De beste billenzalf voor je baby: Bepanthen Baby Zalf, Sudocrem of Zwitsal Zinkzalf?

Wie voor het eerst zwanger is, is een makkelijke prooi voor verkopers van babyproducten. Je weet namelijk nog niet wat het daadwerkelijk inhoud om moeder te zijn, maar je wilt natuurlijk wél het beste voor je kindje. Zodra je je aanmeld voor marketingproducten als allerlei babydozen (niet doen als je niet op telemarketers en spam zit te wachten!), krijg je allerlei gratis proefverpakkingen, waaronder steevast een aantal soorten billenzalf.

Zelf heb ik de proefverpakkingen babyzalf allemaal uitgeprobeerd op de zere billen van mijn zoontje. Ze waren namelijk handig klein, en dus ideaal om mee te nemen in de luiertas. Welke ik gebruikte lag er vooral aan welke zalf op het benodigde moment binnen handbereik lag. Over de verschillen tussen deze billenzalven heb ik mij toentertijd niet echt druk gemaakt; ik was druk bezig om voor mijn zoontje te zorgen en vond eigenlijk dat alle producten er degelijk en werkzaam uitzagen. De meeste zijn namelijk verpakt zoals je vaak ziet bij medicijnen.

Laatst had mijn zoontje buikgriep, met als gevolg pijnlijke rode billen hoewel hij allang uit de luiers is. Dus gebruikte ik een restje van de billenzalf die ik nog in de badkamer had staan. En mij ineens afvroeg of dit wel de beste keuze was.

Eerst ben ik mij gaan verdiepen in luieruitslag, en vervolgens in de vraag waar een goede billenzalf aan moet voldoen en hoe het zit met de kwaliteit van de meest verkochte billenzalven die momenteel op de markt zijn: Bepanthen Baby Zalf, Sudocrem en Zwitsal Zinkzalf.

Baby met luierWat zijn de criteria voor een goede billenzalf?
Een goede billenzalf:

 • is een daadwerkelijke zalf en geen crème of lotion, en hierdoor dik genoeg om een goede barrière te vormen die in staat is zich goed en lang aan de huid vast te hechten;
 • bestaat in de basis uit goede en veilige barrièrevormende cosmetica-ingrediënten (zoals occlusieven of zinkoxide);
 • is (vrijwel) vrij van potentieel schadelijke ingrediënten, zoals ingrediënten die een hoog risico geven op irritatie of allergie (zoals parfum en conserveermiddelen) of ingrediënten die giftig zijn voor baby’s omdat ze zich kunnen opbouwen in het lichaam (systemische toxiciteit), zoals boorzuur, kamfer, fenol en salicylaten;
 • bevat bij voorkeur ook huidkalmerende en/of huidherstellende ingrediënten om het herstel van de huid te bespoedigen;
 • is verpakt in een tube en niet in een pot, zodat de werkzaamheid van actieve ingrediënten wordt gewaarborgd, maar met name omdat het behoorlijk onhygiënisch wanneer je telkens met vingers in het product zit, zeker aangezien bij luieruitslag micro-organismen vaak een rol spelen!

De veiligheid en kwaliteit van Bepanthen Baby Zalf
In vergelijking met andere babyzalven, is Bepanthen een beetje een vreemde eend in de bijt. De meeste billenzalven bevatten namelijk zinkoxide als een van de barrièrevormende cosmetica-ingrediënten. Bij de Bepanthen zalf ontbreekt dit ingrediënt echter helemaal.

In plaats van zinkoxide, gebruikt Bepanthen een mix van veilige en goede occlusieven: Lanolin (wolvet), Paraffinum Liquidum (minerale olie), Petrolatum (vaseline), Cera Alba (bijenwas) en Ozokerite (Elder, 1980, 1984).

Resultaat van het gebruik van occlusieven zonder zinkoxide, is dat deze zalf niet wit maar doorzichtig is wanneer je het op de huid aanbrengt. Prettig voordeel hieraan, is dat je door de zalf heen kunt zien hoe de huid eronder er uit ziet en of de billetjes dus al wat geheeld zijn. Verder zijn deze occlusieven lang houdbaar, en omdat ze zo’n groot deel uitmaken van de cosmeticaformule, zijn er geen conserveermiddelen nodig. Nadeel aan de afwezigheid van zinkoxide, is dat het licht indrogende effect van dit ingrediënt helaas ontbreekt.

Bepanthen Baby ZalfDe formule bevat twee uitstekende huidverzorgende ingrediënten. Ten eerste bevat de formule amandelolie (Prunus Dulcis). Ondanks hun vettige textuur, zijn occlusieven niet in staat om de lipiden in de hoornlaag aan te vullen, maar een goede en veilige plantaardige olie zoals amandelolie kan dit wel (Elder, 1983; CIR, 2011). Ten tweede bevat de formule een zeer werkzame concentratie (5%) aan Panthenol (pro-vitamine B5): een stof die bij contact met de huid wordt omgezet in pantotheenzuur en een huidherstellende, kalmerende, anti-irriterende en hydraterende werking heeft (Camargo et al., 2011; Ebner et al., 2002; Proksch & Nissen, 2002).

Als emulgator en huidverzachter zijn er drie verschillende vetalcoholen (niet te verwarren met ethylalcohol) en Glyceryl Oleate aan de formule toegevoegd. Glyceryl Oleate heeft een goed veiligheidsprofiel, en hetzelfde geldt voor Cetyl Alcohol (CIR, 2004; Elder, 1988). Lanolin Alcohol heeft echter de potentie de huid wat gevoeliger te maken en Stearyl Alcohol heeft een tamelijk hoog risico op huidirritatie/contactallergie heeft (Elder, 1980; Liebert, 1985). Gelukkig zijn deze stoffen in zeer kleine hoeveelheden gebruikt, maar ik had toch liever wat veiligere emulgatoren in de formule gezien.

Bepanthen Baby Zalf is verkrijgbaar in tubes van 30 en van 100 gram, en is te koop bij diverse (online) drogisterijen zoals De Online Drogist en Drogistplein.

Ingrediëntenlijst Bepanthen Baby Zalf:
Aqua, Lanolin, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Panthenol, Prunus Dulcis, Cera Alba, Cetyl- en Stearyl Alcohol, Ozokerite, Glyceryl Oleate, Lanolin Alcohol.

De veiligheid en kwaliteit van Sudocrem
Sudocrem is een dikke witte zalf met een milde lavendelgeur. Net zoals de meeste billenzalven, bestaat ook deze uit een combinatie van zinkoxide en occlusieven, in dit geval Paraffinum Liquidum en Paraffin (minerale olie), Lanolin (wolvet), Cera Microcristallina en Cera Alba (bijenwas).

Naast deze barrièreherstellende stoffen, bevat de formule geen huidverzorgende ingrediënten. Het bevat enkel nog hulpstoffen en geurstoffen, die zeker niet allemaal van goede kwaliteit zijn.

Linalyl Acetate is nog een veilige geurstof, maar Benzyl Benzoate, Benzyl Alcohol en Benzyl Cinnamate zijn geurstoffen die vallen onder de declaratieplichtige parfumallergenen. Sorbitan Sesquioleate is een emulgator waarvan meerdere dierstudies hebben uitgewezen dat het een milde huidirritant is en kan zorgen voor gevoeligheid wanneer het gebruikt wordt op een beschadigde huid (Elder, 1985; CIR, 2014). Propylene Glycol is een vochtvasthoudende stof waarbij nogal wat bezorgdheid speelt rondom het irriterend vermogen (Fiume et al., 2012). Lavendelolie kan beschadiging aan de huid veroorzaken en heeft vooralsnog geen bewezen positief cosmetisch effect (Prashar et al., 2004; Hagvall et al., 2008; Cavanagh & Wilkinson, 2002).

SudocremCitric Acid is gebruikt als buffer om de pH waarde te stabiliseren en heeft een goed veiligheidsprofiel; antioxidant BHT (butylated hydroxytoluene) zorgt voor conservering van het product en is in principe ook een prima ingrediënt (Belsito et al., 2012; Lanigan & Yamarik, 2002).

Al met al ben ik absoluut geen fan van Sudocrem en vind niet dat het voldoet aan de criteria voor een goede billenzalf. Mocht je deze toch willen kopen, dan kun je terecht bij diverse (online) drogisterijen zoals De Online Drogist en Drogistplein. Koop in ieder geval de tube en niet een potje!

Ingrediëntenlijst Sudocrem:
Aqua, Paraffinum Liquidum, Zinc Oxide, Paraffin, Lanolin, Cera Microcristallina, Sorbitan Sesquioleate, Benzyl Benzoate, Cera Alba, Benzyl Alcohol, Linalyl Acetate, Propylene Glycol, Benzyl Cinnamate, Lavender Oil, Citric Acid, BHA.

De veiligheid en kwaliteit van Zwitsal Zinkzalf
Zwitsal Zinkzalf is, zoals de naam al aangeeft, een zalf waarvan zinkoxide een van de voornaamste bestanddelen vormt. In tegenstelling tot de zalven van Bepanthen en Sudocrem, bevat deze veel meer ingrediënten.

De Zwitsal Zinkzalf bevat natuurlijk een aantal occlusieven, namelijk Paraffinum Liquidum, Petrolatum en Lanolin.

Zwitsal ZinkzalfZwitsal Zinkzalf bevat ook een flink aantal goede huidverzorgende ingrediënten, waarvan voor mij helaas wel de concentraties onbekend zijn. Panthenol en Allantoin zijn beide huidherstellende, kalmerende en anti-irriterende ingrediënt, waarbij Panthenol tevens een hydraterende werking heeft (Baumann, 2003; Becker et al., 2010; Camargo et al., 2011; Ebner et al., 2002; Proksch & Nissen, 2002). Bisabolol (een essentiële olie van de kamilleplant) en Chamomilla Recutita Flower Extract (kamille-extract) zijn beide veilige ingrediënten, hoewel het kamille-extract slechts in zeer lage concentratie in cosmetica aanwezig mag zijn (Andersen, 1999; CIR, 2013a). Calendula Officinalis Flower Extract oftewel goudsbloemextract wordt gebruikt als huidverzachter en heeft een prima veiligheidsprofiel (Andersen et al., 2010). Glycine Soja Oil (sojaolie) bevat huideigen lipiden en is een prima cosmetica-ingrediënt (CIR, 2011).

De formule bevat ook nog twee vormen van vitamine E: de pure vorm (Tocopherol) en Tocopheryl Acetate. Beide zullen te laag in concentratie zijn om een echt huidverzorgend effect te hebben, maar zullen wel bijdragen aan de houdbaarheid van het product. Cetyl Palmitate is een huidverzachtend vetzuur met een goed veiligheidsprofiel; Hydroxyoctacosanyl Hydroxystearate is een afgeleide van een vetzuur waar niet veel over bekend is maar die als veilig wordt beschouwd (CIR, 2013b). Over huidverzorger Pantolactone is amper iets bekend.

Net als de Sudocrem bevat ook deze zinkzalf Propylene Glycol, een vochtvasthoudende stof waarbij nogal wat bezorgdheid speelt rondom het irriterend vermogen (Fiume et al., 2012).

De formule bevat ook (Gehydrateerde) Silica oftewel kiezelaarde: een mineraal met vetabsorberende eigenschappen en het absorberende middel Maltodextrin, waar amper iets over bekend. Om eerlijk te zijn weet ik niet zo goed waarom de formule deze ingrediënten bevat. Daarnaast bevat de formule Methoxy PEG-22/Dodecyl Glycol Copolymer als emulsiestabilisator en PEG-22/Dodecyl Glycol Copolymer als emulgator: over beide ingrediënten is niet veel bekend. Citric Acid is gebruikt als buffer om de pH waarde te stabiliseren en heeft een goed veiligheidsprofiel. Tenslotte bevat de formule twee conserveermiddelen: het antimicrobieel Zinc Sulfaat waar amper iets over bekend is, en het veilige conserveermiddel Phenoxyethanol (CIR, 1990, 2008).

Bij de inhoud van de Zwitsal Zinkzalf gaan bij mij geen alarmbellen rinkelen zoals bij de irriterende ingrediënten in Sudocrem, maar ik ben er ook niet enthousiast over. De formule bevat weliswaar goede huidverzorgende ingrediënten, maar is naar mijn mening onnodig ingewikkeld en bevat veel ingrediënten die wat betreft veiligheid amper onderzocht zijn. Wat mij betreft bevatten cosmeticaproducten voor baby’s alleen maar goede onderzochte, bewezen effectieve en veilige ingrediënten.

Zwitsal Zinkzalf is zowel verkrijgbaar in een pot als in een tube (koop de tube!) en is verkrijgbaar bij diverse (online) drogisterijen zoals De Online Drogist en Drogistplein.

Ingrediëntenlijst Zwitsal Zinkzalf:
Aqua, Zinc Oxide, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Panthenol, Methoxy PEG-22/Dodecyl Glycol Copolymer, Propylene glycol, PEG-22/Dodecyl Glycol Copolymer, Hydrated Silica, Cetyl Palmitate, Hydroxyoctacosanyl Hydroxystearate, Lanolin, Allantoin, Tocopheryl Acetate, Bisabolol, Chamomilla Recutita Flower Extract, Calendula Officinalis Flower Extract, Pantolactone, Glycine Soja Oil, Maltodextrin,Tocopherol, Zinc Sulfate, Citric acid, Silica, Phenoxyethanol.

Eindconclusie van deze korte billenzalf-test…
Van deze drie billenzalven is wat mij betreft Bepanthen Baby Zalf het beste. De kwaliteit van de Zwitsal Zinkzalf vind ik gemiddeld, en die van Sudocrem gewoon slecht.

Je kunt natuurlijk ook een hele simpele zinkzalf kopen bij de apotheek. Deze bevatten alleen maar zinkoxide (in een grote hoeveelheid) en occlusieven. Helaas bevatten deze geen huidverzorgende ingrediënten en zijn best heftig vanwege de hoge concentratie aan zinkoxide.

Baby verschonen billenzalf

Gebruik jij een ander soort billenzalf die volgens jou ook erg goed is? Laat het mij weten!


Bronnenlijst

Andersen, F. A. (1999). Final report on the safety assessment of Bisabolol. International journal of toxicology, 18(3 suppl), 33-40.

Andersen, F. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., … & Snyder, P. W. (2010). Final report of the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel amended safety assessment of Calendula officinalis–derived cosmetic ingredients. International Journal of Toxicology, 29(6 suppl), 221S-243S.

Baumann, L.S. (2003). Cosmeceutical critique: allantoin. Skin & Allergy News, 34, 344-350.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2010). Final report of the safety assessment of allantoin and its related complexes. International journal of toxicology, 29(3), 84S-97.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012). On the Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics.

Camargo Jr, F. B., Gaspar, L. R., & Maia, C. P. (2011). Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations. Journal of cosmetic science, 62(4), 361.

Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research, 16(4), 301-308.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2004). Final report of the amended safety assessment of Glyceryl Laurate, Glyceryl Laurate SE, Glyceryl Laurate/Oleate, Glyceryl Adipate, Glyceryl Alginate, Glyceryl Arachidate, Glyceryl Arachidonate, Glyceryl Behenate, Glyceryl Caprate, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Caprylate/Caprate, Glyceryl Citrate/Lactate/Linoleate/Oleate, Glyceryl Cocoate, Glyceryl Collagenate, Glyceryl Erucate, Glyceryl Hydrogenated Rosinate, Glyceryl Hydrogenated Soyate, Glyceryl Hydroxystearate, Glyceryl Isopalmitate, Glyceryl Isostearate, Glyceryl Isostearate/Myristate, Glyceryl Isostearates, Glyceryl Lanolate, Glyceryl Linoleate, Glyceryl Linolenate, Glyceryl Montanate, Glyceryl Myristate, Glyceryl Isotridecanoate/Stearate/Adipate, Glyceryl Oleate SE, Glyceryl Oleate/Elaidate, Glyceryl Palmitate, Glyceryl Palmitate/Stearate, Glyceryl Palmitoleate, Glyceryl Pentadecanoate, Glyceryl Polyacrylate, Glyceryl Rosinate, Glyceryl Sesquioleate, Glyceryl/Sorbitol Oleate/Hydroxystearate, Glyceryl Stearate/Acetate, Glyceryl Stearate/Maleate, Glyceryl Tallowate, Glyceryl Thiopropionate, and Glyceryl Undecylenate. International Journal of Toxicology, 23(2), 55-94.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2009). Safety Assessment of Silica and Related Cosmetic Ingredients.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Plant-Derived Fatty Acid Oils as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013a). Safety Assessment of Chamomilla Recutita-Derived Ingredients as Used in Cosmetics. Draft Tentative Report for Panel Review.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013b). Amended Safety Assessment of Alkyl Esters as Used in Cosmetics

Cosmetics Ingredient review (CIR) Expert Panel (2010). Draft Report of the Plant-Derived Edible Oils, and Other Derivatives as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingrediënt Review (CIR) Expert Panel (2014). Safety Assessment of Sorbitan Esters as Used in Cosmetics.

Ebner, F., Heller, A., Rippke, F., & Tausch, I. (2002). Topical use of dexpanthenol in skin disorders. American journal of clinical dermatology, 3(6), 427-433.

Elder, R. L. (1980). final report of the safety assessment for acetylated lanolin alcohol and related compounds. J Environ Pathol Toxicol, 4(4), 63-92.

Elder, R. L. (1983). Final report on the safety assessment of sweet almond oil and almond meal. Journal of the American College of Toxicology, 2(5), 85-99.

Elder, R. L. (1984). Final report on the safety assessment of fossil and synthetic waxes. J. Am. Coll. Toxicol, 3(3), 43-99.

Elder, R. L. (1985). Final report on the safety assessment of sorbitan stearate, sorbitan laurate, sorbitan sesquioleate, sorbitan oleate, sorbitan tristearate, sorbitan palmitate, and sorbitan trioleate. J. Am. Coll. Toxicol, 4, 65-121.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.

Fiume, M. M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety assessment of propylene glycol, tripropylene glycol, and PPGs as used in cosmetics. International journal of toxicology, 31(5), 245S-260S.

Hagvall, L., Sköld, M., Bråred‐Christensson, J., Börje, A., & Karlberg, A. T. (2008). Lavender oil lacks natural protection against autoxidation, forming strong contact allergens on air exposure. Contact dermatitis, 59(3), 143-150.v

Johnson, W. (1987). Final Report on the Safety Assessment of Panthenol and Pantothenic Acid. Journal of the American College of Toxicology, 6(1), 139-162.

Lanigan, R. S., & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of BHT (1). International journal of toxicology, 21, 19-94.

Liebert, M.A. (1985). Final Report on the Safety Assessment of Stearyl Alcohol, Oleyl Alcohol, and Octyl Dodecanol. International Journal of Toxicology, 4(5), 1-29.

Prashar, A., Locke, I. C., & Evans, C. S. (2004). Cytotoxicity of lavender oil and its major components to human skin cells. Cell Proliferation, 37(3), 221-229.

Proksch, E., & Nissen, H. P. (2002). Dexapanthenol enhances skin barrier repair and reduces inflammation after sodium lauryl sulphate-induced irritation. Journal of dermatological treatment, 13(4), 173-178.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
11 reactie op “De beste billenzalf voor je baby: Bepanthen Baby Zalf, Sudocrem of Zwitsal Zinkzalf?
 1. Mirthe schreef:

  Wat een hele fijne zalf is, is cicaplast baume b5 van la roche posay. Dit is verkrijgbaar bij de apotheek. De zalf is doorzichtig en smeert fijn uit. Het is niet vet, maar laat wel een beschermlaagje achter. De rode billetjes bij mijn dochter zijn zo weg.
  De zalf werkt ook bij schrale wangetjes, schaafplekjes etc.

 2. Godfried schreef:

  Deze is zeker ren aanrader; Urtekram – No Perfume Baby Zinc Cream Organic

  Werkt goed en bevat geen enkele schadelijke stof.

  • Loes schreef:

   Hoi Godfried,

   Deze was mij onlangs ook opgevallen, en de ingrediëntenlijst ziet er inderdaad erg goed uit!

   Groetjes,

   Loes

 3. Yara schreef:

  Voor mijn dochtertje gebruik ik de billencrèmes van Weleda. Zowel die met Calendula als met Witte Malva. Sowieso heeft Weleda fijne (natuurlijke) baby producten vind ik.

 4. Monique schreef:

  Ik vind de Propoliscrème van Forever een hele fijne crème. De basis is Aloë Vera en bijenpropolis. Wat vind jij ervan?
  Een rijke cremige mix van aloe vera, bijen propolis en kamille extraxten. De meervoudige aminozuren, vitaminecomplexen A en E en waardevolle structuurbouwstenen in Aloe Propolis crème ondersteunen het herstel van de huid. Een perfecte vochtinbrenger én beschermer voor iedere dag met een bijzonder kalmerende werking op met name de gevoelige huid.

  Ingrediënten:
  Aloe Barbadensis Leaf Juice (Stabilized* Aloe Vera Gel), Glyceryl Stearate, Propylene Glycol, Cetyl Alcohol, Lanolin, PEG-100 Stearate, Propolis Extract, Chamomilla Recutita Flower Extract, Ethylhexyl Palmitate, Ethylhexyl Stearate, Diethylhexyl Adipate, Sorbitol, Lanolin Alcohol, Dimethicone, Tocopherol, Glycine Soya Oil, Beta-Carotene, Zea Mays Oil, Allantoin, Triethanolamine, Ascorbic Acid, Disodium Edta, Citric Acid, Parfum, Coumarin, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Propylparaben.

 5. elaine schreef:

  Tijden het lezen van de ingrediënten schrok ik van de hoeveelheid chemische bestanddelen en ben ik een alternatief gaan zoeken voor een natuurlijke billenzalf… Gebruik al met heel veel tevredenheid een volledig natuurlijke billenzalf voor mijn kleine.
  deze bestel ik via https://madampure.nl/

  • Jeannette van den Brink schreef:

   Veel producten zijn zo commercieël, mensen kopen het omdat iedereen het koopt zonder echt te verdiepen in de ingrediënten. Jammer. Natuurlijk is zoveel beter!

 6. Eric schreef:

  Billenzalf van Dr. Leenarts

  Dr. Leenarts is dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis / Brandwondencentrum in Beverwijk en heeft een aantal (baby)huidproducten ontwikkeld juist met het oog op effectiviteit en gezonde bestanddelen. Bovendien zijn deze producten anti-allergisch en vegan. Onze ervaring met deze billenzalf is ronduit uitstekend. Voor ons geen andere merken meer, omdat wij onze kleine niet willen blootstellen aan mogelijk schadelijke bestanddelen.
  Onder andere verkrijgbaar bij Etos.

 7. Yvonne schreef:

  Ik gebruik de bum balm van Oh-lief. Alleen maar natuurlijke ingrediënten. Top voor mijn dochtertje met eczeem.

 8. Jeannette van den Brink schreef:

  Het is jammer dat er voor de tere babyhuid zoveel chemische toevoegingen worden gebruikt Zoals vaseline, petrolatum parfum etc. Daarbij , een huid moet ademen. Begrijp dat niet. Daarom mijn eigen natuurlijke productlijn Pure Jo. Voor baby’s gewoon amandelolie en witte klei poeder

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*