Het verschil tussen dag- en nachtcrèmes

Wat gezichtscrèmes betreft wordt er een onderscheidt gemaakt tussen dag- en nachtcrèmes. Diverse huidverzorgingexperts stellen dat er in feite geen verschil is tussen dag- en nachtcrèmes, en dat het enige verschil zou moeten zijn dat dagcrèmes een goede zonnefilter horen te bevatten.

Wellicht dat er wat betreft het huidige assortiment gezichtscrèmes niet veel verschil bestaat tussen dag- en nachtcrèmes, zou dat verschil er wat mij betreft wel moeten zijn en uit meer bestaan dan de aan- of afwezigheid van een zonnefilter.

Dagcrèmes: nadruk op huidbescherming en -verzachting
Ten eerste staat de gezichtshuid gedurende de dag veel meer bloot aan allerlei externe invloeden. Op de eerste plaats is er natuurlijk zonlicht, de voornaamste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering, maar ook andere invloeden zoals make-up, wind, kou en luchtvervuiling zijn aan de orde. Voor je dagcrème zijn dus ingrediënten van belang die je huid beschermen. Hierbij gaat het niet alleen om UV-filters; ook verschillende antioxidanten als vitamine C en vitamine E kunnen de huid bescherming bieden.

Daarnaast kun je een klein maar wezenlijk effect bereiken met huidverzachtende ingrediënten, die de huid er beter uit laten zien voor zolang de crème op je gezicht zit door ruwheden te verminderen en lijntjes en rimpels ietwat op te vullen. Eventuele foundation of concealer zal er op die manier ook beter uitzien.

Ponds_LightenandRenew_DayCreamandNightCream_56gHuidbeschermende stoffen zijn in de nacht eigenlijk niet nodig. Hetzelfde geldt voor huidver- zachtende ingrediënten, die met name als doel hebben om de huid er vaak tijdelijk beter uit te laten zien.

De reden dat ze vaak wel worden toegevoegd aan nachtcrèmes, is omdat deze ingrediënten fijn op de huid aanvoelen en een onmiddellijk cosmetisch resultaat laten zien, waardoor dergelijke producten graag door consumenten gebruikt worden.

Nachtcrèmes: nadruk op huidverzorging en -vernieuwing
In tegenstelling tot dagcrèmes, waarin de nadruk zou moeten liggen op huidbeschermende en huidverzachtende ingrediënten, staan bij nachtcrèmes huidverzorgende en huidvernieuwende ingrediënten centraal.

Voor de beste huidvernieuwende cosmetica-ingrediënten, zoals retinol, azelaïnezuur en hydroxyzuren, is de avond de beste tijd voor het gebruik ervan, omdat deze ingrediënten je huid gevoeliger maken voor zonlicht en dus beter niet overdag op je huid gesmeerd kunnen worden.

Van belang voor de effectiviteit van deze ingrediënten, is het penetratievermogen van een gezichtscrème. Het penetratievermogen wordt Nachtcrèmeverhoogd als de crème een filmvormer bevat die een laagje op de huid vormt en de werkzame ingrediënten niet laat verdampen. Hierbij gaat het om vetinbrengers en/of occlusieven. Groot nadeel van deze filmvormers, is dat zij veelal zwaarder van textuur zijn, glimmen en vaak plakkerig aanvoelen, waardoor dit er niet zo mooi uitziet op de huid. Dit is gelijk de reden dat deze ingrediënten in veel mindere mate gebruikt worden in dagcrèmes, die de huid niet moeten laten glimmen, gemakkelijk op te brengen moeten zijn, snel in moeten trekken en het mogelijk moeten maken om daarna op een mooie manier foundation en andere make-up aan te brengen.

Goede dagcrèmes zijn hydrofiele crèmes (olie-in-water emulsies) en goede nachtcrèmes zijn hydrofobe crèmes (water-in-olie emulsies). Overig is de mate waarin een gezichtscrème hydrofiel dan wel hydrofoob is van groot belang wat betreft de geschiktheid voor je huidtype (zie hier)!

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*