De kenmerken van een goede exfoliant naar huidtype (inclusief productadvies)

Een exfoliant is een cosmeticaproduct dat in staat is om op chemische wijze de huid te ontdoen van dode huidcellen.

De effectiviteit van een exfoliant wordt bepaald door het gebruikte exfoliërende ingrediënt, de concentratie hiervan in het cosmeticaproduct en de pH-waarde van de gehele cosmeticaformule. Daarnaast spelen het huidpenetrerende en huidkalmerende vermogen van de complete cosmeticaformule een rol.

Exfoliërend ingrediënt, concentratie en pH-waarde
In de meeste exfolianten worden hydroxyzuren gebruikt als belangrijkste exfoliërende bestanddeel. Fruitzuren (AHA’s) werken het beste in een concentratie van 5 tot 10% en met een pH-waarde van 3 tot 4. Salicylzuur (BHA) werkt het beste in een concentratie van 1 tot 2% en met een pH-waarde van 3. Zowel fruitzuren als salicylzuur worden minder effectief naarmate de pH-waarde van het product hoger of de concentratie van het ingrediënt lager is (Green & Wildnauer, 2002; Oresajo et al., 2008; Marat, 2013).

In cosmetische peelings, die worden uitgevoerd door artsen, wordt een veel hoger percentage aan hydroxyzuren gebruikt. Een exfoliant die meer dan 10% aan fruitzuren dan wel meer dan 2% aan salicylzuur bevat, zijn echter niet geschikt voor thuisgebruik.

Op veel exfoliërende cosmeticaproducten staan de concentraties hydroxyzuren en/of de pH-waarde niet vermeld. Mijn advies is simpelweg om deze producten NIET te kopen of te gebruiken. Er zijn genoeg uitstekende exfolianten beschikbaar die de juiste concentraties en pH-waarde bevatten en dit ook duidelijk aangeven op de verpakking. Wordt dit niet aangegeven op de verpakking, dan is de kans groot dat het geen goede exfoliant is. Ook zijn er veel producten met ingrediënten die soortgelijke (INCI)namen hebben als exfoliërende ingrediënten, maar dit niet zijn (zoals fruitextracten). Vermijd ook dergelijke producten, zij zullen namelijk niet werken als exfoliant.

Exfoliëren
Welke exfoliant is geschikt voor mijn huidtype?

In feite is exfoliëren met een exfoliant geschikt voor ieder huidtype. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het een goede exfoliant is! Voor mensen met een door de zon beschadigde, ruwe huid met pigmentvlekken zal een exfoliant waarschijnlijk het meeste effect hebben.

Bij een droge huid helpt een exfoliant door droge schilfers efficiënt te verwijderen en vocht aan de huid toe te voegen, en bij een vette en/of onzuivere huid door de vastgeplakte huidschilfers los te weken en de poriën te ontstoppen. Een exfoliant is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid, mits de exfoliant mild genoeg is en met beleid wordt gebruikt.

Voorwaarde is natuurlijk wél dat het een goede exfoliant is!

Hieronder heb ik de (naar mijn mening) beste exfolianten op een rijtje gezet die in Nederland verkrijgbaar zijn. Hierbij heb ik een onderverdeling gemaakt tussen:

 1. exfolianten voor de vette, onzuivere en/of gevoelige huid, en
 2. exfolianten voor de zonbeschadigde, verouderde en/of droge huid.

De beste exfolianten voor de vette, onzuivere en/of gevoelige huid
Zoals ik het artikel ‘Exfoliant, de onbekende mooimaker‘ al genoemd heb, werken de hydroxyzuren ieder op hun eigen wijze. Het belangrijkste verschil tussen fruitzuren en salicylzuur, is dat fruitzuren in water oplosbaar zijn terwijl salicylzuur in vet oplosbaar is. Hierdoor bezit salicylzuur de unieke eigenschap om de binnenkant van de talgklier te exfoliëren en zo de poriën te ontstoppen en de vorming van puistjes te voorkomen (Kessler et al., 2008).

Daarnaast heeft salicylzuur ook nog eens ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Een exfoliant met salicylzuur is dus het meest geschikt voor mensen met een vette, onzuivere en/of gevoelige huid. Ben je allergisch voor aspirine (acetylsalicylzuur), gebruik dan geen exfoliant met salicylzuur, dit zuur heeft namelijk een soortgelijke chemische opbouw als aspirine (Ultee, 2010).

RESIST Anti-Aging Multi-Correction Treatment Azelaic Acid + BHA
Resist Anti-Aging Multi-Correction Treatment Azelaic Acid + BHA
De RESIST Anti-Aging Multi-Correction Treatment Azelaic Acid + BHA van Paula’s Choice is een huidcorrigerende crème die naast 0,5% aan salicylzuur ook 10% aan azelaïnezuur bevat, wat wetenschappelijk bewezen de beste stof is in de behandeling van milde tot matig ernstige papulopustuleuze rosacea (zie hier), en onder andere een exfoliërende werking heeft.

Hoewel de concentratie aan salicylzuur te laag en de pH-waarde van 3,7 te hoog is om het salicylzuur echt te laten werken, is dit product wel geschikt om de huid te laten wennen een een exfoliant met salicylzuur, en vanwege de hoge concentratie aan azelaïnezuur  echt een aanrader voor mensen die kampen met rosacea!

Een tube RESIST Anti-Aging Multi Correction Treatment with Azelaic Acid + BHA bevat 30 ml en is voor  €36,- (excl. verzendkosten) te koop in de webshop van Paula’s Choice en voor €38,- (incl. verzendkosten) bij Bol.com.

Ingrediënten Paula’s Choice Resist Anti-Aging Multi-Correction Treatment Azelaic Acid + BHA: Aqua, Azelaic Acid, C12-15 Alkyl Benzoate, Caprylic/Capric Triglyceride, Methyl Glucose Sesquistearate, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Dimethicone, Salicylic Acid, Adenoside, Glycyrrhiza Glabra Root Extract, Boerhavia Diffusa Root Extract, Allantoin, Bisabolol, Cyclopentasiloxane, Xanthan Gum, Sclerotium Gum, Propanediol, Butylene Glycol, Phenoxyethanol. 

Uncover Exfoliant met 1 procent salicylzuurUncover Exfoliant met 1% salicylzuur van Jetske Ultee
Exfoliant uit de Uncover-lijn van Dr. Jetske Ultee, met 1% salicylzuur en een pH-waarde van 4. Volgens de verpakking is deze exfoliant geschikt voor de normale tot vette huid. Deze exfoliant is ook geschikt voor de gevoelige huid en een huid met rosacea.

De inhoud van een flacon Uncover Exfoliant is 50 ml, de verkoopprijs is €34,95 en is online verkrijgbaar via de webshop van Uncover Skincare.

Ingrediënten Uncover Exfoliant met 1% salicylzuur: Aqua, Glycerin, Pentylene Glycol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Citric Acid, Salicylic Acid, Methyl Gluceth-20, Dipotassium Glycyrrhizate, Evodia Rutaecarpa Fruit Extract, Allantoin, Hydroxyethylcellulose, Sodium Hydroxide, Ethylhexylglycerin, Butylene Glycol, Disodium EDTA.

Skin Perfecting 2 procent BHA GelPaula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Gel
De Skin Perfecting 2% BHA Gel is een exfoliant geformuleerd in een redelijk vloeibare, transparante en kleurloze gel op waterbasis. Deze exfoliant bevat 2% salicylzuur, heeft een pH-waarde van 3,4 en is geschikt voor de gecombineerde tot vette huid. Het percentage aan salicylzuur is echter te hoog voor een huid met rosacea.

De inhoud van een flacon Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant is 100 ml, de verkoopprijs is € 28,90 en is online verkrijgbaar via de webshop van Paula’s Choice.

Ingrediënten Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Gel: Aqua, Methylpropanediol, Butylene Glycol, Polysorbate 20, Salicylic Acid, Phytosphingosine, Hydroxyethylcellulose, Vitis Vinifera Fruit Extract, Camellia Oleifera  Leaf Extract, Epilobium Angustifolium Flower/Leaf/Stem Extract, Bisabolol, Tetrasodium EDTA, Sodium Hydroxide.

Skin Perfecting 2 procent BHA Liquid ExfoliantPaula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant
De Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant is een vloeibare exfoliant met 12% salicylzuur en een pH-waarde van 3,2. Deze exfoliant is vooral geschikt voor mensen met een vette en onzuivere huid; het percentage aan salicylzuur is echter te hoog voor een huid met rosacea.

De inhoud van een flacon Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant is 100 ml, de verkoopprijs is € 28,90  en is online verkrijgbaar via de webshop van Paula’s Choice.

Ingrediënten Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant: Aqua, Methylpropanediol, Butylene Glycol, Salicylic Acid, Camellia Oleifera Leaf Extract, Polysorbate 20, Sodium Hydroxide, Tetrasodium EDTA.

CLEAR Extra Strenght Anti-Redness Exfoliating SolutionPaula’s Choice CLEAR Extra Strength Anti-Redness Exfoliating Solution
De CLEAR Extra Strength Anti-Redness Exfoliating Solution is een vloeibare exfoliant met 2% salicylzuur en een pH-waarde van tussen de 3,2 en 3,6. Deze exfoliant is vooral geschikt voor mensen met een vette en onzuivere huid; het percentage aan salicylzuur is echter te hoog voor een huid met rosacea. Voor een uitgebreide review, klik hier!

De inhoud van een flacon CLEAR Anti-Redness Exfoliating Solution is 118 ml en is voor zo’n €32,- online te koop in de webshop van Paula’s ChoiceCosmania en bij Bol.com.

Ingrediënten Paula’s Choice CLEAR Anti-Redness Exfoliating Solution: Aqua, Methylpropanediol, Butylene Glycol, Salicylic Acid, Camellia Oleifera Leaf Extract, Polysorbate 20, Sodium Hydroxide, Tetrasodium EDTA.

blabla


De beste exfolianten voor de zonbeschadigde, verouderde en/of droge huid
Hoewel fruitzuren niet het vermogen hebben ontstopte poriën te ontstoppen, zijn zij wél in staat om de collageenproductie te stimuleren en de huid te hydrateren. Hierdoor zijn exfolianten met fruitzuren het meest geschikt voor mensen met een zonbeschadigde, verouderde en/of droge huid (Stiller et al., 1996; Rendon-Pellerano & Bernstein, 1994).

Heb je last van rosacea, gebruik dan géén exfoliant met glycolzuur: dit is te heftig voor je huid.

Collistar-Pure_Actives-Glycolic_Acid

Collistar Glycolic Acid Perfect Skin Peeling
De Glycolic Acid Perfect Skin Peeling is een serum met een voor mij onbekende hoeveelheid aan glycolzuur en een pH-waarde van tussen de 3,5 en 3,7. Ook het meest geschikte huidtype wordt niet vermeld. Naast glycolzuur bevat deze formule ook andere exfolianten, waaronder amandelzuur (Mandelic Acid) en gluconzuur (Gluconolactone). Voor een uitgebreide review van deze exfoliant, klik hier!

De inhoud van een flacon Glycolic Acid Perfect Skin Peeling is 35 ml, de verkoopprijs is €35,95 en is o.a. (online) verkrijgbaar bij Douglas en bij Bol.com.

Inmiddels heeft dit product een nieuw jasje gekregen:Collistar Glycolic Acid Perfect Skin Peeling

Ingrediënten Glycolic Acid Perfect Skin Peeling: Aqua, Glycolic Acid, Sodium Citrate, Polyacrylate Crosspolymer-6, Saccharide Isomerate, Mandelic Acid, Gluconolactone, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Citric Acid.

Olaz Regenerist Nacht Vernieuwend ElixerOlaz Regenerist Nacht Vernieuwend Elixer
Het Regenerist Nacht Vernieuwend Elixer is, net als de peeling van Collistar, een serum. Dit Elixer bevat tussen de 8 en 10% aan glycolzuur en heeft een pH-waarde van 3,8. Het product is bedoeld voor de rijpe huid.

De inhoud van een flacon Nacht Vernieuwend Elixer is 50 ml, de verkoopprijs is €33,99 en  is verkrijgbaar bij de drogist of o.a. online bij Bol.com.

Ingrediënten Regenerist Nacht Vernieuwend Elixer: Water, Glycerin, Glycolic Acid, Sodium Hydroxide, Butylene Glycol, Hydroxyethylcellulose, Propylene Glycol, Panthenol, Palmitoyl Pentapeptide-4, Camellia Sinensis Leaf Extract, Vitis Vinifera Seed Extract, Allantoin, PEG-100 Stearate, Cellulose, Xanthan Gum, Cellulose Gum, Benzyl Alcohol, Titanium Dioxide, Mica, Iron Oxides.

Uncover Exfoliant 8 procent glycolzuurUncover Exfoliant 8% glycolzuur van Jetske Ultee
Exfoliant uit de Uncover-lijn van Dr. Jetske Ultee, met 8% glycollzuur en een pH-waarde van 4. Geschikt voor de normale tot droge huid.

De inhoud van een flacon Uncover Exfoliant is 50 ml, de verkoopprijs is €34,95 en is online verkrijgbaar via de webshop van Uncover Skincare.

Ingrediënten Uncover Exfoliant met 8% glycolzuur: Aqua, Glycolic Acid, Glycerin, Pentylene Glycol, Sodium Hydroxide, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Methyl Gluceth-20, Sodium Carboxymethyl Betaglucan, Allantoin, Hydroxyethylcellulose, Ethylhexylglycerin, Disodium EDTA, Citric Acid.

Paula's Choice Skincare RESIST Advanced Smoothing Treatment 10% AHA Review | Beautypedia

Paula’s Choice RESIST Advanced Smoothing Treatment 10% AHA
De RESIST Advanced Smoothing Treatment 10% AHA (voorheen de RESIST Weekly Resurfacing Treatment with 10% Alpha Hydroxy Acid) bevat vier AHA’s (glycol-, melk-, appel- en wijnsteenzuur) en 0,5% BHA (salicylzuur) en heeft een pH-waarde tussen de 3,5 en 4. Daarnaast bevat deze exfoliant een flinke dosis aan verschillende kalmerende ingrediënten, waaronder allantoïne, zoethoutwortelextract, groene thee extract, haverextract en kamille-extract.

De inhoud van een flacon RESIST Advanced Smoothing Treatment is 30 ml, de verkoopprijs ligt rond de €45 en het product is online verkrijgbaar via Bol.com en de webshop van Paula’s Choice.

Ingrediënten RESIST Advanced Smooting Treatment: Water, Butylene Glycol, Glycolic Acid, Glycerin, Lactic Acid, Caprylic/Capric Triglyceride, Malic Acid, Tartaric Acid, Palmitoyl Tripeptide-1, Palmitoyl Tetrapeptide-7, Ceramide NG, Salicylic Acid, Glycyrrhiza Glabra Root Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Avena Sativa Bran Extract, Punica Granatum Fruit Extract, Lycium Barbarum Fruit Extract , Vitis Vinifera Seed Extract, Sambucus Nigra Fruit Extract, Camellia Oleifera Leaf Extract, Chamomilla Recutita Flower Extract, Peucedanum Graveolens Extract, Allantoin, Adenosine, Hydrogenated Lecithin, Bisabolol, Polyquaternium-10, Xanthan Gum, Carbomer, Polysorbate 20, Sodium Bicarbonate, Sodium Hydroxide, Aminomethyl Propanol, Phenoxyethanol, Benzyl Alcohol.

RESIST Skin Revealing Body Lotion met 10 procent AHA productfotoPaula’s Choice RESIST Skin Revealing Body Lotion met 10% AHA
De RESIST Skin Revealing Body Lotion met 10% AHA bestaat voor 10% uit glycolzuur en heeft een pH-waarde tussen de 3,5-3,8. Daarnaast bevat deze exfoliant een flinke dosis aan antioxidanten. Voor een uitgebreide review van deze exfoliant, klik hier!

Een flacon RESIST Skin Revealing Body Lotion met 10% AHA bevat 210 ml en is voor €31,- te koop bij de webshop van Paula’s Choice en bij Bol.com.

Ingrediënten RESIST Skin Revealing Body Lotion: Aqua, Glycolic Acid, Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Stearic Acid, Glyceryl Stearate, Butyrospermum Parkii Butter, Cetyl Alcohol, Sodium Hydroxide, PEG-100 Stearate, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Tocopheryl Acetate, Chamomilla Recutita Flower Extract, Vitis Vinifera Fruit Extract, Camellia Oleifera Leaf Extract, Salix Nigra Bark Extract, Allantoin, Butylene Glycol, Xanthan Gum, Disodium EDTA, Sodium Benzoate, Phenoxyethanol.


Bronnenlijst

Green, B.A. & Wildnauer, R.H. (2002). Formulating and Marketing AHA Products for the Global Market (pp. 207-226). In: Moy, R., Luftman, D., Kakita, L., eds. Glycolic acid peels. New York, NY: Marcel Dekker.

Kessler, E., Flanagan, K., Chia, C., Rogers, C. & Glaser, D.A. (2008). Comparison of alpha- and beta-hydroxy acid chemical peels in the treatment of mild to moderately severe facial acne vulgaris. Dermatol Surg, 34, 45-50.

Marat, J-P. (2013). Every skin type can benefit from exfoliating – what’s best for you? Opgehaald op 7 november 2013 van http://health.tipsdiscover.com/every-skin-type-can-benefit-from-exfoliating-whats-best-for-you/

Oresajo, C., Yatskayer, M. & Hansenne, I. (2008). Clinical tolerance and efficacy of capryloyl salicylic acid peel compared to a glycolic acid peel in subjects with fine lines/wrinkles and hyperpigmented skin. J Cosmet Dermatol, 7(4), 259-262.

Rendon-Pellerano M.I. & Bernstein E.F.(1994). The use of glycolic acids in the management of xerosis and photoaging. J Geriatr Dermatol, 4, 12-16.

Stiller, M.J., Bartolone, J., Stern, R., Smith, S., Kollias, N., Gillies, R., Drake, L.A. (1996). Topical 8% Glycolic acid and 8% L-Lactic acid creams for the treatment of photodamaged skin. Arch Dermatol, 132, 631-636.

Ultee, J. (2010). Een exfoliant; de ‘gebruiksaanwijzing’. Opgehaald op 7 november 2013 van http://jetskeultee.nl/een-exfoliant-de-gebruiksaanwijzing/obj7777414

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , , ,
2 reactie op “De kenmerken van een goede exfoliant naar huidtype (inclusief productadvies)
 1. Franca Kaluza schreef:

  Hallo, even een opmerking van een trouwe PC gebruiker. Als ik goed ben geinformeerd zijn de prijzen op de PC website incl. BTW maar excl. verzendkosten. Dus 100 ml BHA exfoliant kost € 24,90. Met vriendelijke groet Franca Kaluza

  • Loes schreef:

   Hoi Franca,

   Bedankt voor de correctie, ik ben het even nagegaan op de site en je hebt helemaal gelijk! Ik heb het artikel inmiddels aangepast.

   Groetjes,

   Loes

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*