met nitroseermiddelen (CIR, 2014).

Hieronder een filmpje van Cetaphil over de werking van hun Filaggrine Technologie.

Welk bewijs is er voor de effectiviteit van de Filaggrine Technologie?
De bewijskracht voor een huidbarrière herstellend effect op de huid van deze Filaggrine Technologie is laag tot matig wanneer het vergeleken wordt met andere hydraterende huidsmeersels: ze zijn eigenlijk allemaal even effectief (Van Zuuren et al., 2007).

Aan bovenstaande dien ik wel toe te voegen, dat in de onderzoeken naar het effect van de Cetaphil RestoraDerm producten, niet van tevoren gekeken is naar het functioneren van het filaggrine-gen van de proefpersonen. Onduidelijk is dus in hoeverre er bij de proefpersonen filaggrine-afbraakproducten ontbraken, en dus hoeveel effect de RestoraDerm producten überhaupt konden sorteren.

Hoe dan ook, Cetaphil’s RestoraDerm producten zijn uitstekende hydraterende cosmeticaproducten voor mensen met een droge of eczematische huid!

Een flacon Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk bevat 295 ml en is voor ongeveer €20,30 te koop bij o.a. De Online DrogistDrogist.nlDrogistplein en bij Bol.com.

Een flacon Cetaphil Restoraderm Kalmerende Huidreiniger bevat 295 ml en is voor zo’n €14,95 te koop bij diverse online drogisterijen en apotheken, zoals De Online DrogistDrogistplein en Bol.com.


Bronnenlijst

Burnett, C. L., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety Assessment of α-Amino Acids as Used in CosmeticsInternational journal of toxicology, 32(6), 41S-64S.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014). Safety Assessment of PCA (2-Pyrrolidone-5-Carboxylic Acid) and Its Salts as Used in Cosmetics.

Irvine, A. D., McLean, W. I., & Leung, D. Y. (2011). Filaggrin mutations associated with skin and allergic diseases. New England Journal of Medicine, 365(14), 1315-1327.

van Doorn, M. B. A. (2010). Filaggrine-mutaties bij atopische ziekten. Ned Tijdschr Allergie & Astma, 3, 97-106.

van Zuuren, E. J., Fedorowicz, Z., & Arents, B. W. (2017). Performance and Tolerability of the Moisturizers Cetaphil® and Excipial® in Atopic Dermatitis: What is the Evidence Based on Randomized Trials?. Dermatology and Therapy, 1-17.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , , , ,
4 reactie op “Cetaphil’s Filaggrin Technology™ voor de droge en eczematische huid
 1. Roos schreef:

  Waar kan je dit kopen?

 2. yennie schreef:

  Hi Loes,

  Hoe heet het bestanddeel dat filaggrine bevat, ik kan het niet terugvinden op de ingrediëntenlijst. Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Loes schreef:

   Hoi Yennie,

   Dat komt omdat er geen filaggrine in de crème zit, maar de afbraakproducten hiervan, namelijk Arginine en Sodium PCA (de crème bevat de Fillagrine Technologie).

   Als je meer over de werking hiervan wilt lezen, klik dan hier, ik heb er namelijk een apart artikel over geschreven.

   Groetjes,

   Loes

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*