Haarbeschadiging: mechanisme, oorzaken en preventie

15686926_sElke haarschacht is van binnen naar buiten opgebouwd uit een dunne laag merg, een dikke schors bestaande uit voornamelijk keratine- en pigmentcellen, en een geschubde transparante hoornlaag die dakpansgewijs op de haarschors ligt en het haar beschermt tegen invloeden van buitenaf.

Haarbeschadiging begint veelal bij beschadiging van de buitenste geschubde hoornlaag van het haar, leidend tot een onregelmatige geschubde laag die geopend en naar buiten toe staat. Onregelmatig geschubde haren zijn ruw en minder in staat om het licht te weerkaatsen, waardoor het haar er mat uit ziet.

Beschadiging van de hoornlaag leidt er vervolgens toe dat ook de meer naar binnen gelegen delen van de haarschacht sneller beschadigen. Wanneer de haarschors ook beschadigd raakt, wordt het haar minder elastisch waardoor het sneller breekt of splijt, en juist meer poreus, waardoor vloeistoffen bij contact sneller door het haar geabsorbeerd worden.

Deze verhoogde porositeit van het haar leidt ertoe dat haar sneller gaat klitten als het nat is en een eventuele haarkleuring snel vervaagt en/of donkerder uitvalt. Beschadigd haar voelt droog en broos aan en breekt snel af (Robinson et al., 1996).

beschadigd-haar-close-up
Bron: haarcentrum.nl

De oorzaken van haarbeschadiging
Oorzaken voor haarbeschadiging kunnen worden onderverdeeld in:

  1. Omgevingsfactoren: de blootstelling van het haar aan zonlicht/UV-straling, luchtvervuiling, kou en luchtvochtigheid.
  2. Mechanische factoren: beschadiging van het haar veroorzaakt door ‘verwering’ middels het wassen, afdrogen en borstelen van het haar. Gebruik van afknellende elastiekjes vallen hier ook onder.
  3. Thermale factoren: blootstelling van het haar aan hitte door middel van föhnen en het gebruik van een krul- of stijltang.
  4. Chemische factoren: blootstelling van het haar aan chemische factoren aanwezig in haarcosmetica, zoals shampoos, conditioners en haarstylingsproducten, en het ondergaan van chemische haarbehandelingen in de vorm van het permanenten dan wel verven van het haar.

Preventie van haarbeschadiging
Ongeacht wat er door de producenten van haarcosmetica of op de verpakkingen van haarcosmetica beweerd wordt: haar is dood en kan derhalve niet hersteld of gerepareerd worden.

De behandeling van beschadigd haar is dus altijd symptoombestrijding en de effecten ervan zijn tijdelijk van aard. De enige methode om van beschadigd haar af te komen, is om het haar af te knippen.

Aangezien beschadigd haar niet hersteld kan worden, is preventie van haarbeschadiging van groot belang. Beschadiging van het haar kan worden voorkómen door het haar zo min mogelijk bloot te stellen aan de oorzaken van haarbeschadiging zoals hierboven al werden benoemd.

Wel kan de textuur en het uiterlijk van het haar tijdelijk aanzienlijk worden verbeterd door het gebruik van een goede conditioner, en kan deze  er tevens voor zorgen dat het haar minder snel beschadigd raakt (Sandhu et al., 1995; Faria et al., 2013).


Bronnenlijst

Robinson, V. N. E. (1976). A study of damaged hair. J. Soc. of Cosm. Chem., 27, 155-161.

Faria, P.M., Camargo, L.N., Carvalho, R.S.H., Paludetti, L.A., Velasco, M.V.R. & Robson, M.G. (2013). Hair Protective Effect of Argan Oil (Argania spinosa Kernel Oil) and Cupuassu Butter (Theobroma grandiflorum Seed Butter) Post Treatment with Hair Dye. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications, 3, 40-44.

Sandhu, S.S., Ramachandran, R. & Robbins, C. R. (1995). A simple and sensitive method using protein loss measurement to evaluate damage to human hair during combing. J. Soc. Cosm. Chem, 4, 6, 39-52.

www.haarcentrum.nl

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met
Een reactie op “Haarbeschadiging: mechanisme, oorzaken en preventie
  1. Marie schreef:

    Bedankt voor het delen van dit artikel over haarbeschadiging. Mijn eigen haar is door blonderen ook erg slecht geworden. Ik ben dan ook op zoek naar de juiste verzorgingsproducten om het beter te maken. Een goede conditioner heb ik gister al gekocht.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*