Cosmetische voeding: over de (on)zin van nutricosmetica en ‘beautyfoods’

Beauty drinksVoeding speelt een belangrijke rol in het normale dermatologische functioneren van de huid en de mate van huidveroudering. Een sterk opkomende trend rondom beauty en gezondheid zijn de zogenaamde ‘beautyfoods’ en nutricosmetica.

Wat zijn beautyfoods en nutricosmetica?
Beautyfoods zijn zogenaamde ‘cosmetische’ voedingsmiddelen (zoals yoghurt of drankjes) die zijn ‘verrijkt’ met speciale actieve bestanddelen zoals collageen, die de huid zouden moeten verjongen en mooier maken. Nutricosmetica zijn voedingssupplementen gericht op het verbeteren van de functie en structuur van de huid. Bekende merken van nutricosmetica zijn o.a. Inneov en LavieSage.

De wetenschap achter beautyfoods en nutricosmetica
Cosmetische voeding sluit goed aan bij de zeer aansprekende gedachte dat ‘schoonheid van binnenuit komt’. Anno 2013 is er echter nog amper onderzoek gedaan en is er zeker geen wetenschappelijk bewijs beschikbaar voor de cosmetische effecten van deze zogenaamde ‘beautypillen’ en ‘beautyfoods’ (Schagen et al, 2012). Tot nog toe wordt het effect van nutricosmetica  slechts ondersteund door ‘persoonlijke getuigenissen, veronderstellingen, gevolgtrekkingen en vaag taalgebruik’ (Draelos, 2010).

Uit twee grootschalige studies naar het gebruik van voedingssupplementen door de internationale Cochrane Collaboration, blijkt dat de veiligheid van het (zonder medisch advies) innemen van grote hoeveelheden aan voedingssupplementen controversieel en niet zonder meer zonder gevaar voor de gezondheid is (Bjelakovic et al., 2008, 2012). Het gezegde ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat dus zeker niet op als het gaat om de consumptie van nutricosmetica.

Mijn advies met betrekking tot het gebruik van beautyfoods en nutricosmetica
Mijn advies is om nog even te wachten met het spenderen van je geld aan allerlei nutricosmetica en beautydrankjes waar voor wat betreft de cosmetische effecten ervan vooralsnog geen enkel bewijs is.

En voor in de tussentijd? Vooralsnog is een voedingspatroon met veel groente en fruit de meest gezonde en veilige methode om zo lang mogelijk een jonge en gezond uitziende huid te houden (Schagen et al, 2012).

Eet daarnaast met regelmaat echte voedingsmiddelen die bewezen positieve effecten hebben op de huid zoals witte en groene thee en, nog belangrijker, vermijd vroegtijdige rimpelvorming veroorzaakt door de versuikering van de huid.


Bronnenlijst

Bjelakovic, G., Nikolova, D., Gluud, L.L., Simonetti, R.G. & Gluud, C. (2012). Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database Syst Rev, 3.

Bjelakovic, G., Nikolova, D., Gluud, L.L., Simonetti, R.G. & Gluud, C. (2008). Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database Syst Rev, 2.

Draelos, Z.D. (2010). Nutrition and enhancing youthful-appearing skin. Clin Dermatol, 28(4), 400-408.

Schagen, S.K., Zampeli, V.A., Makrantonaki, E. & Zouboulis, C.C. (2012). Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinol, 4(3), 298-307.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid
Een reactie op “Cosmetische voeding: over de (on)zin van nutricosmetica en ‘beautyfoods’
  1. Inge de Munnik schreef:

    Ik heb onderzoek gedaan naar de effecten van voedingsstoffen op de huid, haar, tanden en nagels. De resultaten lees je op http://www.beautyfood.org. Je kunt het beste veel groenten en fruit eten en dat zo gevarieerd mogelijk. 

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*