Review – Witte Klei Masker van De Tuinen

Over het Groene Klei Masker was ik best enthousiast (zie review). Dus toen De Tuinen vorig jaar met een Witte Klei Masker en Rode Klei Masker aan hun assortiment toevoegde, ben ik snel gaan kijken wat de ingrediëntenlijsten hiervan waren.

De ingrediëntenlijst van het Rode Klein Masker vond ik teleurstellend, vooral omdat er geen rode klei in zit. De cosmeticaformule bestaat – net als die van het Witte Klei Masker, uit 2 witte kleisoorten. Om de rode kleur te verkrijgen, zijn deze aangevuld met de gistextracten van verschillende mineralen in plaats van de ‘standaard’ kleurstoffen, over welke wat betreft hun veiligheid in cosmetica nog amper iets bekend is.

De formule van het Witte Klei Masker vond ik er al veel beter uitzien. Helaas bevat dit masker wel parfum, maar voor zover aangegeven geen van de declaratieplichtige parfumallergenen. Uitproberen dus!

Witte Klei Masker De TuinenProductbeschrijving en cosmeticaclaims
Het Witte Klei Masker is een kant-en-klaar masker voor gezicht en/of lichaam en heeft de geur van Frangipani, een bloem die veel voorkomt op Bali.

Volgens De Tuinen maakt dit masker de huid zacht, zorgt het voor een gezonde gloed op de wangen en heeft het een licht peelende werking waardoor het de huid zuivert.

Het Witte Klei Masker is milder dan het Groene Klei Masker en Rode Klei Masker en zou geschikt zijn voor de droge, gevoelige en oudere huid.

Het Witte Klei Masker is verkrijgbaar in een tube van 100 ml, kost €9,39 en is te koop bij Holland & Barrett (voorheen De Tuinen).

De cosmeticaformule van het Witte Klei Masker
Het Witte Klei Masker bevat de volgende ingrediënten:

Aqua, Kaolin, Bentonite, Glycerin, Polysorbate 20, Phenoxyethanol, Parfum, Xanthan Gum, Ethylhexylglycerin.

De klei in het Witte Klei Masker
Kaolien (Kaolin) is een natuurlijk voorkomende witte klei afkomstig uit China. Kaolien heeft een sterk absorberend vermogen, waardoor het tijdens het opdrogen en hard worden van het masker zowel talg, vet, bacteriën, virussen als ander vuil aan de huid onttrekt (Carretero, 2002). Kaolien is een zeer veilig cosmetica-ingrediënt (Elmore, 2002).

Bentoniet (Bentonite) is een kleisoort met als hoofdbestanddeel waterhoudend aluminiumsilicaat. Bentoniet heeft een enorme zwelcapaciteit, wordt om deze reden ook wel ‘zwelklei’ genoemd, en heeft een zeer sterk absorberend vermogen. Hierdoor wordt bentoniet in gezichtsmaskers (zoals deze) als tweede klei-ingrediënt gebruikt, anders zou het erg lang duren voordat het masker goed opdroogt. Bovendien maakt de bentoniet in een lage concentratie het masker elastischer. Ook bentoniet heeft een prima veiligheidsprofiel (Elmore, 2003).

Witte Klei Masker De Tuinen ingrediëntenHydratatie
Glycerine (Glycerin) is een van de beste vochtinbrengende cosmetica-ingrediënten, en een stof die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.

Hulpstoffen
Polysorbate 20 is toegevoegd als emulgator en wordt over het algemeen als veilig beschouwd (Moore, 1984).

Xanthaangom (Xanthan Gum) is een zeer effectieve en veilige gom die gebruikt wordt als verdikkingsmiddel en tevens als emulsiestabilisator, viscositeitsregelaar en gelvormer (Belsito et al., 2012).

Phenoxyethanol is een conserveermiddel met op zich een prima veiligheidsprofiel (maar dat waarschijnlijk beter niet gebruikt kan worden in cosmetica voor kinderen onder de drie jaar) (CIR, 1990, 2008; ANSM, 2012).

Ethylhexylglycerin is tevens toegevoegd als conserveermiddel en vanwege haar capaciteit de werking van het conserveermiddel Phenoxyethanol te versterken (CIR, 2011).

Tot slot bevat de formule een kleine hoeveelheid parfum.

Gebruikservaring met het Witte Klei Masker
Lui als ik ben, had ik dit masker met name gekocht als simpeler alternatief voor het witte kleimasker van Argiletz , dat uit alleen kaolienklei bestaat en waar je zelf nog wat water aan moet toevoegen en het moet mengen.

Het Witte Klei Masker van De Tuinen is kant-en-klaar, was gemakkelijk aan te brengen en had een fijne milde geur. So far so good.

Binnen een minuut na opbrengen van het masker, begon mijn huid te prikkelen. De prikkelende sensatie veranderde al snel in een ronduit branderig gevoel. Erg onaangenaam!

Eigenlijk had ik het masker er gelijk weer af willen halen, maar heb dit niet gedaan omdat ik hier toch een complete gebruikservaring wilde kunnen vertellen. Een ontspannen momentje voor mezelf was het echter niet.

Witte Klei Masker De TuinenNaarmate het masker verder opdroogde, nam het branderige gevoel wel af. Maar na het masker te hebben verwijderd, leek mijn huid eerder geïrriteerd dan gekalmeerd. Precies niet wat ik hoopte te bewerkstelligen dus. Zoals altijd het geval is na gebruik van een kleimasker, voelde mijn huid wel zacht en schoon aan.

Ik zou niet precies durven zeggen waar het aan ligt dat het masker bij mij erg branderig aanvoelde, maar ik vermoed dat de concentratie aan glycerine aan de hoge kant is.

Zowel op de website van Holland & Barrett als op die van andere bloggers zijn de reviews gemengd: een aantal ervaren dezelfde onaangename prikkeling als ik, terwijl anderen geen klachten hebben en erg lovend zijn over hun zachte en schone huid na gebruik. Voor mijn huid was dit kleimasker helaas niet geschikt.

Het Witte Klei Masker is verkrijgbaar in een tube van 100 ml, kost €9,39 en is te koop bij Holland & Barrett  (voorheen De Tuinen).


Bronnenlijst

Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) (2012). Evaluation du risque lié à l’utilisation du phénoxyéthanol dans les produits cosmétiques.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012). Safety Assessment of Microbial Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.

Carretero, M. I. (2002). Clay minerals and their beneficial effects upon human health. A review. Applied Clay Science, 21(3), 155-163.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Final Safety Assessment On the Safety Assessment of Alkyl Glyceryl Ethers As Used in Cosmetics.

Elmore, A. R. (2002). Final report on the safety assessment of aluminum silicate, calcium silicate, magnesium aluminum silicate, magnesium silicate, magnesium trisilicate, sodium magnesium silicate, zirconium silicate, attapulgite, bentonite, Fuller’s earth, hectorite, kaolin, lithium magnesium silicate, lithium magnesium sodium silicate, montmorillonite, pyrophyllite, and zeolite. International journal of toxicology, 22, 37-102.

Elmore, A. R. (2003). Final report on the safety assessment of aluminum silicate, calcium silicate, magnesium aluminum silicate, magnesium silicate, magnesium trisilicate, sodium magnesium silicate, zirconium silicate, attapulgite, bentonite, Fuller’s earth, hectorite, kaolin, lithium magnesium silicate, lithium magnesium sodium silicate, montmorillonite, pyrophyllite, and zeolite. International journal of toxicology, 22, 37-102.

Moore, J. (1984). Final report on the safety assessment of polysorbates 20, 21, 40, 60, 61, 65, 80, 81, and 85. J Am Coll Toxicol, 3, 1-82.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,
4 reactie op “Review – Witte Klei Masker van De Tuinen
 1. Harika schreef:

  Zou je misschien ook de houtskool kleimasker vd Tuinen willen reviewen? Welke raad je trouwens aan voor een gemengde huid?

  • Loes schreef:

   Hoi Harika,

   Ik was niet van plan een uitgebreide review over het Houtskool Kleimasker van De Tuinen te gaan schrijven, maar ik zal je hier een korte review geven.

   Houtskool als reinigend bestanddeel is momenteel erg populair, maar er is geen bewijs dat houtskool beter reinigt dan ‘gewone’ klei (waar het houtskool masker overigens grotendeels uit bestaat. Daarnaast bevat de formule een tweetal etherische oliën (eucalyptusolie en menthololie), die het masker ongetwijfeld een fris gevoel en geur zullen geven, maar bekend staan als irriterende plantenextracten (zie hier).

   Al met al vind ik dit masker gewoon niet goed genoeg om mijn huid aan bloot te stellen en mijn geld aan uit te geven.

   Groetjes,

   Loes

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*