Dit is misschien vreemd om te horen van iemand die een beautyblog schrijft, maar eigenlijk houd ik er helemaal niet van om tijd te besteden aan allerlei ‘schoonheidsrituelen’. Daar staat tegenover dat ik er wél graag mooi uitzie, waardoor ik het opmaken van mijn gezicht als een soort ‘noodzakelijk kwaad’ zie.
Aangezien ik het liefst in de ochtend helemaal mooi mijn bed uit zou stappen, werd mijn aandacht onmiddellijk getrokken door een advertentie voor een ‘schoonheidskussen’ van zijde, die de mij bij het ontwaken een mooiere huid en haardos beloofde.
Lees hieronder verder over de unieke eigenschappen van zijde en de manieren waarop deze eigenschappen je schoonheid bevorderen!
De unieke eigenschappen van zijde
Zijde zoals gebruikt wordt voor het maken van textiel, is veelal afkomstig van de cocon van de zijderups oftewel de Moerbeirups (Bombyx mori) (Kaplan et al., 1994). In tegenstelling tot de plantaardige vezels (zoals katoen en linnen) of synthetische vezels (zoals polyester en nylon), is zijde een dierlijke natuurvezel opgebouwd uit eiwitten.
Ruwe, onbewerkte zijde bestaat uit zijdedraden die zij opgebouwd uit het eiwit fibroïne,en het kleverige eiwit sericine, dat de zijdedraden aan elkaar plakt waardoor een cocon gevormd kan worden (Mondal et al., 2007). Zijden weefsels zoals wij die gebruiken bevatten echter geen sericine, omdat dit eiwit uit de ruwe zijde wordt gewassen om de zijdedraden geschikt te maken voor het maken van weefsels (Saligram, 1993). Het eiwit fibroïne heeft een kristalachtige structuur die het licht verstrooit en zijde stoffen haar kenmerkende glans geeft (Altman et al., 2003).
Zijde is niet alleen de fijnste, maar naar verhouding tevens de sterkste natuurlijke vezel die in de textielindustrie gebruikt wordt (Crotch, 1956). Daarnaast is zijde vuurbestendig, temperatuurregulerend, kreukherstellend en beschikt het over een uitstekend vochtopnemend vermogen (Babu, 2013; Kaplan et al., 1994; Montal et al., 2007).
Al deze kenmerken van zijde hebben invloed op het schoonheidseffect van slapen op zijde. Hieronder de 5 manieren waarom zijde je mooi maakt in je slaap!
Waarom zijde je huid en haar ‘polijst’
Uitgaande van een gemiddelde van 8 uur slaap per dag, brengen we zo’n derde van ons leven in bed door. Zoals de meeste van jullie wel weten (zeker degenen die last hebben van acne en het moeilijk vinden om hier gedurende de dag vanaf te blijven), leidt wrijving van de huid tot allerlei huidirritaties die onze huid er zeker niet mooier op maken. Daarnaast is wrijving een van de belangrijkste oorzaken van haarbeschadiging, wat ontstaat wanneer we onze haren wassen, drogen, borstelen of met ons hoofd liggen te woelen op een kussen.
Vanwege de fijnheid van de zijdevezel zijn zijde weefsels erg licht in gewicht en voelen zij zacht en glad aan. Het is deze fijnheid qua structuur en grootte die ervoor zorgt dat zijde, in tegenstelling tot plantaardige of synthetische vezels, veel minder wrijving veroorzaakt bij contact met huid of haar. In tegenstelling zelfs: zijde heeft juist een soort ‘polijstende’ werking. Het gevolg hiervan is minder huidirritatie, een lagere talgproductie en minder haarbeschadiging door het ontstaan van klitten of gesleten haarpunten.
Eenzelfde soort polijstend effect wordt bereikt met slapen op satijn. In tegenstelling tot zijde, is satijn geen textiel, maar een weeftechniek die in principe van elk soort garen geweven kan worden. Middels de ‘satijnbinding’ worden garens zo dicht op elkaar geweven, dat eveneens een soepele, gladde en glanzende stof ontstaat.
Let dus op: satijn is geen zijde!!! Schoonheidskussens van de merken Silk Avenue en Silkmood zijn gemaakt van 100% pure zijde, schoonheidskussens van Satin Sleepers en Beauty Pillow zijn dit niet. Wel hebben deze een soort ‘coating’ dat ook bepaalde schoonheidsvoordelen zou hebben. Hier heb ik mij vooralsnog niet verder in verdiept. |
Waarom zijde geschikt is voor elk huidtype
De term hypoallergeen op het etiket van een cosmetisch product, suggereert dat het betreffende product weinig tot geen kans geeft op allergische reacties. Hier zijn echter geen wettelijk vastgelegde en met medische onderzoek onderbouwde regels voor, waardoor de term redelijk inhoudsloos is. Desondanks staat zijde zoals bewerkt voor textiel erom bekend nauwelijks allergische reacties uit te lokken, en hierdoor geschikt is voor ieder huidtype (Wen et al., 1990). Deze hypoallergene werking wordt nog eens versterkt doordat zijde zo’n fijne structuur heeft en zijden stoffen middels de satijnbinding dermate fijngeweven kunnen worden, dat stof, huisstofmijt en pollen zich niet in het weefsel kunnen nestelen.
Op meerdere websites wordt aangegeven dat zijde naast hypoallergeen ook antibacterieel zou zijn. Dit is echter redelijk misleidend, omdat het alleen het eiwit sericine in de ruwe zijde is die een antibacteriële werking heeft, en sericine niet meer aanwezig is in de bewerkte zijdeweefsels (Chang, 2005).
Waarom zijde de huid heelt
Zijde heeft een geweldige biocompatibiliteit met de menselijke huid, waardoor zij zeer huidvriendelijk is en zelfs heling van de huid bevordert (Altman et al., 2003; Sugihara et al., 2000).! Om deze reden wordt zijde gebruikt in medische settings en wordt het dragen van en slapen op zijde aangeraden door dermatologen in geval van huidaandoeningen zoals een droge huid, huidallergie, eczeem en psoriasis.
Het helende vermogen van zijde op de menselijk huid komt omdat het eiwit fibroïne een vergelijkbare eiwitstructuur (aminozuren) en pH-waarde als onze huid heeft. En net zoals onze huid, is zijde niet goed bestand tegen blootstelling aan water (in natte toestand is zijde 20 % minder sterk), hitte, alkalische stoffen zoals zeep die de pH-waarde verhogen en blootstelling aan zonlicht.
Waarom zijde het proces van rimpelvorming vertraagd
Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat de slaaprimpels die ’s ochtends weleens je gezicht ontsieren, uiteindelijk kunnen leiden tot definitieve rimpels (Sarifakioğlu et al., 2004; Poljsak et al., 2012). Belangrijke rol hierbij speelt de slaaphouding. Het overgrote merendeel van de vrouwen (zo’n 81%) slaapt bij voorkeur op haar zij, 11% slaapt het liefste op haar buik en 7% slaapt het liefst op haar rug (Hu et al., 1999). Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat vrouwen die slapen op hun buik of zij meer last hebben van slaaprimpels dan vrouwen die slapen op hun rug. De vorm van het kussen (in hoeverre het kussen bepaalde delen van het gezicht ondersteund) en het materiaal waarvan het kussen gemaakt is spelen hierbij ook een rol!
Zijde beschikt over een uitstekende kreukherstellend vermogen, die het ontstaan van vouwen in het gezicht voorkomt en hierdoor het ontstaan van gezichtsrimpels vertraagd.
Waarom zijde de huid hydrateert, huidontstekingen voorkomt en een goede nachtrust bevorderd
De gelaagde, driehoekige kristalstructuur van fibroïne bevat kleine holtes met lucht tussen de eiwitten, waardoor zijde luchtdoorlatend is. De luchtigheid van zijde zorgt ervoor dat zijdeweefsel snel opwarmt en snel afkoelt. Hierdoor voelt zijde warm aan in de winter en koel in de zomer. Zijde neemt langzaam vocht op en kan tot 30-40% van zijn eigen droge gewicht aan vocht opnemen zonder vochtig aan te voelen (Montal et al., 2007; Minoura et al., 1990).
Het temperatuurregulerende vermogen van zijde voorkomt zweten, en het vochtopnemend vermogen zorgt ervoor dat wel aanwezig transpiratievocht efficiënt door de stof opgenomen wordt. Zijde zorgt dus voor een goede hydratatie van de huid en help bovendien bij het in stand houden van een adequate lichaamstemperatuur. Dit verminderd vervolgens weer het ontstaan van huidontstekingen (Molloy et al., 1993).
Ten slotte bevordert een prettige lichaamstemperatuur een goede nachtrust, wat op zichzelf al een groot schoonheidseffect heeft. Mensen die onvoldoende hebben geslapen lijken vermoeider, ongezonder en worden als minder aantrekkelijk beschouwd dan mensen die goed zijn uitgerust (Axelsson et al., 2010). Slaapgebrek leidt namelijk tot hangende oogleden, rode ogen, gezwollen ogen, donkere kringen onder de ogen, bleke gelaatskleur, meer rimpels/fijne lijntjes en hangende mondhoeken (Sundelin et al., 2013).
Inmiddels heb ik de zijden kussensloop van Silk Avenue uitgeprobeerd.
Klik hier voor de review!
Bronnenlijst
Axelsson, J., Sundelin, T., Ingre, M., Van Someren, E. J., Olsson, A., & Lekander, M. (2010). Beauty sleep – experimental study on the perceived health and attractiveness of sleep deprived people. BMJ: British Medical Journal, 341.
Babu, K. M. (2013). Silk: Processing, Properties And Applications. Elsevier.
Crotch, W.J.B. (1956). A Silkmoth Rearer’s Handbook (p. 8-44). London: Lowe & Brydone, Ltd.
Hu, F. B., Willett, W. C., Colditz, G. A., Ascherio, A., Speizer, F. E., Rosner, B., … & Stampfer, M. J. (1999). Prospective study of snoring and risk of hypertension in women. American journal of epidemiology, 150(8), 806-816.
Kaplan, D., Wade Adams, W., Farmer, B., & Viney, C. (1994). Silk: biology, structure, properties, and genetics. In: ACS symposium series, 544, 2-16.
Minoura, N., Tsukada, M., & Nagura, M. (1990). Physico-chemical properties of silk fibroin membrane as a biomaterial. Biomaterials, 11(6), 430-434.
Minoura, N., Tsukada, M., & Nagura, M. (1990). Fine structure and oxygen permeability of silk fibroin membrane treated with methanol. Polymer, 31(2), 265-269.
Molloy, H. F., Lamont‐Gregory, E. R. I. C., Idzikowski, C., & Ryan, T. J. (1993). Overheating in bed as an important factor in many common dermatoses. International journal of dermatology, 32(9), 668-672.
Mondal, M., Trivedy, K., & Kumar, S. N. (2007). The silk proteins, sericin and fibroin in silkworm, Bombyx mori Linn.,-a review. Caspian J Env Sci, 5(2), 63-76.
Poljsak, B., Godic, A., Lampe, T., & Dahmane, R. (2012). The influence of the sleeping on the formation of facial wrinkles. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 14(3), 133-138.
Saligram, A.N., Shah, S.M., Sharma, R.J. & Shukla, S.R. (1993). American Dyestuff Reporter, 82(4), 34-38.
Sarifakioğlu, N., Terzioglu, A., Ates, L., & Aslan, G. (2004). A new phenomenon:“sleep lines” on the face. Scandinavian journal of plastic and reconstructive surgery and hand surgery, 38(4), 244-247.
Sugihara, A., Sugiura, K., Morita, H., Ninagawa, T., Tubouchi, K., Tobe, R., … & Ikehara, S. (2000). Promotive Effects of a Silk Film on Epidermal Recovery from Full‐Thickness Skin Wounds. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 225(1), 58-64.
Sundelin, T., Lekander, M., Kecklund, G., Van Someren, E. J., Olsson, A., & Axelsson, J. (2013). Cues of fatigue – effects of sleep deprivation on facial appearance. Sleep, 36(9), 1355-1360.
Wen, C. M., Ye, S. T., Zhou, L. X., & Yu, Y. (1990). Silk-induced asthma in children: a report of 64 cases. Annals of Allergy, 65(5), 375-378.
Ik slaap nu een paar maanden op zo'n zijden kussensloop en het is echt top! Mijn haar is veel minder pluizig!