Shampoo is een haarverzorgingsproduct, meestal in vloeibare vorm, dat bedoeld is om het haar te reinigen.
Op 22 november 2010 verscheen er een artikel in de Daily Mail waarin gesteld werd dat dure shampoos vrijwel identiek zijn aan goedkope shampoos, omdat alle shampoos in de basis hetzelfde zijn. Paula Begoun kwam jaren eerder al tot dezelfde conclusie in haar boek ‘Don’t Go Shopping for Hair-Care Products Without Me’.
“Toen we elkaar ontmoetten had ik wel 100 verschillende shampoos, weet je nog? Ik was geobsedeerd door shampoo. Ik dacht dat als ik maar de juiste vond, ik het haar zou krijgen dat ik altijd al gewild had. En elke keer dat ik mijn haar ging wassen, was een nieuwe kans om mooi te worden. Precies de juiste… Toen trouwde ik met jou en ontdekte dat overal dezelfde rommel in zit.”
– Citaat uit ‘Friends with Money’
De basisformule van shampoo
Ongeacht de prijs van een shampoo, de cosmeticaclaims vermeld op de verpakking (inclusief het haartype waarvoor de shampoo bedoeld is), heeft elke shampoo in wezen dezelfde basissamenstelling (Annema, 1988; Bouillon, 1996; De Nijs, 1992; Robbins, 2012; Draelos, 2010).
Shampoo bestaat uit de volgende basisingrediënten:
- water (50-70%);
- belangrijkste wasactieve stof/schuimvormer (7-15%), in Nederland meestal natriumlaurylethersulfaat oftewel Sodium Laureth Sulfate (SLES);
- tweede wasactieve stof/schuimregelaar (5%), veelal betaïnes;
- conditioneringsmiddel (2%), ook veelal betaïnes;
- haarglansmiddel (1%);
- viscositeitsregulator (1%);
- geurstof(fen) (0,5%);
- conserveermiddel (0,00015%);
- overige stoffen (10,5%).
Omdat het merendeel van de ingrediënten van shampoos identiek zijn, is er bijna geen verschil tussen verschillende soorten dure en goedkope shampoos. In de basis zijn alle shampoos simpelweg reinigers.
De verschillen tussen shampoos, zijn in de meeste gevallen gelegen in de ‘overige stoffen’, bestaande uit allerlei additieven die dienen om de shampoo zelf dikker, glanzende, kleurrijker enzovoorts te maken. Of het betreft ingrediënten die in zulke kleine percentages aanwezig zijn, dat zij geen enkel positief kunnen uitoefenen op de conditie van het haar.
Volgens Begoun hebben alleen de eerste 5 of 6 ingrediënten die worden vermeld op de ingrediëntenlijst (met uitzondering van water), een daadwerkelijke impact op de effectiviteit van de shampooformule.
De kenmerken van een goede shampoo
De feitelijke wasactieve stoffen van een shampoo zijn verantwoordelijk voor de reiniging van het haar. Als je je haar wast met shampoo, worden niet alleen stof, vuil en huidschilfers verwijderd, maar ook de natuurlijke beschermlaag dat haar en hoofdhuid gezond houdt.
De wasactieve bestanddelen
De truc van een goede shampoo is dus om het haar te reinigen zónder het haar teveel te ontvetten of beschadigen. Shampoos die veelal alleen mild reinigende wasactieve stoffen bevatten, zijn sulfaatvrije shampoos. Vermijd in ieder geval shampoos die zeepingrediënten bevatten: zeep reinigt op zeer agressieve wijze, verstoort de pH-waarde van je haar en hoofdhuid én laat een witte aanslag achter.
De pH-waarde
Een goede shampoo is pH-huidneutraal (heeft een pH-waarde van tussen de 5 en 6). Helaas wordt de pH-waarde meestal niet vermeld, en slechts een beperkt aantal van de populaire shampoomerken en salonmerken hebben pH-waarde van tussen de 6 en 7 (Dias et al., 2014; Tarun et al., 2014). Wil je graag de pH-waarde van een shampoo (of ander vloeibare substantie) weten, dan kan je dit achterhalen door de shampoo te testen met behulp van pH teststrips te koop in diverse webwinkels. Natuurlijk kan je bij interesse in een bepaalde shampoo ook kijken of deze al door een beautyblogger gereviewed is en de pH al achterhaald heeft.
Irriterende of allergene stoffen
Net zoals bij andere cosmetische reinigers, is het tevens van belang dat shampoo geen overbodige huidirriterende of allergene stoffen bevat (Zirwas & Moennich, 2009).
Ingrediënten zoals parfum/geurstoffen, kleurstoffen en etherische oliën, hebben geen positieve bijdrage op de conditie van je haar en hoofdhuid, maar bezitten wél de potentie om je hoofdhuid behoorlijk te irriteren!
Voor een compleet overzicht van veelgebruikte stoffen in cosmetica die huidirritatie of een allergische reactie kunnen veroorzaken, klik hier.
Over siliconen
Ook goed om te weten: siliconen zijn NIET schadelijk voor je haar!
Siliconen zijn een geweldig ingrediënt in conditioners, omdat ze je haar glanzender, beter doorkambaar, minder droog en minder pluizig maken.
Het is echter geen goed idee om een shampoo met siliconen te kopen. Siliconen kunnen namelijk leiden tot build-up, waardoor je haar uiteindelijk verzwaard en uit model raakt, en een goede shampoo wast de siliconen uit het haar die zijn achtergebleven door de conditioner. Dit lukt natuurlijk minder goed als een shampoo zelf al siliconen bevat!
Alternatieven voor het gebruik van een reguliere shampoo
Er bestaan nog andere manieren om het haar te reinigen zonder gebruik te maken van een reguliere shampoo (een shampoo die wordt gekenmerkt door bovenstaande basisformule). Lees hier verder over de werking en gebruik van andere opties zoals:
- sulfaatvrije shampoos;
- droogshampoos;
- de ‘conditioner-only-methode’, en
- de ‘no-poo(=no shampoo)-methode’.
Bronnenlijst
Annema , J.A. (1988). Mooi is anders. Stichting Natuur en Milieu: Milieuboek Amsterdam.
Begoun, P. (2004). Don’t Go Shopping for Hair-Care Products Without Me (3e ed). Renton, WA: Beginning Press.
Bouillon, C. (1996). Shampoos. Clinics in dermatology, 14(1), 113-121.
De Nijs, M.P. (1992). Shampoo. Chemische feitelijkheden, 93, 1-12.
Dias, M. F. R. G., de Almeida, A. M., Cecato, P. M. R., Adriano, A. R., & Pichler, J. (2014). The shampoo pH can affect the hair: Myth or Reality?. International journal of trichology, 6(3), 95.
Draelos, Z. D. (2010). Essentials of hair care often neglected: hair cleansing. International journal of trichology, 2(1), 24.
Robbins, C.R. (2012). Interactions of Shampoo and Conditioner Ingredients with Hair (pp. 329-443). In: Robbins, C.R. Chemical and Physical Behavior of Human Hair. Springer Verlag: New York.
Tarun, J., Susan, J., Jacob Suria, V. J. S., & Criton, S. (2014). Evaluation of pH of bathing soaps and shampoos for skin and hair care. Indian journal of dermatology, 59(5), 442.
Zirwas, M., & Moennich, J. (2009). Shampoos. Dermatitis, 20(2), 106-110.
Review mijn reviews