Review – Urtekram Kamilleshampoo

Om je haar schoon te houden, zul je het regelmatig moeten wassen. Tegelijkertijd is een wasbeurt wel belastend voor je haar, en een goede reden om hiervoor een milde shampoo te gebruiken die het haar zo min mogelijk beschadigd. Het liefst gebruik ik een shampoo zonder agressieve sulfaten, zeep of alcohol.

Urtekram Kamilleshampoo
In eerste instantie heb ik de Aloë Vera Shampoo van Dr. Organic geprobeerd, en hoewel dit naar mijn mening echt een uitstekende shampoo is voor mensen met droog, broos haar (en eventueel  een droge, schilferige hoofdhuid) die geen zware haarstylingsproducten gebruiken, was deze shampoo helaas net te mild voor mijn vette haar.

In mijn zoektocht naar een voor mijn haar en hoofdhuid meer geschikte shampoo, viel mijn oog vorige maand op de nieuwe productlijn Urtekram shampoos bij de Natuurwinkel. Omdat ik mijn haar een zomers tintje wilde geven zonder het te verven, leek de kamilleshampoo mij wel wat, en de ingrediëntenlijst leek zo op het eerste gezicht ook goed te zijn.

De prijs van € 9,99 voor een fles van 500 ml was natuurlijk ook een stuk goedkoper dan de € 8,39 die ik betaald heb voor de Dr. Organic Aloë Vera Shampoo die maar 265 ml bevat. Uitproberen dus!

Productomschrijving en cosmeticaclaims
Urtekram is een cosmeticamerk met een lijn van gecertificeerd biologische (EcoCert) haar- en huidverzorgingsproducten die vrij zijn van parabenen en siliconen. Volgens de verpakking bestaat 14% van de formule uit ingrediënten die op biologische wijze geteeld zijn.

Een grote flacon Urtekram Kamilleshampoo bevat 500 ml, en is voor ongeveer €9,99 verkrijgbaar bij o.a. de Natuurwinkel en De Online Drogist.

Bevat Urtekram Kamilleshampoo nu wel of geen zeep???
Bij de ingrediëntenvermelding is er een onderscheidt gemaakt tussen de weergave van ingrediënten in ‘gewone’ taal en in officiële INCI-termen.

In ‘gewone’ taal bestaat de kamilleshampoo uit de volgende ingrediënten:

Water, vegetable oil products, corn sugar soap, aloe vera*, glycerine**, camomile flower extract*, wild camomile oil*, perfume (plant extract), salt, polysaccharide, citric acid, vitamin E. (* = Organic Farming. ** = made using organic ingredients).

In officiële INCI-termen staat er het volgende:

Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Extract*, Sodium Coco Sulfate, Glycerin**, Coco Glucoside, Lauryl Glucoside, Glyceryl Oleate, Sodium Chloride, Chamomilla Recutita Flower Extract*, Ormenis Multicaulis Oil *, Parfum, Polyglyceryl-4 Caprate, Xanthan Gum, Lysolecithin, Citric Acid, Coco-Caprylate, Tocopherol, Beta-Sitosterol, Squalene. (* = ingredient from Organic Farming, ** = made using organic ingredients).

Urtekram Kamilleshampoo ingredienten
Erg verwarrend aan deze dubbele ingrediëntenlijst, vind ik dat er bij de ingrediënten staat aangegeven dat de shampoo ‘corn sugar soap’ zou bevatten. Zeep wordt namelijk gemaakt door verzeping van een olie of een vet, en een suiker zoals maïssuiker kan niet verzeept worden.

Daarbij kon ik in de bijbehorende INCI-lijst niet goed kon achterhalen naar welk ingrediënt de ‘corn sugar soap’ dan zou moeten verwijzen. Ik vermoed de Coco-Glucoside, maar dit is een synthetische oppervlakteactieve stof die geproduceerd wordt door een chemische reactie tussen een ingrediënt afgeleid van kokosolie en glucose.

Ik denk dat met de omschrijving ‘corn sugar soap’ geprobeerd wordt om de shampoo een natuurlijke uitstraling te geven. Wat mij betreft hadden ze dit beter achterwege kunnen laten, omdat zeepingrediënten echt niet bevorderlijk zijn voor de conditie van huid en haren, en Coco-Glucoside dan wel een synthetisch ingrediënt is, maar wél een zeer veilige en milde reiniger die ik veel liever terugzie in een cosmetische reiniger dan een zeepingrediënt.

Hoe dan ook, voor zover ik kan bepalen, bevat de Urtekram Kamilleshampoo geen zeep.

Kamille
Over de kamille in Urtekram’s Kamilleshampoo
Natuurlijk bevat de kamilleshampoo ingrediënten die zijn afgeleid van de kamilleplant: kamille-extract (Chamomilla Recutita Flower Extract) en Ormenis Multicaulis Oil (vluchtige olie gewonnen uit Marokkaanse kamille). Deze zijn met name toegevoegd omdat kamille erom bekend staat blond haar op te kunnen lichten (Baumann, 2007). Zowel het kamille-extract als de kamilleolie zijn tevens toegevoegd als geurstof; het kamille-extract fungeert daarbij ook nog als huidverzorger.

Kamille-extract lijkt geen huid- of oogirritatie te veroorzaken en wordt door het Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013) dan ook als veilig beschouwd voor gebruik in cosmetica. Wel plaats het CIR een kanttekening bij het feit dat kamillie-extract flavonoïden (pigmentstoffen) waarvan een aantal componenten (quercetin, quercitrin en quercetin-3-glucoside) wellicht een genotoxische/carcinogene werking hebben, en hierdoor slechts in zeer lage concentratie in cosmetica aanwezig mag zijn (CIR, 2013a). Over de veiligheid van kamilleolie in cosmetica is eigenlijks niets bekend.

Ik vraag mij erg af waarom de formule in plaats van de kamilleolie Ormenis Multicaulis Oil geen Bisabolol (een essentiële olie van de kamilleplant) bevat, of waarom een ‘kamilleshampoo’ dit ingrediënt überhaupt niet bevat. Bisabolol is namelijk veel beter onderzocht, veilig in cosmetica en heeft naast geurstof ook een huidverzorgende werking (Andersen, 1999). Toevoeging van Bisabolol zou wat mij betreft een welkome verbetering zijn, het liefst in plaats van de niet onderzochte kamilleolie.

De milde reinigende werking van de Urtekram Kamilleshampoo
De kamilleshampoo dankt haar reinigende werking voornamelijk aan twee oppervlakteactieve stoffen die naast reiniger tevens dienen als schuimvormer en emulgator: Sodium Coco-Sulfate en Coco-Glucoside.

Sodium Coco-Sulfate (SCS) is een zeer milde sulfaat, en hierdoor een veel veiliger alternatief voor agressievere sulfaten zoals Sodium Laureth Sulfate (SLES) en met name Sodium Lauryl Sulfate (SLS).

Zoals ik al eerder heb aangegeven, is Coco-Glucoside een synthetische oppervlakteactieve stof die geproduceerd wordt door een chemische reactie tussen een ingrediënt afgeleid van kokosolie en glucose. Zowel Coco-Glucoside als Sodium Coco-Sulfate hebben een uitstekend veiligheidsprofiel  (Belsito et al., 2011; Fiume et al., 2010; Fiume et al., 2013).

De werking van bovengenoemde reinigende ingrediënten wordt ondersteund door de Polyglyceryl-4 Caprate (een ester van polyglycerine en caprinezuur) en de Lysolecithin (gehydrolyseerde lecithine), die met name dienen als emulgatoren maar tevens als oppervlakteactieve stof.

De Lysolecithin is een goed onderzocht en veilig bevonden cosmetica-ingrediënt (Fiume, 2001). Over de veiligheid van Polyglyceryl-4 Caprate is eigenlijk niets bekend.

Urtekram Kamilleshampoo fragment
Overige werkzame bestanddelen van de kamilleshampoo
Naast de kamille en de reinigende ingrediënten, bevat de formule van de kamilleshampoo nog een aantal werkzame bestanddelen.

 1. Het Aloë Vera extract werkt hydraterend en heeft een kalmerend en helend effect heeft bij huidaandoeningen zoals een droge huid en helpt hierdoor ook tegen roos.
 2. Glycerine (Glycerin) is een van de meest gebruikte, effectieve en veilige hydraterende cosmetica-ingrediënten, die ervoor zorgt dat zowel haar als hoofdhuid voldoende water bevatten.
 3. De vitamine E (Tocopherol) heeft bescheiden anticarcinogene, fotoprotectieve (zonbeschermende) en huidbarrière herstellende eigenschappen.
 4. Squalene is een veilig ingrediënt met diverse functies die allemaal een positieve invloed hebben op haar en hoofdhuid. Squalene werkt namelijk als haarconditioner, vetinbrenger (‘terugvetter’), verzachtend én antistatisch middel (CIR, 1982, 2003).

De hulpstoffen
Naast de werkzame bestanddelen bevat Urtekram’s Kamilleshampoo nog een aantal hulpstoffen.

Glyceryl Oleate is een uitstekende emulgator met een goed veiligheidsprofiel (CIR, 1986).

Coco-Caprylate is een verzachtend middel waar nog maar weinig over bekend is (CIR, 2013b). Zo zou ik niet goed durven zeggen of het ook verzachtend werkt op de huid of alleen de shampoo zelf een zacht gevoel geeft.

De Lauryl Glucoside en de Beta-Sitosterol zijn toegevoegd om de gevormde emulsie stabiel te houden. Beide zijn veilige emulsiestabilisatoren (Belsito et al., 2011; CIR, 2013c).

Xanthaangom (Xanthan Gum) is een zeer effectieve en veilige gom die gebruikt wordt als verdikkingsmiddel en tevens als emulsiestabilisator, viscositeitsregelaar en gelvormer (Belsito et al., 2012a).

Het citroenzuur (Citric Acid) is toegevoegd als buffer om de pH-waarde van de formule te stabiliseren (Belsito et al., 2012b) en de Sodium Chloride (natriumchloride oftewel ‘keukenzout’) om de shampoo de juiste dikte te geven.

Tenslotte bevat de formule nog parfum. Dit parfum bevat echter geen van de declaratieplichtige parfumallergenen, want dan zouden die op de verpakking genoemd moeten zijn. Het gaat dus om een relatief veilig parfum.

Wat opvalt aan de hulpstoffen, is dat de formule geen ingrediënt bevat dat als voornaamste taak dat van conserveermiddel heeft. Desondanks staat op de verpakking dat de shampoo na openen 12 maanden houdbaar is.

Urtekram Kamilleshampoo op hand
Gebruikservaring Urtekram Kamilleshampoo
Nu ik jullie ongetwijfeld genoeg verveeld heb met alle wetenschappelijke info van alle ingrediënten, nog heel in het kort mijn gebruikservaring.

Heerlijke shampoo!

De kamilleshampoo heeft een hele prettige, milde geur, schuimt lekker en maakt (in tegenstelling tot veel andere sulfaatvrije shampoos) mijn vettige haar goed schoon.

Ook de prijs vind ik prima voor een natuurlijke en milde shampoo! Een grote flacon Urtekram Kamilleshampoo bevat 500 ml, en is voor ongeveer €9,99 verkrijgbaar bij o.a. de Natuurwinkel en De Online Drogist.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Andersen, F. A. (1999). Final report on the safety assessment of Bisabolol. International journal of toxicology, 18(3 suppl), 33-40.

Baumann, L. S. (2007). Less‐known botanical cosmeceuticals. Dermatologic therapy, 20(5), 330-342.

Belsito, M.D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2011). Decyl Glucoside and Other Alkyl Glucosides as Used in Cosmetics.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012a). Safety Assessment of Microbial Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012b). On the Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Squalane and Squalene. JACT, 1(2), 36-56.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1986). Final Report on the Safety Assessment of Glyceryl Oleate. JACT, 5(5), 391-413.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002. IJT, 22(1), 1-35.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013a). Safety Assessment of Chamomilla Recutita-Derived Ingredients as Used in Cosmetics. Draft Tentative Report for Panel Review.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013b). Amended Safety Assessment of Alkyl Esters as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013c). Safety Assessment of Phytosterols as Used in Cosmetics.

Fiume, M. Z. (2001). Final report on the safety assessment of Lecithin and Hydrogenated Lecithin. International journal of toxicology, 20(1), 21-45.

Fiume, M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2010). Final report on the safety assessment of sodium cetearyl sulfate and related alkyl sulfates as used in cosmetics. International Journal of Toxicology, 29(3), 115S-132S.

Fiume, M. M., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety Assessment of Decyl Glucoside and Other Alkyl Glucosides as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 32(5), 22S-48S.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

www.photl.com (foto kamille)

www.urtekram.com

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
10 reactie op “Review – Urtekram Kamilleshampoo
 1. Maria Jacobs schreef:

  Hoi Loes,
  Wat een uitgebreid verhaal! Het klinkt positief, misschien ga ik die shampoo binnenkort ook eens uitproberen. Ik heb nog wel een vraag: kreeg je haar er echt een zomers tintje van? Zijn er ook nog andere varianten, b.v. voor bruin haar?
  Groetjes, Maria

  • Loes schreef:

   Hoi Maria,

   Ja hoor, er zijn heel veel varianten van de Urtekram shampoo, en behalve dan de Kamilleshampoo zijn ze allemaal geschikt voor donker haar.

   Urtekram heeft een variant voor normaal haar, fijn haar, voor meer volume, droge hoofdhuid, geïrriteerde hoofdhuid en nog een aantal. Kijk voor een overzicht maar eens op hun website: http://www.urtekram.com/products/new-products. Grote kans dat er iets tussen zit wat past bij jouw haartype.

   Mijn haar is naar mijn idee qua kleur niet echt lichter geworden, maar ik heb de shampoo nog niet lang genoeg gebruikt om er een eerlijk oordeel over te kunnen vellen.

   Groetjes!

 2. Tio schreef:

  Zonder S.L.E.S. en S.L.S. en parabenen.

 3. Tio schreef:

  Doerproefvrij merk van Urtekram. Nu zijn alle producten bij de Hema dat ook.

 4. Stephanie schreef:

  Hoi Loes,

  Bedankt voor alle info!!
  Heb jij toevallig ook de
  Urtekram Shampoo Nordic birch geprobeerd? Ik ben ook heel benieuwd naar de bestanddelen van deze shampoo… Mijn haar is vrij droog door al het highlighten, vandaar dat ik deze misschien wil aanschaffen.

  groetjes,
  Stephanie

  • Loes schreef:

   Hoi Stephanie,

   Zelf heb ik deze shampoo niet uitgeprobeerd, maar de ingrediëntenlijst is wat betreft de milde reinigers en hydraterende bestanddelen redelijk hetzelfde als de Urtekram kamilleshampoo. Wel bevat deze formule redelijk wat parfum(allergenen). Het extract van de berk (Betula Alba) waar het product naar vernoemd is (‘Birch’), is als cosmetica-ingrediënt amper onderzocht en werkt met name als adstringent (middel dat de huid samentrekt).

   Nu weet ik dat op deze shampoo staat dat deze speciaal geschikt is voor droog haar, maar om eerlijk te zijn vind ik dat niet af te lezen aan de ingrediëntenlijst (zie onderaan deze reactie). Zelf denk ik dat je beter af bent met de kamilleshampoo of een andere milde shampoo om ervoor te zorgen dat je haar niet nog droger wordt, en dit aan te vullen met een goede conditioner waaraan oliën met een goede conditionerende werking zijn toegevoegd, zoals bijvoorbeeld de Dove Nourishing Oil Care Conditioner. Af en toe wat kokosolie gebruiken als pre-wash conditioner is ook echt een aanrader bij de verzorging van droog haar!

   Groetjes,

   Loes

   Ingrediëntenlijst Nordic Birch Shampoo: Aqua, aloe barbadensis leaf extract, sodium coco sulfate, glycerin, coco glucoside, lauryl glucoside, glyceryl oleate, betula alba leaf extract, equisetum arvense extract, sodium chloride, parfum, polyglyceryl-4 caprate, hydrolyzed corn starch, beta vulgaris extract, xanthan gum, lysolecithin, citric acid, coco-caprylate, tocopherol, beta-sitosterol, squalene, citral, limonene, linalool.

 5. Helga schreef:

  Beste Loes,

  Ik ben op zoek naar een vaste (zeepvrije) zeep voor haar en lichaam, ik kwam op jouw website tijdens het zoeken. Bedankt voor je uitgebreide informatie en duidelijke reviews, ze zijn erg handig. Misschien wil je me helpen met het volgende:

  Eerder had ik de zeepvrije wastablet van kruidvat mee op reis, deze gebruikte ik als shampoo en douche zeep. Beviel me erg goed, maakte goed schoon zonder uitdrogen, irriteerde niet, alleen jammer dat er geen lekker geurtje aan zat. Nu helaas niet meer verkrijgbaar. Dat was deze: https://www.kruidvat.nl/kruidvat-hypoallergeen-zeepvrij-wastablet/p/809474

  Nu heb ik na het lezen van al jouw artikelen op shampoo’s op deze site, de ‘soap bar olive oil’ (met lavendelgeur) van Utrekram gekocht. Deze laat helaas wel een stroef en zeep-achtig gevoel achter op mijn lichaam, worden er dan toch saponinen gevormd? Ik vind het wel lekker ruiken.
  Het is deze: https://www.urtekram.com/products/body-care/body–face/olive-oil-soap-bar-organic-3×150-g#

  International list of ingredients (INCI): Sodium palmate**, sodium palm kernelate**, aqua, montmorillonite, olea europaea fruit oil*, glycerin**, sodium chloride, lavandula angustifolia oil*, citric acid, linalool. (* = ingredient from Organic Farming, ** = made using organic ingredients)

  Is er een andere zeepvrije zeep in vaste vorm die je mij kunt aanraden, die geschikt is voor een gevoelige en droge huid? (liefst milieuvriendelijk in productie en in het afbreken na gebruik)

  Bedankt

  • Loes schreef:

   Beste Helga,

   Sodium Palmate en Sodium Palm Kernelate zijn zepen, die gewonnen zijn door verzeping van palmolie en palmkernolie. Dit is zeker geen zeepvrije zeep, dus geen wonder dat het een zeepachtig gevoel achterliet!

   Wastabletten die daadwerkelijk zeepvrij en mild zijn, zijn:
   • Zeepvrij Wastablet van Eucerin (bevat parfum met parfumallergenen);
   • Zeepvrij Wastablet van Sebamed (bevat parfum zonder parfumallergenen);
   • Zeepvrij Wastablet van Dermolin (bevat geen parfum).

   Wellicht dat hier iets bij zit dat je wel prettig vindt!

   Groetjes,

   Loes

 6. Virginia schreef:

  Goede review, ik vroeg me af hoelang je haar vetvrij blijft en gebruik je er nog conditioner bij?

  • Loes schreef:

   Hoi Virginia,

   In de zomer blijft mij haar met deze milde shampoo zo’n 3 dagen vetvrij, nu het herfst is zo’n 4 dagen. Overigens ben ik inmiddels overgestapt op de parfumvrije shampoo en conditioner van Green People (zie review). Een conditioner gebruik ik er altijd bij, aangezien ik lang haar heb, momenteel dus ook die van Green People.

   Groetjes,

   Loes

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*