Deze maaltijdsalade is goedkoop en heel gemakkelijk en snel klaar te maken.
Nog belangrijker is echter dat dit gerecht voldoet aan de nieuwste wetenschap- pelijke inzichten over gezonde voeding: de nieuwe voedselpiramide en de Healthy Eating Plate ontworpen door de voedingswetenschappers van Harvard!
Dit recept bestaat voor de helft (550 gr) uit groenten en kruiden (komkommer, augurken, olijven, kappertjes, tijm en peper), voor een kwart uit volkoren granen (100 gr volkoren speltpasta dat na koken zo’n 300 gr is) en voor een kwart uit hoogwaardige eiwitten (tonijn, ei en olijfolie). Koud is deze pastasalade het lekkerst, en geeft je darmflora (darmmicrobioom) nog een extra voordeeltje in de vorm van resistent zetmeel.
Genoeg redenen dus om dit recept eens uit te proberen!
- 1 komkommer
- 150 gr augurken
- 50 gr kappertjes
- 20 groene olijven
- 100 gr volkoren speltpasta
- blikje met zo’n 125 gr tonijn
- 200 ml olijfolie
- 2 eierdooiers
- 2 el citroensap
- 2 tl gedroogde tijm
- zout & peper
Bereidingswijze
1. Kook de volkoren speltpasta gaar volgens de verpakking (in dit voorbeeld heb ik Gigli di Spelta van La Bio Idea gebruikt).
2. Was ondertussen de komkommer en snij deze in stukjes. Snij de augurken en olijven in plakjes. Doe de komkommer, augurken, kappertjes en olijven in een kom.
3. Haal de tonijn uit het blik, hak deze met een vork in stukjes en vermeng met de groenten.
4. Maak in een kommetjes een dressing van 200 ml olijfolie, 2 eierdooiers, 2 el citroensap, 2 tl gedroogde tijm en zout en peper naar smaak.
5. Giet de speltpasta af en meng door de groenten en tonijn. Verdeel over twee borden. Schenk over beide borden de helft van de dressing.
Eet smakelijk!
Ziet er goed uit! Ga ik een keer proberen 🙂