Donkere kringen en wallen (deel 2). Wat je zelf kunt doen tegen donkere kringen en wallen

Voordat we overgaan op de medische behandelmogelijkheden, eerst maar een paar dingen die je zelf kunt doen om donkere kringen en wallen te verminderen. En een aantal dingen waarvan beweerd wordt dat deze helpen, maar die niet waar zijn!

Camouflage donkere kringen en wallenBescherm je kwetsbare ooghuid
Een van de belangrijkste oorzakelijke factoren voor het ontstaan van donkere kringen en wallen, is veroudering van de huid. Een van de beste dingen die je kunt doen om donkere kringen en wallen tegen te gaan, is om versnelde huidveroudering te voorkomen. Versnelde huidveroudering wordt met name veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht (fotoveroudering), en de beste manier om dit tegen te gaan is om de huid rondom je ogen dagelijks in te smeren met een crème met een zonnefilter met SPF 15.

Ga zachtjes om met de huid rondom de ogen! De oogleden zijn de plekken waar de huid het dunst en meest kwetsbaar is. Breng oogverzorgingsproducten voorzichtig aan en vermijd wrijven in je ogen. Zijn je ogen geïrriteerd waardoor je geneigd bent erin te gaan wrijven, probeer dan de irritatie te verlichten met een verkoelende gel of een ijsblokje gewikkeld in een gaasje.

Vermijd oogpotloden die lood bevatten
Ik heb hierover maar een onderzoek kunnen vinden, dus het is bij lange na niet gezegd dat loodvergiftiging door gebruik van oogpotloden van kohl inderdaad voor gehyperpigmenteerde oogleden kunnen zorgen (El Safoury et al., 2009). Maar wees lief voor je ogen en ga voor oogpotloden die geen zware metalen bevatten en bij langdurige blootstelling giftig voor je zijn (Al-Hazzaa & Krahn, 1995; Nir et al., 1992)!

Zorg voor voldoende (nacht)rust
Vermoeidheid is de factor die donkere kringen en wallen flink kan verergeren. Probeer dus te zorgen voor een goede nachtrust en voldoende ontspanning.

Heb je ’s ochtends last van vochtwallen, dan kan je deze verminderen door ze weg te masseren. De juiste manier om dit te doen is door voorzichtig met de top van een vinger vanaf de neus naar de jukbeenderen te masseren, waardoor je het vocht in de lymfebanen duwt en het kan worden afgevoerd.

Camoufleer OP DE JUISTE MANIER
Een simpele en zeer effectieve methode om donkere kringen en wallen minder te laten lijken, is door middel van cosmetische camouflage (Antoniou & Stefanaki, 2006). Hierbij is het wél van belang dat je de juiste producten én de juiste techniek gebruikt!

Donkere kringen en wallen kunnen het beste gecamoufleerd worden met behulp van een concealer. Een tijdje geleden heb ik een onderzoekje gedaan naar goede concealers, met als resultaat het artikel ‘De 9 beste concealers op een rij’.

Van belang bij de keuze van een concealer die geschikt voor jou is, is dat je er een kiest met voldoende dekkingsvermogen, wat afhangt van hoe donker de kringen onder je ogen zijn. Donkerder kringen vereisen een concealer met een groter dekkingsvermogen. Daarnaast is de juiste kleur concealer van belang. Deze kleur is niet alleen afhankelijk van je huidskleur, maar ook van de reden waarom je donkere kringen hebt.

Met welke concealer je ook aan de slag gaat: zorg ervoor dat je eerst een goede gezichtscrème op de ooghuid hebt aangebracht. Dit maakt de huid vochtig en soepel en zorgt er hierdoor voor dat de concealer gemakkelijk en egaal aan te brengen is en je huid niet te ‘stug’ is, waardoor de concealer lastig te verdelen is en je aan de ooghuid moet gaan trekken. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, is het hierbij nuttig om te kiezen voor een crème met zonnefilter. Vergeet niet om de concealer bij het inbrengen zachtjes in de ooghuid te kloppen!

De juiste concealer voor donkere kringen veroorzaakt door een dunne huid en/of slechte doorbloeding
Wordt de donkere kring veroorzaakt door een dunne huid en is de donkere kring blauw tot paarsig van kleur, dan werkt een concealer met een oranje-rode ondertoon het beste: deze kleur is complementair aan de blauwpaarse kleur en neutraliseert deze. Hierna kan dan eventueel nog een huidskleurige concealer of foundation gebruikt worden.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze tutorial van YouTube vlogster Deepica Mutyala, die rode lippenstift in combinatie met een foundation gebruikt om haar donkere kringen te camoufleren, met een prachtig resultaat (zie foto)!

Deepica Mutyala how to mask dark under eye circlesDe juiste concealer voor donkere kringen veroorzaakt door hyperpigmentatie
Heb je donkere kringen die worden veroorzaakt door hyperpigmentatie en hierdoor bruin van kleur zijn, zorg er dan voor dat je concealer niet te licht of gelig is, want hierdoor ontstaat juist een grijzige kleur. Kies een kleur die net een tint lichter is dan je eigen huidskleur.

Een veelgemaakte make-up fout bij het opbrengen van concealer bij hyperpigmentatie, is om de concealer alleen aan te brengen op de plek waar de hyperpigmentatie te zien is, dus enkel op het onderste ooglid. Het meest natuurlijke en flatterende effect krijg je echter door de concealer aan te brengen in een omgekeerde driehoek met de punt tot het midden van je wang. Hierdoor worden niet alleen de donkere kringen gecamoufleerd, maar wordt tegelijkertijd een liftend effect gecreëerd.

De jusite manier van concealer onder de ogen aanbrengenDe juiste concealer voor donkere kringen veroorzaakt door wallen
Wordt de donkere kring veroorzaakt door de schaduw van wallen, kies dan voor een concealer in een of twee tinten lichter dan je huidskleur, bij voorkeur met lichtreflecterende deeltjes (zoals Mica) die helpen om het schaduweffect te verminderen. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een highlighter.

De truc bij het aanbrengen van concealer om wallen te camoufleren is, om eerst een klein beetje foundation in dezelfde kleur als je huidskleur te gebruiken voor lichte camouflage van het gehele onderste ooglid (en de rest van je gezichtshuid), en dan een concealer met lichtreflecterende deeltjes of highlighter aan te brengen op de plek waar de schaduw van de wal valt. Dit kan je het beste zien door je hoofd iets naar achter gekantelt te houden. Gebruik een heel klein borsteltje om de plek waar de schaduw valt heel secuur te highlighten. Zorg ervoor dat er geen concealer/highlighter op de wal terechtkomt: dit highlight de wal zelf en dat wil je nu juist niet!

Klik op de volgende link als je wilt weten hoe je er het beste voor kunt zorgen dat de concealer onder je ogen niet in de lijntjes en rimpeltjes gaat zitten!

Er is nogal wat discussie in beautyland over wat je het beste eerst kunt aanbrengen: foundation of concealer. Make-up artiesten die voorstander zijn van de ‘foundation-eerst-methode’ zoals Wayne Goss en Daniel Martin zeggen dat het opbrengen van foundation eerst ervoor zorgt dat je waarschijnlijk minder concealer hoeft aan te brengen, waardoor er geen gedeelte van de concealer wordt weggesmeerd bij het opbrengen van de foundation. Make-up artiesten die pleiten voor de ‘concealer-eerst-methode’ zoals Bobbi Brown en Michelle Phan, menen dat concealer na foundation een wat vlekkeriger en minder natuurlijk effect geeft, en dat je na het aanbrengen van concealer wellicht geen foundation meer nodig hebt. Probeer beide opties een keer uit en ontdek wat het beste werkt voor jou!

Verspil je geld maar niet aan producten die niet of amper werken
Er zijn een hoop oogcosmetica op de markt die claimen te helpen tegen donkere kringen en/of wallen.

Zo zijn er de laatste jaren een hoop zogenaamde ‘anti-wallen oogrollers’ op de markt gekomen, die als werkzaam ingrediënt cafeïne bevatten waarmee wallen zouden verminderen door middel van vasoconstrictie (vernauwing van de bloedvaten). Deze oogrollers met cafeïne werken echter niet beter dan enkel de verkoelende werking van de simpele hydrofiele gel waar de cafeïne doorgaans in verwerkt zit (Amnuaikit et al., 2011).

Ook zijn er vitamine C serums die claimen donkere kringen te kunnen verminderen. De theorie hierachter is dat vitamine C de collageenaanmaak stimuleert, waardoor de huid dikker zou worden en hierdoor minder transparant. Onderzoek wijst echter uit dat het dagelijks aanbrengen van een oogcrème met 10% aan natriumascorbaat donkere kringen na maanden gebruik wellicht een klein beetje zou kunnen verminderen (Ohshima et al., 2009). Verwacht hier dus maar niet teveel van!

Deze ken je vast nog wel uit de film ‘Miss Congeniality’: de tip om aambeienzalf te gebruiken tegen wallen. Op zich een grappig idee: aambeien zijn immers zwellichamen. Aambeienzalf biedt echter slechts tijdelijke verlichting bij aambeien en kan deze niet genezen, dus het effect op wallen zal ook maar tijdelijk zijn. Hierbij moet je ook erg letten op de werkzame bestanddelen in een aambeienzalf. Sommige bevatten enkel ingrediënten die de irritatie en jeuk veroorzaakt door aambeien verlichten, zoals lidocaïne. Wat je wilt hebben, is een zalf die ingrediënten met een samentrekkende (adstringerende) werking bevat, zoals zinkoxide.

Pas alsjeblieft wel op met het gebruik van aambeienzalf onder je ogen: doe dit een enkele maal als je er mooi uit wilt zien op een feestje, maar niet standaard! Laatste opmerking: aambeienzalf mag niet gebruikt worden door vrouwen die borstvoeding geven.


Bronnenlijst

Al-Hazzaa, S. A., & Krahn, P. M. (1995). Kohl – a lead-hazardous eye makeup from the Third World to the First World. International ophthalmology, 19(2), 83-88.

Amnuaikit, T., Maneenuan, D., & Boonme, P. (2011). Evaluation of Caffeine Gels on Physicochemical Characteristics and In Vivo Efficacy in Reducing Puffy Eyes.

Antoniou, C., & Stefanaki, C. (2006). Cosmetic Camouflage. Journal of cosmetic dermatology, 5(4), 297-301.

El Safoury, O. S., El Fatah, D. S. A., & Ibrahim, M. (2009). Treatment of periocular hyperpigmentation due to lead of kohl (surma) by penicillamine: A single group non-randomized clinical trial. Indian journal of dermatology, 54(4), 361.

Nir, A., Tamir, A., Zelnik, N., & Iancu, T. C. (1992). Is eye cosmetic a source of lead poisoning?. Israel journal of medical sciences, 28(7), 417-421.

Ohshima, H., Mizukoshi, K., Oyobikawa, M., Matsumoto, K., Takiwaki, H., Kanto, H., & Itoh, M. (2009). Effects of vitamin C on dark circles of the lower eyelids: quantitative evaluation using image analysis and echogram. Skin Research and Technology, 15(2), 214-217.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , , ,
Een reactie op “Donkere kringen en wallen (deel 2). Wat je zelf kunt doen tegen donkere kringen en wallen
  1. Renske schreef:

    Leuk geschreven, bedankt voor de info!

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*