Kunnen boosters je huid een oppepper geven?

Cosmetische booster huidverzorging

Afgelopen maart werden de Beauty Astir Awards 2017 uitgereikt aan de beste cosmetica introducties van 2016.

Winnaar van de categorie ‘Gezichtsverzorging Exclusief’, wat toch wel de belangrijkste categorie is, waren de boosters van Clarins. Nummer twee werd de RESIST 10% Niacinamide Booster van Paula’s Choice.

Boosters zijn in Nederland dus behoorlijk sterk in opkomst! Maar wat zijn boosters eigenlijk? En wat kunnen ze betekenen voor je huid?

De in deze review genoemde boosters dienen als voorbeeld, en zijn niet per definitie aanbevelingen!

Wat zijn cosmetische boosters?
Er is geen vaste definitie voor cosmetische boosters. ‘Booster’ is vooral een marketingterm, waarmee verwezen wordt naar cosmeticaproducten in kleine verpakkingen, die claimen hogere concentraties aan werkzame stoffen te bevatten en intensiever te werken dan reguliere huidsmeersels.

Nog maar enkele jaren geleden werd een dergelijke definitie vaak gebruikt voor serums. Toch lijkt er wel een verschil te zijn tussen de ‘oude’ serums en de ‘nieuwe’ boosters.

Bij serums leek je volgens Dr. Jetske Ultee in de meeste gevallen gewoon meer te betalen voor minder product, aangezien de gebruikte cosmeticaformules amper afweken van dat van de standaard huidsmeersels.

De hedendaags geformuleerde boosters beschikken (in ieder geval in een aantal gevallen), over een werkzame concentratie aan huidverbeterende cosmetica-ingrediënten.

Restylane Vital Skinbooster
Cosmetische boosters dienen niet te worden verward met de Restylane Vital Skinbooster. Dit is namelijk geen cosmeticaproduct, maar injectable dat een zeer vloeibare hyaluronzuur bevat, en met een cosmetische behandeling onder de huid gespoten kan worden om deze tijdelijk meer stevigheid en elasticiteit te geven, poriën te verkleinen, oneffenheden te verminderen en/of fijne lijntjes te vervagen.

Hoe gebruik je een booster?
Cosmetische boosters passen uitstekend in de trend van gepersonaliseerde cosmetica. Met boosters kun je kiezen uit de cosmetica-ingrediënten die je denkt dat je huid nodig heeft, en deze vervolgens toevoegen aan je huidverzorgingsroutine.

Cosmetische boosters zijn veelal beschikbaar in kleine verpakkingen, omdat ze ingrediënten bevatten die na openen van het product maar zeer beperkt houdbaar en effectief zijn. Vaak wordt dan ook aangeraden deze producten te gebruiken in een kuur van ongeveer 7 dagen.

Clarins Boosters

Waarom zou je een booster gebruiken?
Boosters hebben allemaal als doel om de huid te verbeteren. De wijze waarop ze dit doen, ligt natuurlijk aan hun cosmeticaformule.

Veelgebruikte kerningrediënten in boosters, zijn niacinamide, hyaluronzuur, retinol, vitamine C, plantaardige vetzuren en pigmenten. Elizabeth Arden heeft zelfs een booster op de markt gebracht dat probiotica bevat (het Superstart Skin Renewal Booster), en waarvan ze claimen dat deze het huidmicrobioom gezond kan houden.

Bovengenoemde cosmetica-ingrediënten hebben ieder hun eigen effect op de huid, en zijn bepalend voor de werking van de booster waarin ze gebruikt worden.

Boosters met niacinamide
Niacinamide, ook wel bekend als vitamine B3, kan de barrièrefunctie van de huid versterken en egaliseren  (Levin & Momin, 2010).

Een voorbeeld van een booster met niacinamide als kerningrediënt, is de eerder genoemde RESIST 10% Niacinamide Booster van Paula’s Choice (hier te koop bij Paula’s Choice).

RESIST 10% Niacinamide Booster van Paula’s Choice

Boosters met hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een huididentieke stof met een sterk hydraterend vermogen, dat er tevens voor kan zorgen dat andere werkzame stoffen beter de huid kunnen penetreren (Pavicic et al., 2011; Brown & Jones, 2005).

Voorbeelden van boosters met hyaluronzuur als kerningrediënt, zijn:

  • Clarins Detox Booster (o.a. te koop bij Douglas)
  • Dermalogica Skin Hydrating Booster (o.a. te koop bij Dermalogica)
  • Paula’s Choice RESIST Hyaluronic Acid Booster (hier te koop bij Paula’s Choice).

Boosters met retinol
Retinol is een stof die in de huid wordt omgezet in retinoïnezuur, dat de huidcellen stimuleert om zich sneller te vernieuwen, en hierdoor in staat is de huidstructuur bij de door zonlicht beschadigde huid (dermatoheliosis) te verbeteren (Samuel et al, 2005).

Een voorbeeld van een booster met retinol als kerningrediënt, is de eerder genoemde RESIST 1% Retinol Booster van Paula’s Choice (hier te koop bij Paula’s Choice).

Boosters met vitamine C
Vitamine C is een stof die in staat is om de fibroblasten in de huid te activeren collageen aan te maken (Robertson & Schwartz, 1953; Murad et al., 1981; Nusgens et al., 2001).

Voorbeelden van boosters met vitamine C als kerningrediënt, zijn:

Clinique Fresh Pressed Daily Booster with 10% Pure Vitamin C

Boosters met pigmenten
Pigmenten kunnen, zoals de naam al aangeeft, je huid pigmenteren en dus kleur geven. Door deze boosters te vermengen met je eigen gezichtscrème, kun je zelf de dekking bepalen!

Voorbeelden van boosters met pigmenten als kerningrediënten, zijn:

  • Cover FX Custom Cover Drops (helaas niet verkrijgbaar in NL)
  • Clarins Radiance-Plus Golden Glow Booster zelfbruiner (o.a. te koop bij ICI PARIS XL en Bol.com)

Tot slot…
Voor boosters geldt uiteindelijk hetzelfde als voor álle cosmeticaproducten: hoe mooi de naam van het product en haar cosmeticaclaims ook klinken, het draait om de effectiviteit van de cosmeticaformule!


Bronnenlijst

Brown, M. B., & Jones, S. A. (2005). Hyaluronic acid – a unique topical vehicle for the localized delivery of drugs to the skin. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 19(3), 308-318.

Belissima (2016). Een booster voor je huid…. Opgehaald op 21 augustus 2017 van https://blog.belissima.nl/2016/04/20/een-booster-voor-je-huid/

Pavicic, T., Gauglitz, G. G., Lersch, P., Schwach-Abdellaoui, K., Malle, B., Korting, H. C., & Farwick, M. (2011). Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment. Journal of drugs in dermatology: JDD, 10(9), 990-1000.

Paula’s Choice Skincare (2017). Boosters: wat doen ze? Opgehaald op 21 augustus 2017 van https://www.paulaschoice.nl/nl/wat-zijn-boosters/art-51.html

Levin, J., & Momin, S. B. (2010). How much do we really know about our favorite cosmeceutical ingredients?The Journal of clinical and aesthetic dermatology3(2), 22.

Murad, S., Grove, D., Lindberg, K. A., Reynolds, G., Sivarajah, A., & Pinnell, S. R. (1981). Regulation of collagen synthesis by ascorbic acid. Proceedings of the National Academy of Sciences, 78(5), 2879-2882.

Nusgens, B. V., Humbert, P., Rougier, A., Colige, A. C., Haftek, M., Lambert, C. A., … & Lapière, C. M. (2001). Topically Applied Vitamin C Enhances the mRNA Level of Collagens I and III, Their Processing Enzymes and Tissue Inhibitor of Matrix Metalloproteinase 1 in the Human Dermis. Journal of Investigative Dermatology, 116(6), 853-859.

Robertson, W. V. B., & Schwartz, B. (1953). Ascorbic acid and the formation of collagen. Journal of Biological Chemistry, 201(2), 689-696.

Samuel, M., Brooke, R. C., Hollis, S., & Griffiths, C. E. (2005). Interventions for photodamaged skinCochrane Database Syst Rev25(1).

Ultee, J. (2011). Wat is een serum? Opgehaald op 5 januari 2014 van http://jetskeultee.nl/wat-is-een-serum/obj7777487

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
Een reactie op “Kunnen boosters je huid een oppepper geven?
  1. Terry Schrijvers schreef:

    hoi, heb maandagmiddag dubbel serum gekocht een actie met 2 proef- tupes van 15 ml maar wat een teleurstelling toen ik de tupetjes uitpakten daar zit nog geen 5 ml in
    als jullie er dan iets bij kado doen vindt ik dat het wel dat ze gevult moeten zijn,,ben een echte clarins- fan maar dit valt echt tegen,heb er trouwens foto van gemaakt
    kunnen jullie het zien,
    vriendelijke groeten Terry

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*