Review – Grahams Natural Shampoo met Manuka honing

De Grahams Natural Shampoo stond al een tijd op mijn lijstje met shampoos die ik graag wilde uitproberen. Vooral omdat dit een van de weinige shampoos is, die zowel sulfaatvrij, siliconenvrij als alcoholvrij is.

Wat mij tegenhield, was de prijs: de adviesprijs van €15,95 voor een flacon van 250 ml vind ik best wel aan de dure kant. Daarnaast vroeg ik mij af of de shampoo niet té mild zou zijn.

De formule bevat echter een flink aantal uitstekende huidverzorgende bestanddelen, met name plantaardige oliën.

Uiteindelijk leek deze shampoo mij dus toch de moeite van het proberen waard!

grahams-natural-shampoo-in-handProductomschrijving en cosmeticaclaims
De website van Grahams geeft de volgende omschrijving van Grahams Natural Shampoo:

De shampoo werkt verlichtend en verzachtend voor de droge, jeukende en geïrriteerde hoofdhuid. Ook wanneer u geen last heeft van de hoofdhuid maar wel van bijvoorbeeld eczeem of psoriasis op het lichaam, is het aan te bevelen om deze shampoo te gebruiken; het irriteert namelijk niet bij het afspoelen. Zo kunt u ondanks de huidklachten toch gewoon zonder problemen uw haren wassen. De shampoo is als alle Grahams producten hypoallergeen.

Grahams Shampoo is gemaakt op basis van een unieke mix van kruiden en organische ingrediënten. Bij klachten als eczeem en psoriasis wordt de hoofdhuid vaak ’s avonds ingesmeerd met de Calendulis Plus Crème, waarna de haren de volgende morgen worden gewassen met Grahams Shampoo. Het is geschikt voor ieder haartype.

 grahams-natural-shampoo-productomschrijvingDe cosmeticaformule van de Grahams Natural Shampoo
Grahams Natural Shampoo is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Glyceryl Stearate, Cocamide DEA, Chamomilla Recutita Oil, Cocamidopropyl Betaine, Citric Acid, Sodium Chloride, Simmondsia Chinensis Oil, Mel, Cocos Nucifera Oil, Triticum Vulgare Germ Oil, Tocopheryl Acetate, Phenoxyethanol, Panthenol, Olea Europaea Leaf Extract.

Erg opmerkelijk voor een shampoo, is dat het voornaamste ingrediënt in de cosmeticaformule geen reiniger is, maar Glyceryl Stearate. Deze wasachtige stof die ook van nature voorkomt in de huid is een huidverzachter, die tevens een beschermend laagje op de huid vormt (CIR, 1982, 2007).

De reinigende bestanddelen
Zoals ik hierboven al genoemd heb, is het voornaamste bestanddeel het huidverzorgende Glyceryl Stearate. De shampoo dankt haar reinigende werking aan twee mild reinigende bestanddelen, namelijk Cocamide DEA (cocamide diethanolamine) en Cocamidopropyl Betaine (CAPB).

Cocamide DEA (cocamide diethanolamine) is naast een milde reiniger ook een schuimvormer en viscositeitsverhoger. Sommige instanties (zoals het Center for Environmental Health) beschouwen het ingrediënt als een kankerverwekkende stof. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en het Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel concluderen echter, dat Cocomide DEA op zich niet kankerverwekkend is, maar alléén wanneer er door een reactie met een ander ingrediënt nitrosaminen worden gevormd (Andersen, 1996; VWA, 2005; Fiume et al., 2013). Deze shampoo bevat voor zover ik heb kunnen achterhalen geen nitroserend ingrediënt, waardoor het onwaarschijnlijk is dat de shampoo nitrosaminen bevat.

Cocamidopropyl Betaine (CAPB) is een zeer milde, amfotere reiniger. Net zoals de meeste reinigende stoffen kan ook CAPB leiden tot een milde irritatie, waardoor het gebruikt moet worden in een cosmeticaformule die een mogelijke irritatie opheft. Wat bij deze cosmeticaformule zeker wel op zal gaan (CIR, 1991).

Groot nadeel van CAPB is dat het een sensibiliserende stof is, met een risico op het veroorzaken van huidgevoeligheid of contactallergie. Maar ben je hier niet allergisch voor, dan is het voor jouw huid gewoon een uitstekende milde reiniger. Overigens is vooralsnog onzeker of het sensibiliserende effect veroorzaakt zou worden door de CAPB zelf of door eventuele verontreiniging van de stof met onzuiverheden, met name amidoamine (Burnett et al., 2012).

grahams-natural-shampoo-ingredientenDe plantaardige oliën
Grahams Natural Shampoo bevat vier verschillende soorten plantaardige oliën: kamilleolie, jojoba olie, kokosolie en tarwekiemolie.

Kamilleolie (Chamomilla Recutita Oil) kamilleolie is toegevoegd als huidverzorger en fungeert tevens als geurstof (Baumann, 2007; CIR, 2014).

Jojoba olie (Simmondsia Chinensis Oil) en tarwekiemolie (Triticum Vulgare Germ Oil), bevatten vetzuren die van nature aanwezig zijn in de huid en hierdoor goede terugvetters zijn: ze vervangen een tekort aan lipiden in de hoornlaag (Athar & Nasir, 2005). Mede daarom hebben deze oliën een huidverzachtend effect. Deze oliën worden als veilige cosmetica-ingrediënten beschouwd (CIR, 2011).

Kokosolie (Cocos Nucifera Oil) is naast een terugvetter tevens een haarconditioner, en is bewezen effectief als beschermmiddel tegen haarbeschadiging.

Overige huidverzorgende bestanddelen
Naast de plantaardige oliën, bevat Grahams shampoo nog een aantal uitstekende huiverzorgende bestanddelen.

De formule bevat een ongewoon hoge hoeveelheid aan citroenzuur (Citric Acid). Meestal bevat een shampoo slechts een kleine hoeveelheid, om de pH-waarde van de formule te stabiliseren. Maar in dit geval is een dermate hoge hoeveelheid gebruikt, dat het ook zal werken als chelaatvormer (vormt complexen met metaalionen die de stabiliteit en het uiterlijk van de shampoo beïnvloeden) en als milde exfoliant (Belsito et al., 2012).

Honing (Mel) heeft een hydraterende vermogen, stimuleert huidherstel en werkt tevens antimicrobieel (de reden waarom honing zo lang houdbaar is en je het niet in de koelkast hoeft te bewaren) (Burlando & Cornara, 2013).

Tocoferylacetaat (Tocopheryl Acetate) is een gesynthetiseerde ester van vitamine E (tocopherol) en azijnzuur die fungeert als huidverzorger en conserveermiddel.

Panthenol (pro-vitamine B5) is een stof die bij contact met de huid wordt omgezet in pantotheenzuur en een huidherstellende, kalmerende, anti-irriterende en hydraterende werking heeft (Camargo et al., 2011; Ebner et al., 2002; Proksch & Nissen, 2002).

Olijfbladextract (Olea Europaea Leaf Extract) is een huidverzorger die herstel van de huid bespoedigd (Koka et al., 2011).

De hulpstoffen
De gebruikte hulpstoffen in deze shampoo, zijn minimaal!

Sodium Chloride (natriumchloride oftewel ‘keukenzout’) is gebruikt om de shampoo de juiste dikte te geven.

Phenoxyethanol is een conserveermiddel met een prima veiligheidsprofiel (maar dat waarschijnlijk beter niet gebruikt kan worden in cosmetica voor kinderen onder de drie jaar) (CIR, 1990, 2008; ANSM, 2012).

grahams-natural-shampooGebruikservaring met Grahams Natural Shampoo
Met een dergelijke formule, vroeg ik mij af of de shampoo mijn behoorlijk snel vette haren wel goed schoon zou kunnen maken. Want een goede huid- en haarverzorgende formule is natuurlijk prachtig, maar aan een shampoo die je haar niet goed schoon maakt heb je uiteindelijk ook niet veel!

De reinigende werking van Grahams Natural Shampoo
Inmiddels gebruik ik de shampoo ruim een maand, en hij werkt! Masseer de shampoo in het haar en laat het even intrekken. Spoel vervolgens de haren goed uit.

Zoals stond aangegeven op de verpakking, heb ik de shampoo gemasseerd in het haar bij mijn hoofdhuid, en heb ik deze een paar minuten in laten trekken. Erg veel schuimde de shampoo niet. Ondertussen heb ik de conditioner alvast in laten trekken in mijn haarpunten. Daarna heb ik zowel de shampoo als de conditioner uitgespoeld.

Hoewel ik eigenlijk het idee had, dat er bijna geen shampoo uit mijn haar gespoeld kon worden! Het leek net alsof mijn huid en haren de shampoo hadden geabsorbeerd. En toch voelde het daarna schoon, en maakt mijn haar dat typische ‘squeaky-clean’ geluidje toen ik met mijn handen door mijn natte haar streek. Ook toen het was opgedroogd leek het mooi schoon.

Na twee weken lukte het de shampoo niet meer mijn haren goed schoon te kijken, en heb ik deze een keer afgewisseld met een iets agressievere shampoo.

Kleur en geur van Grahams Natural Shampoo
In tegenstelling tot de verpakking, is de shampoo zelf prachtig: het is een mintgroene emulsie met een parelmoerachtige glans. De geur is ook prettig, en geeft een hele zachte zweem van kokosnoot en honing aan je haren.

grahams-natural-shampoo-op-handMinpunten van Grahams Natural Shampoo
Op zich bevat de formule twee goede, milde reinigers. Toch had ik de Cocamide DEA en Cocamidopropyl Betaine (CAPB) liever verplaatst gezien door milde reinigers met een wat minder omstreden veiligheidsprofiel, bijvoorbeeld een combinatie van Coco-Glucoside en Sodium Coco-Sulfate (zoals ook gebruik is in de Urtekram Kamilleshampoo en prima werkt).

Op zich vind ik dit een redelijke shampoo, maar de milde en parfumvrije shampoo van Green People vind ik persoonlijk beter werken.

Grahams Natural Shampoo is verkrijgbaar in een flacon van 250 of 500 ml, en is te koop bij diverse (online) drogisterijen en reformwinkels, waaronder Bol, De Online Drogist en Holland & Barrett (voorheen De Tuinen).

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Andersen, F. A. (1996). Amended final report on the safety assessment of cocamide DEA. Journal of the American College of Toxicology, 15(6), 527-542.

Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) (2012). Evaluation du risque lié à l’utilisation du phénoxyéthanol dans les produits cosmétiques.

Athar, M., & Nasir, S. M. (2005). Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African journal of biotechnology, 4(1), 36-44.

Baumann, L. S. (2007). Less‐known botanical cosmeceuticals. Dermatologic therapy, 20(5), 330-342.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012). On the Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics.

Burlando, B. & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: a review. Journal of cosmetic dermatology; 12: 306-313.

Burnett, C. L., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Final report of the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel on the safety assessment of cocamidopropyl betaine (CAPB). International journal of toxicology, 31(4), 77S-111S.

Camargo Jr, F. B., Gaspar, L. R., & Maia, C. P. (2011). Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations. Journal of cosmetic science, 62(4), 361.

Cosmetic Ingredient Safety Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Glyceryl Stearate and Glyceryl Stearate/SE. JACT 1(4),169-192.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1991). Final Report on the Safety Assessment of Cocamidopropyl Betaine. JACT, 10(1), 33-52.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007). Amended final report on the safety assessment of glyceryl dilaurate, glyceryl diarachidate, glyceryl dibehenate, glyceryl dierucate, glyceryl dihydroxystearate, glyceryl diisopalmitate, glyceryl diisostearate, glyceryl dilinoleate, glyceryl dimyristate, glyceryl dioleate, glyceryl diricinoleate, glyceryl dipalmitate, glyceryl dipalmitoleate, glyceryl distearate, glyceryl palmitate lactate, glyceryl stearate citrate, glyceryl stearate lactate, and glyceryl stearate succinate. International journal of toxicology,26(3), 1-30.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Plant-Derived Fatty Acid Oils as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014). Safety Assessment of Chamomilla Recutita-Derived Ingredients as Used in Cosmetics.

Ebner, F., Heller, A., Rippke, F., & Tausch, I. (2002). Topical use of dexpanthenol in skin disorders. American journal of clinical dermatology, 3(6), 427-433.

Fiume, M. M., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Snyder, P. W. (2013). Safety assessment of diethanolamides as used in cosmetics. International journal of toxicology, 32(3 suppl), 36S-58S.

Koca, U., Süntar, I., Akkol, E. K., Yılmazer, D., & Alper, M. (2011). Wound repair potential of Olea europaea L. leaf extracts revealed by in vivo experimental models and comparative evaluation of the extracts’ antioxidant activity. Journal of medicinal food, 14(1-2), 140-146.

Proksch, E., & Nissen, H. P. (2002). Dexapanthenol enhances skin barrier repair and reduces inflammation after sodium lauryl sulphate-induced irritation. Journal of dermatological treatment, 13(4), 173-178.

VWA (2005). Nitrosaminenvorming in cosmetica. Informatieblad 74.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
6 reactie op “Review – Grahams Natural Shampoo met Manuka honing
 1. Stefanie schreef:

  Top review! Heel nuttig en duidelijk! Ik heb vandaag deze shampoo gekocht bij de tuinen omdat ik iets tegen mijn schilferige hoofdhuid na het douchen wil doen. Het is het gele doosje waar de (in de review) beschreven ingrediënten op staan. Echter de fles die erin zit ziet er heel anders uit, en ook met andere ingrediënten (ook andere reinigers) Misschien is dit de nieuwe (betere) samenstelling geworden? (Fles en ingrediënten te zien op naturalhealthorganics.com)

  • Loes schreef:

   Hoi Stefanie,

   Ik heb net snel even de ingrediëntenlijst bekeken, en deze cosmeticaformule lijkt mij geen verbetering. Dit mag ook echt niet: de ingrediënten die op de verpakking op de buitenkant staan, zouden ook daadwerkelijk in het product moeten zitten dat er in zit! Misschien dat het een vergissing is? Ik zou toch even contact opnemen met De Tuinen!

   Groetjes,

   Loes

 2. Feetje513 schreef:

  Ze hebben idd de formule aangepast en de verpakking aangepast.. honing eruit en onder meer parfum erin! Erg jammer. Ik was erg tevreden, ik koop nog wel maar alleen met de geelbkauwe fles!

 3. Suzanna schreef:

  werkt de sodium chloride (of andere zouten) niet ook uitdrogend?

  • Loes schreef:

   Hoi Suzanna,

   Ik denk het niet, aangezien het in een hele kleine hoeveelheid wordt gebruikt als bulkmiddel. Alleen maar om de shampoo wat dikker te maken, zodat het niet door je vingers door loopt.

   Wacht anders nog even met iets te kopen: ik heb net een review geschreven over een hele goede shampoo en conditioner waarvan ik vermoed dat jij het ook wel iets zult vinden. Deze review zal ik volgende week publiceren. Ik zal je voor de zekerheid de link toe e-mailen zodra het artikel online staat!

   Groetjes,

   Loes

 4. Ellen schreef:

  Na twee keer haarwassen wordt de huid van mijn handpalmen onaangenaam ruw. Alsof er een laagje van afgeslepen is. In het vervolg ga ik met handschoenen aan mijn haar wassen.
  Toen ik daarvóór nog Denorex gebruikte, wat veel aggressiever is, had ik er geen last van. Beetje vreemd.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*