Retinol: nummer 1 cosmetica-ingrediënt voor de zonverouderde huid!

Retinol is een van de best onderzochte cosmetica-ingrediënten, en een van de weinige waarvan onomstotelijk bewezen is dat het helpt om de huid er jonger uit te laten zien. Hoog tijd dus dat ik een artikel aan dit ingrediënt ging wijden!

In dit artikel een korte uitleg wat retinol is, hoe retinol werkt, een korte handleiding voor het gebruik van cosmeticaproducten met retinol, en tot slot een lijstje met een aantal uitstekende cosmeticaproducten die een werkzame concentratie aan retinol bevatten.

RetinolWat is retinol?
Retinol oftewel vitamine A1 is een vetoplosbare vitamine, die alleen voorkomt in dierlijke bronnen (vlees, vis, eieren en zuivel). Vitamine A kan wel door het lichaam worden aangemaakt uit bètacaroteen, een stof die voorkomt in verschillende groenten en fruit, waardoor bètacaroteen ook wel pro-vitamine A wordt genoemd. Er zijn echter zeer grote hoeveelheden bètacaroteen nodig om voor het lichaam bruikbare vitamine A op te leveren (O’Byrne & Blaner, 2013).

Het lichaam kan vitamine A zeer goed opslaan, maar heeft een beperkt vermogen om vitamine A weer uit te scheiden. Vandaar dat vitamine A zich kan ophopen tot toxische niveaus wanneer de inname in sterke mate de behoefte overstijgt. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot (nacht)blindheid, een droge en schilferige huid, slechte toestand van het gebit, een verminderde afweer en een verminderde vruchtbaarheid. Een te veel aan vitamine A kan echter leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet (Johnson, 2014).

Vitamine A speelt onder andere een belangrijke rol bij de ontwikkeling en differentiatie van de huidcellen, en dus bij een goede conditie van de huid. Nu verder naar de werking van retinol in cosmeticaproducten!

Minder rimpels en puistjesDe werking van retinol (en afgeleiden hiervan) in cosmeticaproducten
Retinol is effectief omdat dit ingrediënt zodra het door de huid is opgenomen, wordt afgebroken en omgezet in retinoïnezuur. Retinoïnezuur, ook wel vitamine A zuur of tretinoïne genoemd, is het stofje dat het daadwerkelijke effect heeft op onze huidcellen. Retinoïnezuur is namelijk een celcommunicerende stof, die zich bindt aan de retinolzuurreceptoren van de huidcellen, ze hierdoor activeert en hiermee de huidcellen aanzet om zich te sneller te vernieuwen (Fisker & Voorhees, 1996).

Wanneer retinoïnezuur in de juiste concentratie gedurende een bepaalde periode wordt aangebracht op de huid, kan het de huidstructuur verbeteren en rimpelvorming en pigmentatie verminderen. Hierdoor wordt retinoïnezuur beschouwd als de eerste keuze bij behandeling van een door UV-straling beschadigde huid (dermatoheliosis) (Samuel et al, 2005; Hamerlynck et al., 2006). Overigens lijkt een cosmetische behandeling met retinol ook bij te dragen aan verbetering de symptomen van chronologische huidveroudering, oftewel de huidveroudering die het gevolg is van het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam (Varani et al., 2000; Kafi et al., 2007).

Naast huidveroudering, is retinoïnezuur ook effectief tegen acne. Het sneller vernieuwen van de huidcellen zorgt er namelijk voor dat comedonen minder gemakkelijk gevormd kunnen worden (Kligman et al., 1969). Retinoïnezuur is dus met name effectief bij acne die gekenmerkt wordt door comedonen (acne comedonica).

Een bijwerking van retinoïnezuur kan echter een geïrriteerde en/of droge huid zijn. Retinoïnezuur is in haar pure vorm het meest effectief, maar heeft ook het meeste risico op bijwerkingen, en is hierdoor alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts (Mukherjee et al., 2006).

In tegenstelling tot retinolzuur, mag retinol wél gebruikt worden als cosmetica-ingrediënt. Hetzelfde geldt voor verschillende afgeleiden van retinol, die veelal gebruikt worden omdat deze ingrediënten stabieler zijn. Hierbij gaat het onder andere om retinylacetaat, retinylpalmitaat en retinaldehyde (Darlenski et al., 2010). Retinol is 10 keer minder effectief dan retinoïnezuur. Dus producten met 0.25%, 0.5%, en 1.0% aan retinol zijn even effectief als producten met respectievelijk 0.025%, 0.05%, and 0.1% aan tretinoïne (Babcock et al., 2015).

Retinol kan worden opgenomen door de huid, maar wordt niet opgenomen in de bloedbaan. Het gebruik van cosmeticaproducten met (afgeleiden van) retinol zal er dus niet voor zorgen dat vitamine A zich ophoopt in het lichaam, en wordt in lage concentraties als veilig beschouwd (Ries & Hess, 1999; CIR, 1987). Voor de zekerheid wordt zwangere vrouwen toch afgeraden om retinoïden op hun huid aan te brengen gedurende de zwangerschap (Kaplan et al., 2015).

Tretinoïne crèmeKorte handleiding voor het gebruik van cosmeticaproducten met retinol
Voor het gebruik van producten met retinol of afgeleiden daarvan, gelden in feite dezelfde principes als voor het gebruik van exfolianten, namelijk:

 • Bouw het gebruik geleidelijk aan op, je huid heeft tijd nodig om te wennen. Dit kan wat betreft de frequentie van gebruik (begin om de dag) en de concentratie van retinol in het product (of door het product te mengen met een ‘gewone’ crème). Retinol is niet geschikt voor mensen met een zeer gevoelige huid.
 • Retinol maakt de huid gevoeliger voor zonlicht, dus breng een cosmeticaproduct met zonnebrandbescherming aan als je retinol overdag aanbrengt (mijn voorkeur gaat ernaar uit om dergelijke producten alleen ’s avonds op te brengen).
 • Gebruik alleen goede cosmeticaproducten met retinol, die bovendien verpakt zijn in een lucht- en lichtdichte verpakking, waardoor de werkzaamheid van de retinol in stand blijft.
 • Ga ervan uit dat het zo’n 3 maanden duurt voordat je een duidelijk resultaat ziet.
 • Heb je acne en gebruik je hierdoor een product met (een afgeleide van) retinol, gebruik dit dan niet tegelijkertijd met een product dat benzoylperoxide bevat. De stoffen zijn niet chemische verenigbaar en horen niet tegelijkertijd gebruikt te worden.

Productadvies voor cosmeticaproducten met retinol
Goede cosmeticaproducten met retinol zijn schaars, zeker in Nederland, en daarnaast ook behoorlijk duur.

Populair is de Lancaster Retinology Total Age Solution, die echter naast retinol behoorlijk wat huidirriterende bestanddelen bevat, zoals parfum, alcohol en kleurstoffen. Dan is er nog LiftActiv Retinol HA Nachtcrème van Vichy, die naast een klein beetje retinol en wat hydraterende bestanddelen niet echt werkzame stoffen bevat. Al een stuk beter is de Philosophy Help Me Night Treatment, een nachtcrème die naast wat retinol echter niet veel meer werkzame bestanddelen bevat dan een gesynthetiseerde vorm van vitamine E en vitamine C.

Hieronder in ieder geval een aantal goede cosmeticaproducten met retinol (inclusief ingrediëntenlijsten).

SkinMedica Retinol Complex
Van alle producten met retinol, denk ik dat ik het meest enthousiast ben over de lotions van SkinMedica. SkinMedica heeft 3 lotions met verschillende concentraties aan retinol: Retinol Complex 1.0 (met 1%), Retinol Complex 0.5 (met 0,5%) en Retinol Complex 0.25 (met SkinMedica Retinol Complex 1.00,25%). Naast retinol bevatten deze lotions nog een aantal andere uitstekende ingrediënten, waaronder de pure vorm van vitamine E (Tocopherol), niacinamide, ceramide 3 en diverse kalmerende plantenextracten. De lotions van SkinMedica kosten respectievelijk €74,99, €62,99 €50,99 per flacon van 30 ml, en zijn in Nederland online te koop bij GoedkopeDrogist.com en Fruugo.nl

Ingrediënten SkinMedica Retinol Complex 1.0:
Aqua, Cetyl Ethylhexanoate, Glycine Soja Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Niacinamide, Polyacrylate-13, Squalane, Retinol, Palmitoyl Tripeptide-8, Dunaliella Salina Extract, Magnolia Grandiflora Bark Extract, Tocopherol, Tocotrienols, Ceramide 3, Bisabolol, Phytosterols, Squalene, Tocopheryl Acetate, Oryza Sativa Bran Cera, Glycerin, Polysorbate 20, Butylene Glycol, Cetyl Palmitate, Laureth-23, Trideceth-6 Phosphate, Sodium Hydroxide, Dicaprylyl Ether, Lauryl Alcohol, Polyisobutene, Dextran, Potassium Sorbate, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin.

Ingrediënten SkinMedica Retinol Complex 0.5:
Aqua, Cetyl Ethylhexanoate, Glycine Soja Oil, Niacinamide, Polyacrylate-13, Caprylic/Capric Triglyceride, Squalane, Retinol, Palmitoyl Tripeptide-8, Dunaliella Salina Extract, Magnolia Grandiflora Bark Extract, Tocopherol, Tocotrienols, Ceramide 3, Bisabolol, Phytosterols, Squalene, Tocopheryl Acetate, Oryza Sativa Bran Cera, Glycerin, Polysorbate 20, Butylene Glycol, Cetyl Palmitate, Laureth-23, Trideceth-6 Phosphate, Sodium Hydroxide, Dicaprylyl Ether, Lauryl Alcohol, Polyisobutene, Dextran, Potassium Sorbate, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin.

Ingrediënten SkinMedica Retinol Complex 0.25:
Aqua, Cetyl Ethylhexanoate, Glycine Soja Oil, Niacinamide, Polyacrylate-13, Squalane, Retinol, Palmitoyl Tripeptide-8, Dunaliella Salina Extract, Magnolia Grandiflora Bark Extract, Tocopherol, Tocotrienols, Ceramide 3, Bisabolol, Phytosterols, Squalene, Tocopheryl Acetate, Oryza Sativa Bran Cera, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Polysorbate 20, Butylene Glycol, Cetyl Palmitate, Laureth-23, Trideceth-6 Phosphate, Sodium Hydroxide, Dicaprylyl Ether, Lauryl Alcohol, Polyisobutene, Dextran, Potassium Sorbate, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin.

Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment
Gezichtscrème op basis van siliconen, die naast 1% retinol ook ceramide en een flink aantal huidkalmerende ingrediënten bevat. Een flacon Clinical 1 procent Retinol Treatmentmet 30 ml crème is voor €61,- online te koop in de Nederlandse webshop van Paula’s Choice.

Klik hier voor een uitgebreide review van dit product.

Ingrediënten Clinical 1% Retinol Treatment:
Water, Dimethicone, Glycerin, Butylene Glycol, Isononyl Isononanoate, Castor Isostearate Succinate, Glyceryl Stearate, C12-15 Alkyl Benzoate, Dimethicone Crosspolymer, PEG-33, Polysorbate 20, Behenyl Alcohol, Retinol, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Ceramide 2, Palmitoyl Tetrapeptide-7, Palmitoyl Hexapeptide-12, Palmitoyl Tripeptide-1, Sodium Hyaluronate, Dipotassium Glycyrrhizate, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Avena Sativa (Oat) Kernel Extract, Arctium Lappa (Burdock) Root Extract, Salix Alba (Willow) Bark Extract, Glycine Soja (Soybean) Sterols, Lecithin, Allantoin, Tocopheryl Acetate, Hydrolyzed Soy Protein, Sorbitan Laurate, Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester, Disodium EDTA, Hydroxyethylcellulose, Sodium Hydroxide, Tribehenin, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Pentylene Glycol, PEG-100 Stearate, PEG-75 Shea Butter Glycerides, PPG-12/SMDI Copolymer, PEG-10 Phytosterol, PEG-8 Dimethicone, PEG-14, Pentaerythrityl Tetraisostearate, Polymethylsilsesquioxane, Magnesium Aluminum Silicate, Arachidyl Glucoside, Sclerotium Gum, Arachidyl Alcohol, Benzoic Acid, Carbomer, Phenoxyethanol.

Laboratoires Renophase Crème Retinol
Laboratoires Renophase verkoopt een aantal producten met behoorlijk hoge percentages aan retinol. De Crème Retinol Renophase creme retinol nieuwe verpakkingbevat maar liefst 2,5% aan retinol. Daarnaast bevat deze crème ook 8% glycolzuur en goede concentraties aan vitamine C (Sodium Ascorbate) en (een derivaat van) vitamine E (Tocopherol en Tocopheryl Acetate). Een product bomvol met verschillende uitstekende werkzame bestanddelen, en dit terwijl de prijs een stuk lager is dan de in dit overzicht genoemde producten met retinol!

Wel bevat deze crème dermate hoge concentraties dat ik deze pas zou gebruiken als de huid al aardig gewend is aan een lagere concentratie aan glycolzuur of retinol. De Renophase Crème Lotion bevat 30 ml en is voor slechts €49,- te koop in de webshop van de Van Rosmalen Kliniek. Voor een uitgebreide review van dit product, klik hier!

Ingrediënten Renophase Crème Retinol:
Aqua/Water/Eau, Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Glycerin, Oleic Acid, Ceresin, Glycolic Acid, Polymethyl Methacrylate, Butylene Glycol, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Polysorbate 60, Phenoxyethanol, Xanthan Gum, Caprylic/Capric Triglyceride, Lysine PCA, Tocopherol, Tocopheryl Acetate, Sodium Ascorbate, Disodium EDTA, Ammonium Hydroxide, Ethylhexylglycerin, Carbomer, Retinol, Polysorbate 20, Palmitoyl Pentapeptide-4, Imidazolidinyl Urea, Parfum (Fragrance).

Jan Marini Skin Research Age Intervention Retinol Plus
Gezichtscrème met 0,5% retinol, diverse plantaardige oliën, hyarulonzuur en peptiden; er is ook een versie met 1% retinol verkrijgbaar. Deze crème won zowel in 2012 als 2013 de New Beauty Award voor Best Retinol Cream. Flacons van 30 ml zijn online verkrijgbaar voor €62,95 voor de versie met 0,5% retinol en €71,95 voor de versie met 1% retinol bij De Huid Shop.

Jan Marini Skin Research Age Intervention Retinol Plus
Ingrediënten Jan Marini Skin Research Age Intervention Retinol Plus:
Water/Aqua/Eau, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Cyclopentasiloxane, Glyceryl Stearate, Polysorbate 20, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Polysorbate 60, Stearic Acid, Stearyl Alcohol, Cyclohexasiloxane, Retinol, Myristoyl Tripeptide-4, Sorbitol, Bisabolol, Sodium Hyaluronate, Camellia Oleifera Leaf Extract, Palmitoyl Tetrapeptide-7, Palmitoyl Oligopeptide, Chrysin, Dimethicone, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Glyceryl Acrylate/Acrylic Acid Copolymer, Steareth-20, N-Hydroxysuccinimide, Triethanolamine, Carbomer, Hexylene Glycol, Ethylhexylglycerin, Caprylyl Glycol, BHT, Phenoxyethanol.


Bronnenlijst

Babcock, M., Mehta, R. C., & Makino, E. T. (2015). A Randomized, Double-blind, Split-face Study Comparing the Efficacy and Tolerability of Three Retinol-based Products vs. Three Tretinoin-based Products in Subjects With Moderate to Severe Facial Photodamage. Journal of drugs in dermatology: JDD, 14(1), 24-30.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1987). Final Report on the Safety Assessment of Retinyl Palmitate and Retinol. JACT, 6(3), 279-320.

Darlenski, R., Surber, C., & Fluhr, J. W. (2010). Topical retinoids in the management of photodamaged skin: from theory to evidence‐based practical approach. British Journal of Dermatology, 163(6), 1157-1165.

Fisher, G. J., & Voorhees, J. J. (1996). Molecular mechanisms of retinoid actions in skin. The FASEB Journal, 10(9), 1002-1013.

Hamerlynck, J., Middeldorp, S., & Scholten, R. J. P. M. (2006). Uit de Cochrane Library – door zonlicht beschadigde huid te verbeteren met retinoïdecrèmes en niet met andere lokale behandelingen. Nederlands tijdschrift voor geneeskunde, 150(3), 140-142.

Johnson, L.E. (2014). Vitamin A (Merck Manual). Opgehaald op 5 januari 2015 van http://www.merckmanuals.com/professional/nutritional_disorders/vitamin_deficiency_dependency_and_toxicity/vitamin_a.html?qt=&sc=&alt=

Kafi, R., Kwak, H. S. R., Schumacher, W. E., Cho, S., Hanft, V. N., Hamilton, T. A., … & Kang, S. (2007). Improvement of naturally aged skin with vitamin a (retinol). Archives of Dermatology, 143(5), 606-612.

Kaplan, Y. C., Ozsarfati, J., Etwel, F., Nickel, C., Nulman, I., & Koren, G. (2015). Pregnancy Outcomes Following First Trimester Exposure to Topical Retinoids: A Systematic Review and Meta‐analysis. British Journal of Dermatology.

Kligman, A. M., Fulton, J. E., & Plewig, G. (1969). Topical vitamin A acid in acne vulgaris. Archives of Dermatology, 99(4), 469-476.

Mukherjee, S., Date, A., Patravale, V., Korting, H. C., Roeder, A., & Weindl, G. (2006). Retinoids in the treatment of skin aging – an overview of clinical efficacy and safety. Clinical interventions in Aging, 1(4), 327.

O’Byrne, S. M., & Blaner, W. S. (2013). Retinol and retinyl esters – biochemistry and physiology. Thematic Review Series: Fat-Soluble Vitamins: Vitamin A. Journal of lipid research, 54(7), 1731-1743.

Ries, G., & Hess, R. (1999). Retinol: Safety considerations for its use in cosmetic products. Cutaneous and Ocular Toxicology, 18(3), 169-185.

Samuel, M., Brooke, R. C., Hollis, S., & Griffiths, C. E. (2005). Interventions for photodamaged skin. Cochrane Database Syst Rev, 25(1).

Varani, J., Warner, R. L., Gharaee-Kermani, M., Phan, S. H., Kang, S., Chung, J., … & Voorhees, J. J. (2000). Vitamin A Antagonizes Decreased Cell Growth and Elevated Collagen-Degrading Matrix Metalloproteinases and Stimulates Collagen Accumulation in Naturally Aged Human Skin. Journal of Investigative Dermatology, 114(3), 480-486.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
8 reactie op “Retinol: nummer 1 cosmetica-ingrediënt voor de zonverouderde huid!
 1. Lola schreef:

  Hallo,

  Goed artikel! Ik ben geïnteresseerd in het renophase product, maar kan niet geloven dat de concentraties die het bedrijf en jij noemt zo hoog zijn. De ingrediënt zoals retinol, vitamine C en E staan laag in de INCI lijst. Heb jij hier een verklaring voor dat er bijvoorbeeld 2,5 % retinol in zou zitten? Heb je ervaring met dit product?

  • Loes schreef:

   Hoi Lola,

   Deze informatie heb ik gekregen via de Van Rosmalenkliniek, en is ook terug te vinden op hun website. Via hun heb ik ook geprobeerd de percentages aan vitamine C en E te krijgen, maar hier hebben we vooralsnog niets van gehoord en ik denk dat we deze info niet zullen krijgen.

   De werkzame ingrediënten staan wat achter in de lijst, maar deze is überhaupt kort dus ik denk dat er zelfs ook goede werkzame hoeveelheden aan vitamine C en E inzitten.

   Momenteel ben ik dit product zelf aan het uitproberen, dus over een maand of zo zal ik er een uitgebreide review over plaatsen. Ik zal je op de hoogte houden!

   Groetjes,

   Loes

   • Manon schreef:

    Hallo Loes,

    In reactie op het antwoord dat je Lola hebt gegeven, wil ik graag vragen hoe het Renophase product is bevallen. Ik heb er tot op heden nog geen review over kunnen vinden op deze website. Als ik ‘m over het hoofd heb gezien hoor ik het ook graag!

    Groeten Manon

  • Nathalie schreef:

   Hi Lola,

   Neem gerust op met de kliniek voor al je vragen over cosmeceuticals, er is altijd een huidtherapeute die je persoonlijk te woord kan staan.

   Groetjes, Nathalie

 2. caroline spaas schreef:

  Beste,

  Probeer ook eens onze Pannobase + Retinol, 100% authentiek Belgisch en geproduceerd in Pharmaceutisch bedrijven volgens de hoogste kwaliteitseisen.
  Te verkrijgen op bol.com tegen een toegankelijke prijs.

 3. me schreef:

  De prijzen van sommige producten zijn helaas sterk verhoogd als ik dit artikel lees.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*