Het verschil tussen werkzame stoffen en hulpstoffen in een cosmeticaformule (en het belang van beide!)

Elk cosmeticaproduct bestaat uit twee soorten stoffen: werkzame stoffen en hulpstoffen.

Werkzame (of actieve) stoffen zijn de ingrediënten die verantwoordelijk zijn voor de werking van een cosmeticaproduct.

Elke huid, ongeacht leeftijd of kleur, heeft in meer of mindere mate baat bij bepaalde actieve huidverzorgende stoffen. Onder actieve stoffen voor de huid vallen onder andere oppervlakteactieve stoffen, exfolianten, huidverzachters, huidverzorgers, huidbeschermers, UV-filters, vetinbrengers, vochtinbrengers en vochtvasthouders.

Klik hier voor een overzicht van alle werkzame cosmetica-ingrediënten die ik uitgebreid heb beschreven, en hier als je wilt weten hoe je een cosmetische ingrediëntenlijst (INCI-lijst) leert lezen.

Cosmetia ingrediëntenHulpstoffen zijn de stoffen waar de huid op zich geen baat bij heeft, maar die noodzakelijk zijn voor de stabiliteit van het cosmeticaproduct zelf.

Hulpstoffen in huidverzorgingsproducten moeten er namelijk voor zorgen dat de actieve stoffen op de huid kunnen worden aangebracht (er niet vanaf glijden of verdampen) of zelfs (gedeeltelijk) door de huid kunnen worden opgenomen. Voorbeelden van hulpstoffen zijn antiklontermiddelen, bindmiddelen, buffers, bulkmiddelen, emulgatoren, kleurstoffen en conserveermiddelen. Vaak vervullen hulpstoffen meerdere functies.

De hulpstoffen vormen samen de basis waarin de actieve stoffen worden opgenomen, en bepalen deels in hoeverre de actieve stoffen hun werk kunnen doen. Zo kunnen we wat huidverzorgingsproducten kiezen tussen een zalf, olie, crème, lotion of gel. Het is de textuur van deze ‘smeerbare basis’ die van belang is voor het kiezen van een huidverzorgingsproduct dat geschikt is voor jouw huidtype (Begoun, 2004). Meer hierover kun je lezen in het artikel Hoe je de beste keuze maakt tussen een zalf, olie, crème, lotion of gel op basis van je huidtype.

Voor een compleet overzicht van alle 63 soorten cosmeticastoffen (zowel werkzame stoffen als hulpstoffen), klik hier.


Bronnenlijst

Begoun, P. (2004). Skin-Care Basics for Everyone (pp. 69-116). In: The Complete Beauty Bible: The Ultimate Guide to Smart Beauty. Emmaus, Pa.: Rodale.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*