Hoe poreus is jouw haar?

Haar is altijd in een bepaalde mate poreus (waterdoorlatend). De mate van porositeit van het haar staat voor het vermogen van het haar om vloeistoffen op te nemen en vast te houden. Haarporositeit is afhankelijk van  de structuur en het functioneren van de geschubde transparante hoornlaag die dakpansgewijs op het haarschors ligt (Draelos, 2005).

De haarporositeit is een belangrijke factor in de keuze van de beste verzorgingsproducten voor je haar. De haarporositeit kan variëren van normaal tot laag of hoog poreus.

Haar porositeit

De kenmerken van een normale haarporositeit
Haar met een normale porositeit heeft goed functionerende haarschubben die makkelijk opengaan om vocht op te nemen en vast te houden, waardoor het haar niet droog aanvoelt.

De kenmerken van een lage haarporositeit
Een lage haarporositeit is veelal een natuurlijke eigenschap van het haar. Haar met een lage porositeit heeft haarschubben die te dicht op elkaar liggen en/of zich niet voldoende kunnen openen, waardoor het haar erg compact en hard is en er nauwelijks vloeistoffen op kunnen worden genomen. Als je douchet, duurt het lang voordat het haar goed nat is, en wanneer het dan goed nat is duurt het weer lang voordat het droog is. Zwaardere haarverzorgingsproducten, met name oliën, worden amper door het haar geabsorbeerd en blijven op het haar liggen, waardoor het haar verzwaard. Haar met een lage porositeit heeft baat bij lichte haarverzorgingsproducten die ingrediënten bevatten met een vochtinbrengende werking, zoals aloë vera, glycerine, panthenol of zijdeproteïnen.

De kenmerken van een hoge haarporositeit
Haar met een hoge porositeit is kenmerkend voor beschadigd haar, waarbij de haarschubben niet meer goed kunnen sluiten, beschadigd of zelfs afwezig zijn. Een hoge porositeit is veelal geen natuurlijke haareigenschap, maar wordt veroorzaakt door het gebruiken van te agressieve ingrediënten in haarverzorgingsproducten, het overmatig wassen en/of kammen van haar, het gebruik van chemische behandelingen en hitteschade veroorzaakt door föhnen, het gebruik van een stijl- of krultang en blootstelling aan UV-straling. In feite zorgen dus vrijwel alle omgevingsinvloeden ervoor dat het haar meer poreus wordt. Hoe langer het haar, hoe langer deze is blootgesteld aan deze invloeden, des te poreuzer het haar veelal is.

Bij haarschubben die niet meer goed sluiten absorbeert het haar zeer snel vloeistoffen, maar houdt het deze niet lang vast, waardoor het haar snel pluizig wordt. Ook leidt een verhoogde porositeit ertoe dat haar sneller gaat klitten als het nat is en een haarkleuring zowel donkerder uitvalt als sneller vervaagt. Een hoge haarporositeit leidt veelal tot een vicieuze cirkel: hoe poreuzer het haar, des te vatbaarder het haar is voor schadelijke invloeden van buitenaf, des te poreuzer het haar wordt. Haar met een hoge porositeit heeft baat bij haarverzorgingsproducten met zwaardere ingrediënten, zoals haarboter of haarolie.

17495641_sDe Float Test
Volgens sommige beautybloggers is er een hele simpele manier om erachter te komen hoe poreus het haar is: de zogenaamde Float Test. Door een pluk haar enkele minuten in een glas met water te laten hangen, zou je erachter kunnen komen hoe poreus het haar is. Haar met een lage porositeit zou dan blijven drijven, haar met een hoge porositeit zou naar beneden zinken, en haar met een normale porositeit blijft ergens in het midden hangen. Deze ‘Float Test’ is erg onwetenschappelijk en je kan daarom niet vertrouwen op het resultaat. Het haar blijft namelijk bijna altijd drijven op water, simpelweg omdat haar licht is en een beschermd olielaagje heeft dat waterafstotend werkt.

De Gas Sorption Test
Er is een wetenschappelijk bewezen test beschikbaar om de haarporositeit te kunnen meten. Dit is de ‘Gas Sorption’ test, waarbij de mate waarin een bepaald gas of lucht zich door haar kan verplaatsen gemeten wordt (Hessefort et al., 2007, 2008). Deze test behelst nogal wat om uit te voeren en is erg prijzig.

De enige betaalbare, effectieve en goed uit te voeren thuistest voor het achterhalen van de porositeit van het haar is, om twee verschillende haarverzorgingsproducten te kopen waarvan één met lichte haarverzorgende ingrediënten en één met zware haarverzorgende ingrediënten, beide enkele dagen uit te proberen en te kijken wat het beste effect heeft op jouw haar. Hierbij dien je wel rekening te houden dat de porositeit van je haar gedurende de tijd en bij blootstelling aan schadelijke invloeden van buitenaf kan veranderen.


Bronnenlijst

Draelos, Z.D. (2005) Hair Care; An illustrated Dermatologic Handbook (p. 217). London: Taylor and Francis.

Hessefort, Y.Z., Holland, B.T. & Cloud, R.W. (2008). True porosity measurement of hair – A new way to study hair damage mechanisms. J. Cosmet. Sci., 59, 303-315.

Hessefort, Y.Z., Holland, B.T., Zheng, H. & Sabelko, J.J. (2007).  Gas sorption: A new method to identify hair damage using true porosity measurements. SOFWJ. 133, 2-8.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met
2 reactie op “Hoe poreus is jouw haar?
  1. Anne schreef:

    Ik ga de verschillende haarverzorgende producten eens uitproberen! Leuk dat ik nu weet waar ik op kan letten!

  2. Anushka Uzun-Lala schreef:

    Goed artikel! Fijn om meer te weten te komen over achtergronden en oorzaken.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*