Suiker en het immuunsysteem (deel 2) – De invloed van suiker op de groei van Candida albicans

Naast de negatieve invloed die een overmatige consumptie van simpele suikers zou hebben op het functioneren van onze witte bloedcellen (zie deel 1), zijn er ook tientallen websites die stellen dat het consumeren van (teveel) simpele suikers (oftewel enkelvoudige koolhydraten) kan lijken tot het ‘Candida Syndroom‘.

Met het Candida Syndroom wordt verwezen naar het idee dat het Candida albicans-gist (kortweg Candida) dat van nature in onze de darmen leeft en met name gedijd op suikers, welig kan gaan tieren bij een overmatige suikerconsumptie. Dit zou vervolgens een schimmelinfectie van het darmslijmvlies en allerlei daaraan gerelateerde gezondheidsklachten (met name uiteenlopende darmklachten, vermoeidheid, hoofdpijn en depressiviteit) tot gevolg zou kunnen hebben hebben .

Candida_albicans_2Foto: Candida Albicans, door Graham Colm (bron: wikipedia.org)

Informatie over Candida en suiker is op zoveel verschillende websites te vinden (zie o.a. hier, hier en hier), dat ik verrast was toen ik er in Pubmed de wetenschappelijke onderbouwing voor probeerde te vinden – en deze niet bleek te bestaan.

Candida kan onder de verkeerde omstandigheden leiden tot schimmelinfecties op de huid en in de mond, slokdarm en vagina, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat Candida in de darmen de bovengenoemde klachten kan veroorzaken, en het is ook nooit aangetoond dat het zogenaamde ‘Candida-dieet’ dat wordt geadviseerd om de klachten te verminderen, hier enig effect op zou hebben (Zunder et al., 2002).


Bronnenlijst

Zunder, T., Huber, R., Sander, A., Daschner, F., & Frank, U. (2002). The pathogenetic significance of intestinal Candida colonization–a systematic review from an interdisciplinary and environmental medical point of view. International journal of hygiene and environmental health, 205(4), 257-268.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*